Quantcast
Ένας στους τέσσερις θα πληρώσει μεγαλύτερο φόρο - Τι δείχνει η "ακτινογραφία" των φορολογικών δηλώσεων - enikonomia.gr
share

Ένας στους τέσσερις θα πληρώσει μεγαλύτερο φόρο – Τι δείχνει η “ακτινογραφία” των φορολογικών δηλώσεων

δημοσιεύτηκε:

Υπερδιπλάσιες φορολογικές δηλώσεις έχουν υποβληθεί φέτος σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, εξέλιξη που οφείλεται στο ότι το ηλεκτρονικό σύστημα Taxis άνοιξε φέτος νωρίτερα από κάθε άλλη φορά. Συγκεκριμένα πέρυσι είχαν υποβληθεί 682.150 δηλώσεις, ενώ φέτος έχουν υποβληθεί 1.560.252 δηλώσεις και είναι εξαιρετικά πιθανό το ενδεχόμενο να μην χρειαστεί να παραταθεί η καταληκτική ημερομηνία της 30ης Ιουνίου.

Τις τελευταίες ημέρες έχει αυξηθεί ο ρυθμός υποβολής δηλώσεων και εφόσον συνεχιστεί ο ανοδικός ρυθμός και προσεγγίσει τις 100.000 ημερησίως, η διαδικασία θα ολοκληρωθεί επιτυχώς στις 30 Ιουνίου. Με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, απομένουν περίπου 5,5 εκατ. δηλώσεις για να κλείσει το Taxis.
Από την επεξεργασία των εκκαθαριστικών προκύπτουν τα εξής στοιχεία:

– Το 26,01% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσει επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, για 559.912 δηλώσεις το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 330,57 εκατ. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις ανέρχεται στα 590 ευρώ. Οι φορολογούμενοι με χρεωστικό σημείωμα καλούνται να πληρώσουν τον φόρο σε τρεις ισόποσες διμηνιαίες δόσεις εκ των οποίων η πρώτη λήγει στις 31 Ιουλίου.
– Για το 11,4% των φορολογουμένων προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσο όρο φτάνει τα 268 ευρώ.
– Το 62,59% των φορολογουμένων δεν πληρώνει επιπλέον φόρο στο Δημόσιο. Σε σύνολο 2.152.817 εκκαθαριστικών σημειωμάτων τα 1.347.436 είναι μηδενικά.

Με πληροφορίες από εφημερίδα Καθημερινή

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.