Quantcast
To σχέδιο του ΥΠΟΙΚ για την προστασία της πρώτης κατοικίας και τα "κόκκινα" δάνεια - enikonomia.gr
share

To σχέδιο του ΥΠΟΙΚ για την προστασία της πρώτης κατοικίας και τα “κόκκινα” δάνεια

δημοσιεύτηκε:

Ευρεία υπουργική σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί αύριο το μεσημέρι στο υπουργείο Οικονομικών, εν όψει της άφιξης τη Δευτέρα στην Αθήνα των επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών.

Ουσιαστικά, οι συναντήσεις θα αρχίσουν από την ερχόμενη Τρίτη το απόγευμα μετά την επιστροφή του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου από το Eurogroup και οι θεσμοί αναμένεται να παραμείνουν στην Ελλάδα έως την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου.

Αναφερόμενος στις εκκρεμότητες της αξιολόγησης, αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε πως τα «χρηματοοικονομικά» αποτελούν το πιο πολύπλοκο και σημαντικό θέμα, τόσο όσον αφορά στο διάδοχο σχήμα του «νόμου Κατσέλη» όσο και στη μείωση των «κόκκινων» δανείων των τραπεζών.

Για το πρώτο θέμα, για το οποίο θα υπάρξει και σχετική συνάντηση αύριο σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, ο αξιωματούχος είπε ότι το νέο πλαίσιο θα βρίσκεται κοντά στο «κυπριακό μοντέλο “Εστία”» με την επιδότηση από το κράτος των δόσεων του δανείου. «Δεν πάμε σε Κατσέλη minus» ανέφερε ο συγκριμένος παράγοντας, ερωτηθείς για το εάν θα μειωθεί το όριο αξίας για την προστασία της α’ κατοικίας.

Η συζήτηση με τις τράπεζες αφορά στο εάν και πώς θα γίνεται «κούρεμα» του δανείου σε αντιστοιχία με την αντικειμενική αξία του ακινήτου (π.χ. όταν η αξία του ακινήτου είναι μεγαλύτερη από το υπόλοιπο του δανείου). Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, θα τεθεί όριο αξίας ακινήτου για την υπαγωγή στο νέο πλαίσιο.

Σχετικά με την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, ο αξιωματούχος θεωρεί ότι πιο εύκολο να εγκριθεί από την Κομισιόν και να εφαρμοστεί είναι το σχέδιο του ΤΧΣ (APS), το οποίο έχει ήδη υλοποιηθεί στην Ιταλία. Κατά τον ίδιο, δεν αποτελεί πρόβλημα το ύψος των κρατικών εγγυήσεων, καθώς θα ληφθεί το rating (βαθμολογία) από δείγμα χαρτοφυλακίου «κόκκινων» δανείων. Το σχέδιο της Τραπέζης της Ελλάδος ίσως ενσωματωθεί σε 2η φάση, εάν λάβει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ερωτηθείς για τις κυοφορούμενες ρυθμίσεις οφειλών έως 120 δόσεις προς ασφαλιστικά ταμεία και εφορία, ο αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών επισήμανε ότι στο αμέσως προσεχές διάστημα θα υπάρξουν τόσο αυτή του υπουργείου Εργασίας (με επανυπολογισμό των οφειλών έως 31/12/2016 και ένταξη -χωρίς επανυπολογισμό- και των οφειλών έως 31/12/2017), όσο και εκείνη του υπουργείου Οικονομικών. Η ολιστική ρύθμιση για οφειλές σε εφορία, ταμεία και τράπεζες με Μόνιμο Εξωδικαστικό Μηχανισμό σχεδιάζεται από την κυβέρνηση να εφαρμοστεί το β΄ εξάμηνο εφέτος. Ενώ, ο ακατάσχετος λογαριασμός θα «χτίζεται» ανάλογα με την καταβολή των δόσεων.

Σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις, ο εν λόγω αξιωματούχος κρίνει ότι άμεσα θα υπάρξει η προκήρυξη για την άδεια καζίνο στο «Ελληνικό», ενώ άμεσα θα υπογραφεί και η σύμβαση για το «Ελ. Βενιζέλος». Παράλληλα, προχωρά το θέμα των ΕΛΠΕ, και θα υπάρξουν νομοσχέδια από το υπουργείο Ενέργειας για τον διαχωρισμό των δικτύων και από το υπουργείο Ναυτιλίας για την παραχώρηση δραστηριοτήτων στα τέσσερα λιμάνια. Αντίθετα, όπως είπε, «δεν είναι το πιο προχωρημένο» το ζήτημα με την Εγνατία Οδό.

Σε ερώτηση για το δημοσιονομικό κόστος από τις δικαστικές αποφάσεις (π.χ. δώρα και επίδομα άδειας στο Δημόσιο), ο παράγοντας επισήμανε πως υπάρχει ήδη μελέτη από το υπουργείο Εργασίας και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για τις δημοσιονομικές επιπτώσεις και την κάλυψη του κόστους.

Είπε ότι στην περίπτωση επιστροφής των δώρων αναδρομικά, η επίπτωση θα είναι one- off και ενδέχεται η καταβολή να γίνει σε βάθος χρόνου. Σε άλλη ερώτηση, εάν το ΣτΕ αποφασίσει να επανέλθουν εφεξής τα δώρα, απάντησε ότι «εκεί μπορείς να φέρεις ένα άλλο νομοσχέδιο». Πρόσθεσε δε, πως «πάντα πρέπει να συμμορφώνεσαι με τις αποφάσεις του ΣτΕ».

Σημειώνεται ότι στις 27 Φεβρουαρίου θα δημοσιοποιηθεί η έκθεση της Κομισιόν στο πλαίσιο της αξιολόγησης και ο συγκεκριμένος αξιωματούχος δηλώνει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να μην εκταμιευθεί το ποσό των ANFAs και SNPs (τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν η ΕΚΤ και ευρωπαϊκές εθνικές τράπεζες), το οποίο ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί προσδιορίζει σε 750 εκατ. ευρώ.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.