Quantcast
Παγώνει 1 στους 4 Έλληνες - Χιλιάδες οικογένειες έχουν βάλει "ψαλίδι" στις δαπάνες για θέρμανση - enikonomia.gr
share

Παγώνει 1 στους 4 Έλληνες – Χιλιάδες οικογένειες έχουν βάλει “ψαλίδι” στις δαπάνες για θέρμανση

δημοσιεύτηκε:

Σχεδόν ένα στα τέσσερα νοικοκυριά δεν μπορεί να ικανοποιήσει μία από τις πλέον στοιχειώδεις βιοτικές ανάγκες, εκείνη της θέρμανσης. Οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν εξαιτίας της υπερφορολόγησης και της ύφεσης έχουν εκτοξεύσει την Ελλάδα στις κορυφαίες θέσεις της Ε.Ε. ως προς το μέγεθος των κατοίκων που δεν μπορούν να ζεστάνουν επαρκώς το σπίτι τους.

Για την ακρίβεια σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το 25,7% των νοικοκυριών δυσκολεύεται να έχει άνετη πρόσβαση στη θέρμανση τους χειμερινούς μήνες. Η Ελλάδα με βάση αυτό το δεδομένο, βρίσκεται στην τρίτη υψηλότερη θέση της Ε.Ε. με τη Βουλγαρία να βρίσκεται στην κορυφή των “28” καθώς περίπου το 36,5% αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα για την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης.

Πάνω από την Ελλάδα και κάτω από τη Βουλγαρία, δηλ. στη 2η θέση βρίσκεται η Λιθουανία με το 28,9% των οικογενειών να μην έχει επαρκή θέρμανση. Στις επόμενες τρεις θέσεις μετά την Ελλάδα κατατάσσονται η Κύπρος, η Πορτογαλία και η Ιταλία με τα ποσοστά να διαμορφώνονται σε 22,9%, 20,4% και 15,2% αντίστοιχα.

Στον αντίποδα, οι χώρες που οι κάτοικοί τους έχουν ελάχιστο ποσοστό νοικοκυριών με δυσκολία στη θέρμανση είναι το Λουξεμβούργο με 1,9%, η Φινλανδία με 2% και η Σουηδία με 2,1%. Στο σύνολο της Ε.Ε. το μέσο ποσοστό του πληθυσμού που δεν μπορεί να ζεστάνει το σπίτι του διαμορφώνεται στο 7,8%.

Στην Ελλάδα η τιμή του πετρελαίου ξεπερνά το 1 ευρώ το λίτρο, πράγμα που σημαίνει ότι μια οικογένεια για να αγοράσει 1.000 λίτρα θέρμανσης θα πρέπει να καταβάλει τουλάχιστον 1.000 ευρώ προκειμένου να μπορέσει να ζεσταθεί για αρκετές ημέρες του χειμώνα.

Πηγή πληροφοριών: ΤΑ ΝΕΑ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.