Quantcast
Μόνο για βασικές ανάγκες επαρκεί το εισόδημα των νοικοκυριών - Πού ξοδεύουν τα περισσότερα - enikonomia.gr
share

Μόνο για βασικές ανάγκες επαρκεί το εισόδημα των νοικοκυριών – Πού ξοδεύουν τα περισσότερα

δημοσιεύτηκε:

Σε τρόφιμα και έξοδα στέγασης, συμπεριλαμβανομένων των δαπανών για θέρμανση, ύδρευση, διαθέτουν κυρίως το εισόδημά τους τα ελληνικά νοικοκυριά. Στο στοιχείο αυτό αποτυπώνεται στην πραγματικότητα η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος στα χρόνια της κρίσης, γεγονός που υποχρέωσε την πλειονότητα των ελληνικών νοικοκυριών να δαπανούν το όποιο εισόδημα στην κάλυψη των βασικών τους αναγκών εις βάρος των λοιπών εξόδων.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το 2017 το 16,9% των δαπανών των ελληνικών νοικοκυριών ήταν για την αγορά τροφίμων , ποσοστό αρκετά υψηλότερο από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο και κοντά σε αυτό που δαπανούν οι φτωχότερες χώρες της Ε.Ε., οι λεγόμενες πρώην ανατολικές.
Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, οι Ευρωπαίοι δαπανούν κατά μέσο όρο για την αγορά τροφίμων το 12,2% των συνολικών δαπανών τους, ενώ η Ελλάδα με το 16,7% βρίσκεται στην 8η υψηλότερη θέση μετά τη Ρουμανία, τη Λιθουανία, την Εσθονία, τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και τη Λετονία.

Η μεγαλύτερη δαπάνη για τα ελληνικά νοικοκυριά, το 19,8% για το 2017 ήταν για τη στέγαση. Σε ξενοδοχεία και εστιατόρια κατευθύνεται το 15,4% των δαπανών με την Ελλάδα να κατέχει το τέταρτο υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των κρατών – μελών της Ε.Ε. Στις μεταφορές το ποσοστό ανέρχεται στο 13,6%, οι διάφορες άλλες δαπάνες ανέρχονται στο 7,4%, για αλκοολούχα ποτά ξοδεύουμε το 4,9%, για αναψυχή πολιτισμό το 4,6%, για επικοινωνίες το 4,4%, για την Υγεία το 4,4%, για ένδυση- υπόδηση το 3,7%, για οικιακό εξοπλισμό το 2,8% και για εκπαίδευση το 2,1%.

Με πληροφορίες από: Καθημερινή

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.