Quantcast
Τσακαλώτος: Πιθανή η συναίνεση με τη ΝΔ για τα πρωτογενή πλεονάσματα - enikonomia.gr
share

Τσακαλώτος: Πιθανή η συναίνεση με τη ΝΔ για τα πρωτογενή πλεονάσματα

δημοσιεύτηκε:

Συνέντευξη στο CNBC έδωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο ίδιος αναφέρθηκε στα πρωτογενή πλεονάσματα και στη θέση του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη περί επαναδιαπραγμάτευσης για χαμηλότερους στόχους. Όπως είπε, οι στόχοι για υψηλά πλεονάσματα “τρέφουν” τους λαϊκιστές και προκαλούν δυσαρέσκεια όχι μόνο στα κόμματα αλλά και στην ίδια την πολιτική διαδικασία.

Σε ερώτηση για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση που η ΝΔ γινόταν κυβέρνηση, τη στήριζε στο θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης για τα πλεονάσματα, ο κ. Τσακαλώτος είπε πως “ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα άλλαζε τη στάση του μόνο επειδή στη διακυβέρνηση θα βρισκόταν η ΝΔ”, ενώ πρόσθεσε πως δεν θα τους στήριζαν σε πολλούς άλλους τομείς, ιδίως αφού δεν “γνωρίζουμε ποιο είναι το πρόγραμμά τους”.

Ο κ. Τσακαλώτος είπε χαρακτηριστικά:

“Υπάρχει ομοφωνία σε όλο το πολιτικό φάσμα για το ζήτημα των πλεονασμάτων. Έχω πει εδώ και καιρό ότι το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για πολύ χρονικό διάστημα είναι υπερβολικά υψηλό, ιδιαίτερα για μια χώρα που έχασε το 27% του ΑΕΠ, δεν νομίζω πως αυτό είναι κάτι στο οποίο θα πρέπει να διαφωνήσουμε. Θα πρέπει να πάμε μαζί σε μια Ευρώπη που έχει πάρει το μάθημα από την άνοδο της ακροδεξιάς και των λαϊκιστικών δυνάμεων πως οι τόσο υψηλοί πρωτογενείς στόχοι απλώς τροφοδοτούν τη δυσαρέσκεια όχι μόνον στα κόμματα, αλλά και στην ίδια την πολιτική διαδικασία».

Ο υπουργός Οικονομικών είπε μάλιστα ότι δεν διαφωνεί καθόλου με τον πρόεδρο της ΝΔ και πρόσθεσε ότι “πρέπει να το κάνουμε και θα ήταν καλό η ΝΔ να είχε λιγότερο συγκρουσιακή στάση ώστε πράγματι να μπορέσουμε να έχουμε συναίνεση στο θέμα αυτό”.

Σχετικά με το θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης και το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα στήριζε τη ΝΔ, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε: «είναι πιθανό να έρθουν στην εξουσία. Στην ατυχή περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο, αν αυτό ήταν ένα από τα βασικά στοιχεία όσων θα ήθελαν να κάνουν, θα τους στηρίζαμε. Δεν θα τους στηρίζαμε όμως σε πολλούς άλλους τομείς, ιδιαίτερα αφού δεν γνωρίζουμε ποιο είναι το πρόγραμμά τους. Ο αναπληρωτής υπουργός οικονομίας υπολόγισε το κόστος των ανακοινώσεών τους στα 5 δισ. ευρώ μόνο το πρώτο έτος και άλλα 4 δισ. τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Δεν έχουμε κάποια σοβαρή απάντηση από την ΝΔ από πού θα βρεθούν αυτά τα χρήματα».

Ερωτηθείς πώς θωρακίζεται η Ελλάδα από τις εξωτερικές πιέσεις, ο υπουργός τόνισε ότι «πρώτη στρατηγική είναι να υπάρχει το «μαξιλάρι» ρευστότητας. Το ελληνικό χρέος είναι εξασφαλισμένο για τα επόμενα δυο χρόνια λόγω του «μαξιλαριού».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.