Quantcast
Ντάισελμπλουμ: Η Ελλάδα πρέπει να πείσει ότι θα παραμείνει στον δρόμο συνετών πολιτικών - Δεν είναι απαραίτητη η μείωση των συντάξεων - enikonomia.gr
share

Ντάισελμπλουμ: Η Ελλάδα πρέπει να πείσει ότι θα παραμείνει στον δρόμο συνετών πολιτικών – Δεν είναι απαραίτητη η μείωση των συντάξεων

δημοσιεύτηκε:

“Θα ήθελα να δω την Ελλάδα να βγαίνει από τα μνημόνια κατά τη διάρκεια της θητείας μου αλλά το 2015 τα πράγματα βγήκαν εντελώς εκτός πορείας. Στα μέσα του 2014 μιλούσαμε για έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια, για το τέλος του δεύτερου προγράμματος και είχαμε ξεκινήσει να μιλάμε για το πώς θα είναι η έξοδος, ποιες θα είναι οι προβλέψεις, αν θα χρειαζόταν γραμμή πίστωσης, πώς θα διαχειριστούμε την έξοδο” αποκαλύπτει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ στα “Νέα”, σε συνέντευξή του στο αεροδρόμιο του Άμστερνταμ λίγο πριν αναχωρήσει για την Αθήνα, όπου παρουσιάζεται το βιβλίο του “Η κρίση του ευρώ”.

Μιλώντας για τις συντάξεις, ο Ντάισελμπλουμ θεωρεί ότι “η περικοπή των συντάξεων δεν είναι απαραίτητη για δημοσιονομικούς λόγους, ούτε επηρεάζει διαρθρωτικά το ασφαλιστικό σύστημα στην Ελλάδα” και εκτιμά ότι το επιχείρημα αυτό αποτελεί λόγο για να μην επιμένουν στο Eurogroup στην τήρηση του μέτρου αυτού. Προειδοποιεί, όμως, ότι αυτό που θα κοιτάξουν οι υπουργοί Οικονομικών είναι η γενικότερη αξιοπιστία της Ελλάδας.

“Αν υπάρξουν πισωγυρίσματα, οι εταίροι, οι αγορές, οι επενδυτές μπορεί να συμπεράνουν ότι η Ελλάδα δεν είναι αφοσιωμένη στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να τους πείσει ότι θα παραμείνει στον δρόμο των συνετών πολιτικών”.

Σχετικά με τον κατώτατο μισθό ο Γερούν Ντάισελμπλουμ αναφέρει “η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να προχωρήσει σε αύξηση μισθών, δεν είναι ρεαλιστική στρατηγική”, ενώ θεωρεί ότι η Ελλάδα δεν διατρέχει κίνδυνο να χρειαστεί τέταρτο μνημόνιο” και προσθέτει: “είναι σημαντική η οικονομική ανεξαρτησία, αλλά αν ξεφύγει η κατάσταση, η χώρα θα ξαναχάσει την οικονομική της ανεξαρτησία”.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.