Quantcast
ΙΟΒΕ: Ελαφρά ανάκαμψη του οικονομικού κλίματος τον Νοέμβριο - Άνοδος της καταναλωτικής εμπιστοσύνης - enikonomia.gr
share

ΙΟΒΕ: Ελαφρά ανάκαμψη του οικονομικού κλίματος τον Νοέμβριο – Άνοδος της καταναλωτικής εμπιστοσύνης

δημοσιεύτηκε:

Ελαφρά ανάκαμψη του οικονομικού κλίματος της χώρας, με συνεχιζόμενη βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης εντόπισε το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) στην έρευνα οικονομικής συγκυρίας που διεξήγαγε για τον Νοέμβριο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, ο δείκτης οικονομικού κλίματος διαμορφώθηκε στις 101,8 μονάδες τον Νοέμβριο (από 101 μονάδες τον Οκτώβριο). Η εξέλιξη αυτή προέκυψε κυρίως από νέα βελτίωση στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, που σημείωσε την υψηλότερη επίδοσή της από τον Μάρτιο του 2015, και από τις Κατασκευές που αντιστάθμισαν τη σημαντική υποχώρηση στο Λιανικό Εμπόριο, ενώ οι υπόλοιποι τομείς παρουσίασαν μόνο μικρές διακυμάνσεις.

Ως αποτέλεσμα, ο συνολικός δείκτης κλίματος την τρέχουσα περίοδο, κινείται θετικά, αλλά με ασθενή δυναμική και διακυμάνσεις.
Αναλυτικά:

– στη Βιομηχανία, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση και ο δείκτης στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα παραμένουν αμετάβλητες, ενώ το ισοζύγιο στις προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες επιδεινώνεται.

– στις Κατασκευές, οι προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων επιδεινώνονται, αλλά αντισταθμίζονται από τη βελτίωση των προβλέψεων για την απασχόληση.

– στο Λιανικό Εμπόριο, οι θετικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις επιδεινώνονται, με τις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους να παραμένουν επί της ουσίας στα ίδια επίπεδα και τα αποθέματα να διογκώνονται.

– στις Υπηρεσίες, οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων αποδυναμώνονται, όπως και οι αντίστοιχες για την τρέχουσα ζήτηση, αλλά και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή της.

– στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών βελτιώνονται, όπως και οι αντίστοιχες για την οικονομική κατάσταση της χώρας, αλλά και οι προβλέψεις για την πορεία της ανεργίας και η πρόθεση για αποταμίευση.



share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.