Quantcast
Οι νέες γειτονιές της AirBnB - Μεγάλες ανατροπές στην αγορά ακινήτων - Πώς διαμορφώνονται οι τιμές - enikonomia.gr
share

Οι νέες γειτονιές της AirBnB – Μεγάλες ανατροπές στην αγορά ακινήτων – Πώς διαμορφώνονται οι τιμές

δημοσιεύτηκε:

Εξήντα χρόνια μετά το σύστημα της αντιπαροχής, το φαινόμενο AirBnB ήρθε να ταρακουνήσει για τα καλά και να ζεστάνει την παγωμένη αγορά των ακινήτων. Η AirBnB γίνεται η νέα αντιπαροχή που ανανεώνει παλιά διαμερίσματα και κατοικίες και δίνει λύση στο οικονομικό αδιέξοδο εκατοντάδων χιλιάδων νοικοκυριών.

Ακόμη και ολόκληρες πολυκατοικίες που χτίστηκαν τις δεκαετίες του ’60, του ’70 και του ’80 με το σύστημα της αντιπαροχής σε γειτονιές της Κυψέλης, στα Πατήσια, την πλατεία Αττικής, τα Εξάρχεια, του Γκύζη περνούν σε νέους ιδιοκτήτες που δραστηριοποιούνται στις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Εταιρείες και ιδιώτες, ξένοι και Έλληνες επικεντρώνουν πλέον το ενδιαφέρον τους όχι σε μεμονωμένα διαμερίσματα, αλλά στην αγορά ολόκληρων κτιρίων. Έτσι παλιά κτίρια ανακαινίζονται και μετατρέπονται σε σύγχρονα διαμερίσματα για να εκμισθωθούν στη συνέχεια μέσω των ηλεκτρονικών πλατφορμών βραχυπρόθεσμης μίσθωσης τύπου AirBnB. Οι παλιές πολυκατοικίες γίνονται “μπουτίκ” επιπλωμένων διαμερισμάτων με τους επενδυτές να εκμεταλλεύονται τις ευκαιρίες της αγοράς και να μετατρέπουν μια πολυκατοικία 30 ή 40 ετών σε ένα επενδυτικό προϊόν το οποίο μπορεί σε λίγα χρόνια να πωληθεί σε κάποιον θεσμικό επενδυτή.

Η Κυψέλη είναι μια από τις περιοχές που έχει ανέβει το τελευταίο διάστημα λέει στα ΝΕΑ ο Δημήτρης Μπινιάρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδος, με τις τιμές των κατοικιών να έχουν διπλασιαστεί. Από 400 ευρώ το τ.μ. που πωλούνταν τα διαμερίσματα πριν από τρία χρόνια, οι τιμές πλέον έχουν εκτοξευθεί στα 800 και 1.000 ευρώ το τετραγωνικό. Παραμένουν όμως σε χαμηλά επίπεδα γι’ αυτό και η Κυψέλη και η περιοχή γύρω από τη Φωκίωνος εξελίσσεται σε νέα γειτονιά AirBnB.

Οι νέες γειτονιές της AirBnB και οι μέσες τιμές πώλησης ακινήτων είναι οι εξής:

Κεραμεικός – 1.670 ευρώ/ τ.μ.
Κυψέλη- 1.000 ευρώ/ τ.μ.
Ψυρή- 1.500 ευρώ/ τ.μ.
Εξάρχεια- 1.625 ευρώ/ τ.μ.
Γουδή- 1.625 ευρώ/ τ.μ.
Πλ. Αμερικής- 621 ευρώ/ τ.μ.
Πλ. Αττικής- 745 ευρώ/ τ.μ.
Γκύζη- 980 ευρώ/ τ.μ.

Οι 10 κορυφαίες γειτονιές της Αθήνας με βάση το μέσο ημερήσιο κέρδος

Ζάππειο- 58 ευρώ
Ακρόπολη- 54,2 ευρώ
Εμπορικό Τρίγωνο- 52,6 ευρώ
Κολωνάκι- 46 ευρώ
Θησείο – 45,8 ευρώ
Γκάζι- 45,5 ευρώ
Λυκαβηττός- 44,7 ευρώ
Κουκάκι- Μακρυγιάννη- 41,7 ευρώ
Σταδίου- 40,3 ευρώ

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.