Quantcast
Αχτσιόγλου: Μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου οι αιτήσεις για ένταξη στις 120 δόσεις - Πότε θα χάνεται η ρύθμιση - ΒΙΝΤΕΟ - enikonomia.gr
share

Αχτσιόγλου: Μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου οι αιτήσεις για ένταξη στις 120 δόσεις – Πότε θα χάνεται η ρύθμιση – ΒΙΝΤΕΟ

δημοσιεύτηκε:

“Είναι θέμα ημερών η ρύθμιση για τις 120 δόσεις. Εντός Απριλίου αναμένεται η κατάθεση του νομοσχεδίου”. Αυτό τόνισε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου.

Η υπουργός Εργασίας μιλώντας στο OPEN, είπε ότι “όλοι μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση” και ανέφερε ότι “το καινοτόμο αυτής είναι το κούρεμα της βασικής οφειλής, πέρα από εκείνο των προσαυξήσεων”. Σύμφωνα με την ίδια, αυτό θα οδηγήσει σε μια μείωση της οφειλής μεσοσταθμικά κατά 65% -70%. Τα χρέη που εντάσσονται είναι ως το τέλος του 2018, αλλά το κούρεμα αφορά στην περίοδο 2002- 2016. Το ελάχιστο ποσό δόσης θα είναι τα 50 ευρώ. Για τους αγρότες θα υπάρχει κούρεμα προσαυξήσεων 100% και 120 δόσεις με ελάχιστο ποσό δόσης τα 30 ευρώ.

Όπως είπε η κ. Αχτσιόγλου “για πρώτη φορά εντάσσονται και οι εργοδοτικές εισφορές, για τις οφειλές των οποίων θα υπάρχει κούρεμα προσαυξήσεων”.

Η κ. Αχτσιόγλου τόνισε ακόμη ότι με τη ρύθμιση και το “κούρεμα” οφειλής θα ξεμπλοκάρει και η δυνατότητα συνταξιοδότησης εκείνων που ενώ πληρούν τις προϋποθέσεις, επειδή έχουν κάποιο χρέος στα Ταμεία δεν μπορούν να πάρουν σύνταξη”.

Η υπουργός Εργασίας πρόσθεσε ότι οι αιτήσεις για τη ρύθμιση των 120 δόσεων θα γίνονται μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου και για να χαθεί η ρύθμιση θα πρέπει κάποιος να χρωστά πάνω από δύο δόσεις. Προϋπόθεση ένταξης είναι η πληρωμή των εισφορών του 2019.
Για τους συνεπείς, όπως είπε η κ. Αχτσιόγλου, υπάρχει “αντανάκλαση” στη σύνταξή τους καθώς αυτή συνδέεται άμεσα με τις εισφορές που πληρώνουν και τα χρόνια ασφάλισης. Αυτοί που έχουν πληρώσει τις εισφορές χωρίς κουρέματα, θα λάβουν και μεγαλύτερη σύνταξη.
Η ρύθμιση θα γίνεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΕΦΚΑ με τα στοιχεία του κι εκεί το νέο σύστημα θα ενημερώνει πώς διαμορφώνεται η οφειλή μετά τον επανυπολογισμό και αν συμφωνεί ή διαφωνεί και από εκεί προχωρά η διαδικασία.
Η κ. Αχτσιόγλου δήλωσε βέβαιη ότι εξίσου “γενναία θα είναι και η ρύθμιση για τις 120 δόσεις προς την εφορία” αν και είπε ότι είναι καλύτερα οι ανακοινώσεις να γίνουν από τα αρμόδια υπουργεία.

Για τις συντάξεις χηρείας και τις εκκρεμείς συντάξεις

Για τις συντάξεις χηρείας η υπουργός Εργασίας επανέλαβε ότι προχωρούν δύο κρίσιμα μέτρα. Το ένα είναι η αύξηση του ποσοστού της σύνταξης από το 50% στο 70% της σύνταξης του θανόντος και το δεύτερο να μην υπάρχει ηλικιακό όριο. Όπως είπε η ίδια, η ρύθμιση αυτή θα περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις.
Για τις εκκρεμείς συντάξεις η κ. Αχτσιόγλου υποστήριξε ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν αφήσει 400.000 απλήρωτες συντάξεις και πρόσθεσε ότι αυτό το χρονικό διάστημα “έχουμε μειώσει τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης κατά 70%. Εκκρεμούν περίπου 40.000 κύριες, 40.000 επικουρικές και 15.000 εφάπαξ. Οδεύουμε προς την εκκαθάριση. Υπάρχουν μερικές ανυπέρβλητες δυσκολίες κάποιες φορές αλλά προχωράμε”.

Δείτε το βίντεο από το OPEN:

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.