Quantcast
Οι προβλέψεις της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία - Τι λέει για ανάπτυξη και μεταρρυθμίσεις - enikonomia.gr
share

Οι προβλέψεις της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία – Τι λέει για ανάπτυξη και μεταρρυθμίσεις

δημοσιεύτηκε:

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Τo AEΠ της Ελλάδας αυξήθηκε κατά 2,0% το 2018 και αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται κατά 2,2% το 2019 και 2,3% το 2020, αν και “η ανάκαμψη της οικονομίας παραμένει σε μεγάλο βαθμό εξαρτώμενη από τη συνέχιση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων”, σύμφωνα με τις χειμερινές, ενδιάμεσες οικονομικές προβλέψεις που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Κομισιόν.

Η Κομισιόν καταγράφει ότι η εμπιστοσύνη των καταναλωτών σχεδόν επέστρεψε στα επίπεδα πριν από τη κρίση ως τα τέλη του 2018, με αποτέλεσμα η ιδιωτική κατανάλωση να παραμείνει μείζων παράγοντας για την ανάπτυξη το 2019.

Σύμφωνα με την έκθεση, τα προσωρινά στοιχεία δείχνουν ότι το πραγματικό ΑΕΠ της Ελλάδας αυξήθηκε κατά 1% το 3ο τρίμηνο του 2018 κάτι που αντιστοιχεί σε αύξηση 2,2% σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους και παρέχοντας ρυθμό αύξησης 2,1% για τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2018.

Η Κομισιόν καταγράφει ακόμη ότι η αγορά εργασίας βελτιώνεται σταθερά με την ανεργία να μειώνεται στο 18,6% τον Οκτώβριο του 2018, από 21% το προηγούμενο έτος. Η πλήρης και εξαρτημένη απασχόληση εξακολουθεί να αποτελεί τη βασική κινητήρια δύναμη για την αύξηση της απασχόλησης, ενώ η μερική απασχόληση και η αυτοαπασχόληση παραμένουν υποτονικές. Οι εθνικοί λογαριασμοί υποδηλώνουν ότι η απασχόληση αυξήθηκε κατά 1,5% τα τρία πρώτα τρίμηνα του έτους, πράγμα που δείχνει βελτιώσεις στην παραγωγικότητα της εργασίας, αναφέρει η Κομισιόν.

Σύμφωνα με την έκθεση “εκμεταλλευόμενη την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα και επωφελούμενη της ισχυρής εξωτερικής ζήτησης, η Ελλάδα κατόρθωσε να αυξήσει τα μερίδια της αγοράς στο παγκόσμιο εμπόριο”.

Σημειώνει ότι οι καθαρές εξαγωγές έγιναν έτσι “ο κύριος μοχλός ανάπτυξης κατά τα τρία πρώτα τρίμηνα του έτους και (πιθανότατα) για ολόκληρο το έτος” και προσθέτει ότι ένας άλλος σημαντικός παράγοντας αύξησης της συνολικής ζήτησης ήταν η “αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, η οποία υποστηρίχθηκε από την αύξηση της απασχόλησης”. Από την άλλη όμως πλευρά, “οι επενδύσεις παρέμειναν υποτονικές σε σύγκριση με το 2017, τουλάχιστον εν μέρει λόγω μιας βασικής επίδρασης από την αναθεώρηση των ετήσιων εθνικών λογαριασμών”.

Επιπλέον, η δραστηριότητα στον τομέα των ακινήτων και συνεπώς οι επενδύσεις στη στέγαση αυξήθηκαν καθ `όλη τη διάρκεια του έτους”, αναφέρει η έκθεση.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, “η ανάπτυξη των εξαγωγών αναμένεται να μετριαστεί, καθώς ο τουριστικός τομέας αντιμετωπίζει την επιβράδυνση της αύξησης της ζήτησης και τον ανανεωμένο ανταγωνισμό από την Τουρκία”. Επιπλέον οι εξαγωγές αγαθών θα αποδυναμωθούν, αλλά θα παραμείνουν σε αυξανόμενη τροχιά παρά την επιβράδυνση στην ΕΕ.

Τέλος, ο γενικός πληθωρισμός έφτασε το 0,8% το 2018 και προβλέπεται να παραμείνει συγκρατημένος το 2019 λόγω των υποτονικών τιμών της ενέργειας, πριν αυξηθεί το 2020 καθώς ο πυρήνας του πληθωρισμού αυξάνεται.

Πηγή: Real.gr


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.