Quantcast
Στην Ουάσινγκτον ο Τσακαλώτος - Το ραντεβού με τη Λαγκάρντ και το αίτημα για τα δάνεια του ΔΝΤ - enikonomia.gr
share

Στην Ουάσινγκτον ο Τσακαλώτος – Το ραντεβού με τη Λαγκάρντ και το αίτημα για τα δάνεια του ΔΝΤ

δημοσιεύτηκε:

Στην Ουάσινγκτον σήμερα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για τη Σύνοδο του ΔΝΤ. Ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται να θέσει στο τραπέζι των συζητήσεων το θέμα της πρόωρης των δανείων προς το Ταμείο, με στόχευση σύμφωνα με πληροφορίες, την αποπληρωμή πρώτα των “ακριβών” δανείων και εν συνεχεία των υπολοίπων.

Η Ελλάδα θέλει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Πορτογαλίας. Η προεξόφληση αφορά υποχρεώσεις ύψους 3,7 δισ. ευρώ από τα 9,7 δισ. ευρώ των συνολικών οφειλών της χώρας προς τον διεθνή οργανισμό. Πρόκειται για δόσεις της διετίας 2019-2020 που βαρύνονται με υψηλό επιτόκιο 5,13%.

Τα ελληνικά σχέδια απέναντι στο ΔΝΤ έχουν προετοιμαστεί εδώ και καιρό από την κυβέρνηση ενώ μέσα σε αυτά περιλαμβάνεται και ένα πιο προχωρημένο σενάριο που προβλέπει προκαταβολή των δόσεων που ωριμάζουν το 2021.


Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος βρίσκεται ήδη στην Ουάσιγκτον στο πλαίσιο συνάντησης που θα έχει ξημερώματα Σαββάτου (ώρα Ελλάδος) με την εκτελεστική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Πάντως, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι στις ΗΠΑ με τον “ούριο άνεμο” των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων. Οι αποδόσεις του 10ετούς

υποχώρησαν χθες στα επίπεδα του 3,339% που είναι ιστορικό χαμηλό, ενώ ανάλογη πορεία είχαν και τα 5ετή ομόλογα κάτω και από το 2,2% και συγκεκριμένα στο 2,161%.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.