Quantcast
Τσίπρας: Στα 650 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός - enikonomia.gr
share

Τσίπρας: Στα 650 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός

δημοσιεύτηκε:

Κατά την εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο, οΠρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε τη συνεδρίαση ιδιαίτερη, για πολλούς και διαφορετικούς λόγους, ενώ ανέφερε ότι αυτή είναι η πρώτη συνεδρίαση μετά την επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης του Κοινοβουλίου στην κυβέρνηση «να προχωρήσει και να ολοκληρώσει ένα εξαιρετικά σημαντικό για τον ελληνικό λαό και για τη χώρα έργο, με ορίζοντα καθαρό που είναι το τέλος της συνταγματικά προβλεπόμενης θητείας της κυβέρνησης, δηλαδή το φθινόπωρο του 2019».

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η πλειοψηφία των βουλευτών έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης, αναγνωρίζοντας ότι η χώρα και η οικονομία έχουν ανάγκη από πολιτική σταθερότητα και, ταυτόχρονα, ότι «οι μεγάλες θεσμικές και κοινωνικές τομές που έχουμε μπροστά μας πρέπει να υλοποιηθούν από μια κυβέρνηση που έχει αποδείξει ότι ξέρει και μπορεί να τις υλοποιήσει». «Από την κυβέρνηση που κατάφερε να οδηγήσει τη χώρα έξω από το καθεστώς των μνημονίων. Από την κυβέρνηση που κατάφερε να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη και τη σταθερότητα στην ελληνική οικονομία. Από την κυβέρνηση που κατάφερε να ρυθμίσει το δημόσιο χρέος, καθιστώντας το βιώσιμο και να δημιουργήσει όρους για την ομαλή αναχρηματοδότηση του» τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια, ενημέρωσε ότι σήμερα, Δευτέρα, ανακοινώθηκε από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους πως η Ελλάδα εκκίνησε τη διαδικασία έκδοσης νέου πενταετούς ομολόγου στις αγορές χρήματος.

Όπως τόνισε, αυτή η εξέλιξη «αποκτά ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον γιατί κατεδαφίζει άλλο ένα από τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα, άλλο ένα από τα ψευδοεπιχειρήματα της αντιπολίτευσης σχετικά με τις δυνατότητες της χώρας να έχει πρόσβαση στον διεθνή δανεισμό».

Και υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα και η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζουν το ζήτημα του δανεισμού με όρους επικοινωνιακούς αλλά «με σχέδιο και με τη σοβαρότητα και την τεχνική αρτιότητα που του αρμόζει».

«Η κυβέρνησή μας συνεχίζει με αποφασιστικότητα και επιμονή, με στοχοπροσήλωση και σκληρή δουλειά, το έργο της ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας με βασικό προσανατολισμό, με όραμά μας, τη δίκαιη ανάπτυξη» ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο υπουργικό συμβούλιο.

«Στόχος μας, τον Οκτώβριο του 2019 οι Έλληνες πολίτες να μπορούν πολύ ξεκάθαρα να συγκρίνουν την Ελλάδα του σήμερα με τη χώρα που μας παρέδωσαν οι κυβερνήσεις του παλιού πολιτικού συστήματος τέσσερα χρόνια πριν. Όλοι ήδη έχουν αρχίσει να βλέπουν ότι η Ελλάδα είναι μία διαφορετική χώρα» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός και σημείωσε ότι πρόκειται για μία χώρα, «στην οποία δημιουργούνται όροι και προϋποθέσεις για να αφήσουμε πίσω μας την κρίση. Να αφήσουμε πίσω την Ελλάδα της παρακμής, της χρεοκοπίας και του εκφυλισμού και να οικοδομήσουμε μία χώρα δυναμική, με αυτοπεποίθηση. Μία χώρα που στηρίζεται πια στις δικές της δυνάμεις. Μία χώρα πρωταγωνίστρια στην ευρύτερη περιοχή, στα Βαλκάνια, στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και την Ευρώπη» τόνισε.

Ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι η σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου είναι ιδιαίτερη διότι λαμβάνει χώρα λίγα μόνο 24ωρα μετά την κύρωση από τη μεριά του ελληνικού Κοινοβουλίου, της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Είπε ότι είναι ένα πολιτικό, ιστορικό γεγονός που σηματοδοτεί: «Την επίλυση μιας ιστορικής εκκρεμότητας με τους γείτονές μας, με τη Βόρεια Μακεδονία. Το πέρασμα σε μια νέα εποχή συνεργασίας, αλληλεγγύης και φίλιας στα Βαλκάνια. Την ήττα του εθνικισμού, των εθνικισμών, και από τις δύο μεριές των συνόρων που είναι την ίδια στιγμή η νίκη των δυνάμεων που δεν έχουν σκοπό να αφήσουν το μέλλον των δύο λαών στους πατριδοκάπηλους και τους εμπόρους του μίσους».

Η σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου είναι ιδιαίτερη για ακόμη έναν λόγο, ανέφερε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, επειδή «η ημερήσια διάταξη έχει να κάνει με ένα θέμα που ακουμπά τον πυρήνα του πολιτικού μας σχεδίου, των στρατηγικών μας στοχεύσεων, αλλά κυρίως ακουμπά τον πυρήνα του κοινωνικού ζητήματος και των κοινωνικών σχέσεων» δηλαδή το ζήτημα του μισθού, του κατώτατου μισθού.

«Από την πρώτη στιγμή της δικής μας διακυβέρνησης είχαμε επισημάνει την κομβική σημασία που έχει για εμάς ο μισθός. Είχαμε επισημάνει ότι η στρατηγική της δίκαιης ανάπτυξης και ο στρατηγικός στόχος περιορισμού των ανισοτήτων περνά μέσα από την αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά και την ενίσχυση της μισθωτής εργασίας, της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Σας καλώ, λοιπόν, σήμερα, μετά από 10 ολόκληρα χρόνια μειώσεων μισθών να προβούμε σε ένα ακόμη ιστορικής σημασίας βήμα. Να εγκρίνετε την πρότασή μου να διαμορφωθεί ο κατώτατος μισθός στα 650 ευρώ μηνιαίως» ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, δεχόμενος το χειροκρότημα του υπουργικού συμβουλίου. Το Υπουργικό Συμβούλιο καλείται να εγκρίνει την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού και την αναδιαμόρφωση του κατώτατου ​μισθού ​στα 650 ευρώ.​ Όσοι εργαζόμενοι παίρνουν τον υποκατώτατο μισθό των 510 ευρώ και όσοι τον κατώτατο των 586, από τον επόμενο μήνα θα λαμβάνουν μισθό 650 ευρώ. Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι μετά λοιπόν την ολοκλήρωση του προγράμματος προσαρμογής και την έξοδο από το καθεστώς των μνημονίων «έχουμε πλέον την δυνατότητα με ασφάλεια να υλοποιήσουμε συγκεκριμένες πολιτικές που δίνουν σάρκα και οστά στις στρατηγικές αυτές στοχεύσεις μας».

Ανέφερε ακόμη ότι «η κυβέρνησή μας έχει σημειώσει σημαντικές επιτυχίες στο πεδίο της αγοράς εργασίας».

Και απαρίθμησε τις εξής:

-Με τις εντατικές προσπάθειες του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας αλλά και με σειρά στοχευμένων νομοθετημάτων, καταφέραμε να αλλάξουμε την εικόνα και να μειώσουμε την μαύρη εργασία από το 20% που βρισκόταν το 2014 στο 9% το 2018. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας πρόκειται για εξαιρετικά σημαντική μείωση.

«Όσοι νομίζουν ότι δεν μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα όταν εργαζόμαστε στοχοπροσηλωμένα, διαψεύδονται, μπορούμε να μετατρέψουμε την εργασιακή ζούγκλα που παραλάβαμε, σε μια κανονική χώρα, σε μια χώρα πρότυπο σεβασμού των δικαιωμάτων του κόσμου της εργασίας».

-«Έχουμε επίσης ήδη επαναφέρει το καθεστώς προστασίας των συλλογικών διαπραγματεύσεων δημιουργώντας ένα θεσμικό πλαίσιο που όχι μόνο έχει οδηγήσει σε αυξήσεις μισθών για 100.000 εργαζόμενους, αλλά και λειτουργεί ως κίνητρο για την οργάνωση των εργαζομένων και την ενίσχυση των διαπραγματευτικών τους δυνατοτήτων».

-Και, «τρίτη εξίσου σημαντική, αν όχι σημαντικότερη, επιτυχία η μείωση της ανεργίας. Από το 27% του 2014, η ανεργία σήμερα βρίσκεται στο 18,3% με την δημιουργία 350 χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.