Quantcast
Τι θα προβλέπει ο νέος νόμος για τα κόκκινα δάνεια - Αποκαλυπτήρια από τον Δραγασάκη - enikonomia.gr
share

Τι θα προβλέπει ο νέος νόμος για τα κόκκινα δάνεια – Αποκαλυπτήρια από τον Δραγασάκη

δημοσιεύτηκε:

Του Γιώργου Λυκουρέντζου

Τα πρώτα στοιχεία του νέου νόμου για τα κόκκινα δάνεια παρουσίασε σήμερα στη Βουλή ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εστιάζοντας στην προστασία της α’ κατοικίας και στις μικρότερες δόσεις για τους δανειολήπτες.

“Θα βγούμε στις αγορές και με μεγαλύτερης διάρκειας ομόλογα. Μέσα στον μήνα θα έρθει το νέο σχέδιο νόμου. Θα προσπαθήσουμε να υπάρχει η πρόνοια για όσους δεν πρόλαβαν να ενταχθούν στον νόμο Κατσέλη με ευθύνη ή λόγω καθυστέρησης των τραπεζών” είπε ο κ. Δραγασάκης καλώντας μάλιστα τον Γιάννη Κουτσούκο της Δημοκρατικής Συμπαράταξηςνα κρατήσει σχετική τροπολογία που κατέθεσε. “Θεωρώ πως στο νέο σχέδιο νόμου θα υπάρξει πρόνοια για όσους δεν εντάχθηκαν στον νόμο Κατσέλη με ευθύνη των τραπεζών. Να το δούμε και αν είναι να ξανακαταθέσετε την τροπολογία” είπε.

Παρουσιάζοντας τα πρώτα σημεία του νέου νόμου ο κ. Δραγασάκης είπε ότι: 

-θα υπάρξει προστασία της α’ κατοικίας

-επιδιώκουμε η δόση που θα πληρώνουν οι δανειολήπτες να είναι δραστικά μικρότερη ώστε να διευκολύνεται η εξυπηρέτηση των δανείων

– επιδιώκουμε να επεκταθεί η προστασία σε κατηγορίες δανειοληπτών που σήμερα δεν περιλαμβάνονται όπως μικρέμποροι

“Θα έχουμε ένα σύστημα με αρκετά θετικά στοιχεία που θα οδηγεί σε ουσιαστικές λύσεις γρήγορα” είπε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης.

Ο κ. Δραγασάκης αποκήρυξε την καταστροφολογία για την κατάσταση των τραπεζών μιλώντας για αύξηση καταθέσεων, μείωση των κόκκινων δανείων, μείωση ως μηδενισμό της εξάρτησης από τον ELA, βελτίωση συνθηκών πρόσβασης αγορές, βελτίωση επιτοκίων και όρων χρηματοδότησης.

Όλη η φιλολογία που αναπτύσσεται με το παραμικρό δεν έχει αντικειμενική βάση σήμερα” είπε ενώ ανακοίνωσε πως το Υπουργείο είναι έτοιμο να αυξήσει τον προϋπολογισμό του ΕΣΠΑ για μικρές τουριστικές επιχειρήσεις.

Καταλήγοντας ο κ. Δραγασάκης περιέγραψε τα νέα συμπληρωματικά εργαλεία χρηματοδότησης για μικρομεσαίες επιχειρήσεις υπενθυμίζοντας ότι πριν από τρία χρόνια είχε μιλήσει πρώτη φορά για τα παράλληλα προγράμματα χρηματοδότησης.

Συγκεκριμένα:

Στο πλαίσιο της Αναπτυξιακής Στρατηγικής του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης της προσπάθειας να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό στις ΜΜΕ, το Ταμείο Ανάπτυξης Νέας Οικονομίας (“ΤΑΝΕΟ”) έλαβε εντολή και:

• Υλοποιεί επενδυτικό πρόγραμμα τεσσάρων δράσεων συνολικής δημόσιας συμμετοχής €700 εκ. με στόχο να επενδυθούν σε ΜΜΕ κεφάλαια που θα υπερβούν το €1 δισ.

• απευθύνει πρόσκληση σε όλους τους ενδιαφερόμενους επενδυτές και διαχειριστές επενδύσεων που προτίθενται να προβούν στη σύσταση Αμοιβαίου Κεφαλαίου Επιχειρηματικών Συμμετοχών (ΑΚΕΣ), Εταιρίας Κεφαλαίου Επιχειρηματικών Συμμετοχών (ΕΚΕΣ) ή άλλων αντίστοιχων επενδυτικών σχημάτων επιχειρηματικού κεφαλαίου που θα λειτουργούν σύμφωνα με τη νομοθεσία κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να υποβάλλουν πρόταση στο ΤΑΝΕΟ για ενδεχόμενη συμμετοχή του στα επενδυτικά σχήματα αυτά.

• Τα κριτήρια επιλογής των Επενδυτικών Σχημάτων στα οποία θα συμμετέχει το ΤΑΝΕΟ είναι η αξιοπιστία των επενδυτικών προτάσεων και των ενδιαφερομένων καθώς και η συμβολή των χρηματοδοτούμενων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στην ανάπτυξη τομέων νέας οικονομίας

Αναλυτικότερα,

€ 50.000.000, για συμμετοχή σε νεοϊδρυθέντα σχήματα παροχής επιχειρηματικού κεφαλαίου που θα επενδύουν, μέσω απόκτησης μετοχών/μεριδίων ή/και μέσω μετατρέψιμων ομολογιών σε νέες ή υφιστάμενες Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (MME) έρευνας και ανάπτυξης στον τομέα της τεχνολογίας της, 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης,

€ 50.000.000, για συμμετοχή σε επενδυτικά σχήματα που θα επενδύουν μέσω απόκτησης μετοχών/μεριδίων ή/και μέσω μετατρέψιμων ομολογιών σε νέες ή υφιστάμενες Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (MME) παραγωγής και προώθησης επώνυμων προϊόντων, Made in Greece,

€ 150.000.000, για συμμετοχή σε επενδυτικά σχήματα με στόχο τη στήριξη επιχειρήσεων, μέσω απόκτησης μετοχών/μεριδίων ή/και μέσω μετατρέψιμων ομολογιών, που χρήζουν αναδιάρθρωσης/αναδιοργάνωσης και δραστηριοποιούνται στην παραγωγή και τη μεταποίηση – “ΕΠ-ΑΝΟΔΟΣ”,

€ 450.000.000, για συμμετοχή σε νεοϊδρυθέντα σχήματα παροχής επιχειρηματικού κεφαλαίου που θα επενδύουν μέσω μετατρέψιμων ομολογιών ή/και ομολόγων με δικαίωμα απόληψης σε νέες ή υφιστάμενες Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜΜΕ)


Πηγή: Real.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.