Quantcast
Γ. Βαρουφάκης: Θα υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους αλλά όχι στις 24 Απριλίου - enikonomia.gr
share

Γ. Βαρουφάκης: Θα υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους αλλά όχι στις 24 Απριλίου

δημοσιεύτηκε:

Την πεποίθησή του πως η συμφωνία με τους πιστωτές της Ελλάδας θα επέλθει και «θα υπάρξει πλήρης σταθεροποίηση», εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας το βράδυ της Τρίτης στο 20ο Banking Forum.

Ωστόσο και ο Γ. Βαρουφάκης επιβεβαιώνει πως η συμφωνία δεν θα προκύψει στο κρίσιμο Eurogroup της Παρασκευής 24 Απριλίου.

Ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε απίστευτο γεγονός το… πόσοι άνθρωποι και πόσες ώρες πασχίζουν για αυτή την διαπραγμάτευση.

«Πασχίζουμε για κάτι πολύ δύσκολο, δηλαδή να μην επιστρέψουμε στα παλιά μοντέλα ανάπτυξης, αλλά ούτε να υπογράφουμε μεταρρυθμίσεις που δεν πιστεύουμε μόνο και μόνο για τη δόση», τόνισε, προσθέτοντας πως «πρέπει και οι δανειστές να παραδεχτούν τα λάθη τους».

«Οι ευρωπαϊστές έχουμε ένα όνειρο και αυτό είναι να μετεξελιχθεί η νομισματική ένωση σε οικονομική ένωση», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών, για να τονίσει πως αποτελεί «επιλογή της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού η Ελλάδα να είναι μέλος της νομισματικής ένωσης».

Αναφερόμενος στις ελληνικές τράπεζες, ο κ. Βαρουφάκης διαβεβαίωσε ότι διαθέτουν επαρκή επίπεδα ρευστότητας. «Τα επίπεδα κεφαλαιακής επάρκειας των ελληνικών τραπεζών είναι ικανοποιητικά, αλλά όχι το επίπεδο των κόκκινων δανείων», προειδοποίησε ο υπουργός Οικονομικών.

Ταυτόχρονα εξέφρασε τη βεβαιότητα πως θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, αφού ήδη παρατηρείται σύγκλιση θέσεων.

Στη συνέχεια, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία πρώτα με θεσμούς και μετά συναίνεση στην Ελλάδα για τέσσερα ζητήματα:
 -Δίκαιο φορολογικό σύστημα
-Ισχυρό τραπεζικό σύστημα με μια bad bank, και τα λεφτά του ΤΧΣ να πάνε εκεί και όχι για ανακεφαλαίωση τραπεζών
-Δημιουργία ελληνικής αναπτυξιακής τράπεζας
Όπως είπε ο κ. Βαρουφάκης, οι ιδιωτικοποιήσεις πρέπει να εξασφαλίζουν την μετοχική συμμετοχή του Δημοσίου για να έχει μελλοντικά έσοδα, να διασφαλίζουν ένα ελάχιστο ποσοστό επενδύσεων αντί μόνο για είσπραξη εσόδων για μαύρη τρύπα χρέους, διασύνδεση της επένδυσης με τις τοπικές οικονομίες και να βρεθούν τρόποι για μεγιστοποίηση ωφέλειας από αποκρατικοποιήσεις.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.