Quantcast
Γ. Βαρουφάκης: Το σχέδιο για την ανάκαμψη της Ελλάδας - enikonomia.gr
share

Γ. Βαρουφάκης: Το σχέδιο για την ανάκαμψη της Ελλάδας

δημοσιεύτηκε:

To σχέδιο για την ανάκαμψη της Ελλάδας παρουσιάζει σε νέο του άρθρο o υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης.

Το άρθρο του υπουργού φέρει τον τίτλο “A Blueprint for Greece’s Recovery” και δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα Project -Syndicate.

Στα σημαντικότερα σημεία του άρθρου του, ο Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρει:

Οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών (ΔΝΤ, Ευρωπαϊκή Ένωση και ΕΚΤ) παρήγαγαν λίγη πρόοδο.

Ο λόγος είναι ότι όλες οι πλευρές επικεντρώνονται υπερβολικά στους όρους που πρέπει να συνοδεύουν την επόμενη ένεση ρευστότητας για την ελληνική οικονομία και όχι στο όραμα για το πως η Ελλάδα μπορεί να ανακάμψει και η οικονομία να αναπτύσσεται με βιώσιμο τρόπο.

Για να αρθεί το υφιστάμενο αδιέξοδο, πρέπει να οραματιστούμε μια υγιή ελληνική οικονομία.

Η βιώσιμη ανάκαμψη απαιτεί μεταρρυθμίσεις που να μπορούν να παράξουν συνέργειες, ώστε να απελευθερωθούν οι σημαντικές προοπτικές της χώρας από τη συμφόρηση που σημειώνεται σε αρκετούς τομείς της οικονομίας, όπως: παραγωγικές επενδύσεις, παροχή πιστώσεων, καινοτομία, ανταγωνισμός, κοινωνική ασφάλεια, δημόσια διοίκηση, δικαιοσύνη, αγορά εργασίας, πολιτιστική παραγωγή και φυσικά δημοκρατική διακυβέρνηση.

Επτά χρόνια αποπληθωρισμού και χρέους, ενισχυμένα από τις προσδοκίες πως η λιτότητα δεν θα τελειώσει ποτέ, αποδεκάτισαν τις ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις, αναγκάζοντας το εύθραυστο τραπεζικό σύστημα να σταματήσει να χορηγεί δάνεια.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.