Quantcast
Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη για την προστασία της πρώτης κατοικίας - enikonomia.gr
share

Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη για την προστασία της πρώτης κατοικίας

δημοσιεύτηκε:

Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκε η πολύωρη τηλεδιάσκεψη στο
υπουργείο Οικονομικών μεταξύ εκπροσώπων της κυβέρνησης και των θεσμών για τηνπροστασία της πρώτης κατοικίας με τον νέο νόμο Κατσέλη.


Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν μετά το τέλος της
τηλεδιάσκεψης ότι συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με ορόσημο το Euro Working
Group της 25ης Μαρτίου, το οποίο θα προετοιμάσει το Eurogroup της 5ης Απριλίου.


Από την κυβέρνηση, στην τηλεδιάσκεψη μετείχαν ο υπουργός
Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος
Χουλιαράκης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Δημήτρης Λιάκος και ο γενικός
γραμματέας Συντονισμού της κυβέρνησης, Δημήτρης Παπαγιαννάκος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι εκπρόσωποι των θεσμών επιμένουν σε δραστική μείωση της περιμέτρου κάλυψης, τόσο συνολικά των κόκκινων δανειοληπτών που μπορούν να ενταχθούν στο σχήμα όσο και επιμέρους στο σκέλος που αφορά στα επιχειρηματικά δάνεια με ενέχυρο πρώτης κατοικίας.

Σημείωσαν, επίσης, ότι υπάρχει πρόοδος σε δευτερεύοντα ζητήματα και τεχνικές λεπτομέρειες αλλά μεγάλες διαφορές που παραμένουν στα θέματα της περιμέτρου, όπως επίσης και αναφορικά με την προσέγγιση των στρατηγικά κακοπληρωτών. Η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης σε ότι αφορά το τελευταίο είναι ότι η λήψη δικλίδων ασφαλείας έχει οδηγήσει ήδη στην εξαίρεσή τους.

Εφόσον υπάρξει συμφωνία έως το Euro Working Group, το σχετικό νομοσχέδιο μπορεί να κατατεθεί στη Βουλή έως το Eurogroup της 5ης Απριλίου. Οι ίδιες πηγές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο, αν δεν υπάρξει συμφωνία το νομοσχέδιο να κατατεθεί μονομερώς, παρότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν συζητείται καν στην παρούσα φάση. «Δουλεύουμε στο σενάριο να τα βρούμε», ανέφερε η πηγή εκτιμώντας ότι είναι εφικτή η συμφωνία μέχρι τη Δευτέρα. Αναγνώρισε πάντως ότι αυτό προϋποθέτει υπαναχωρήσεις είτε από την μια, είτε από την άλλη πλευρά, με διατυπώσεις οι οποίες αφήνουν να φανεί ότι η κυβέρνηση δεν είναι έτοιμη να συμβιβαστεί σε δραστικά χαμηλότερα όρια, αλλά ούτε και να τραβήξει στο σκοινί στα άκρα.

Με αφορμή την αυριανή παρουσία του εκπροσώπου της Κομισιόν, Ντ. Κοστέλο, στο πλαίσιο κοινού συνεδρίου Κομισιόν-ΙΟΒΕ δεν αποκλείονται συναντήσεις με κυβερνητικά στελέχη, ενώ έως το τέλος της εβδομάδας τηλεδιασκέψεις και ανταλλαγή τεχνικών λεπτομερειών βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη.

Οσον αφορά τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ, οι πηγές αναφέρουν ότι έχουν κλείσει στο σύνολό τους, ενώ υποστηρίζουν ότι πρώτα θα κλείσει το θέμα των νέων διατάξεων για την προστασία της α’ κατοικίας και μετά θα γίνουν οι όποιες συζητήσεις για τα νέα σχήματα σε έως 120 δόσεις σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.