Quantcast
WSJ: Ο Βαρουφάκης προκαλεί σύγχυση με τα στοιχεία που δίνει στην Ευρωζώνη - enikonomia.gr
share

WSJ: Ο Βαρουφάκης προκαλεί σύγχυση με τα στοιχεία που δίνει στην Ευρωζώνη

δημοσιεύτηκε:

Διαφορετικά στοιχεία από αυτά που συζητούνται στις Βρυξέλλες, όπως χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης για το 2015 και το 2016, προβλέπει το 36σέλιδο σχέδιο για την οικονομία που έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε αξιωματούχους της Ευρωζώνης, σύμφωνα με στοιχεία της εφημερίδας Wall Street Journal. 

Αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες υποστηρίζουν πως το κείμενο, με τίτλο: “Η ανάκαμψη της Ελλάδας: Ένα σχέδιο”, έχει σημαντικές διαφορές σε σχέση με τις συζητήσεις που γίνονται στα τεχνικά κλιμάκια του Brussels Group τις τελευταίες ημέρες, κάτι που σύμφωνα με την εφημερίδα αναδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο ο κ. Βαρουφάκης συνεχίζει να περιπλέκει την πρόοδο προς μια οριστική συμφωνία.

Το σχέδιο παρουσιάστηκε από τον κ. Βαρουφάκη στους ομολόγους του στο Παρίσι και στη Ρώμη, καθώς και σε ανώτατους αξιωματούχους στις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής του περιοδείας, ανέφεραν στην αμερικάνικη εφημερίδα τέσσερις Ευρωπαίοι παράγοντες.

Το κείμενο προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί φέτος με ρυθμό 0,1% που είναι χαμηλότερος από το 0,5% που προβλέπει η Ευρωπαική Επιτροπή. Στις συζητήσεις που γίνονται, εξ άλλου, στις Βρυξέλλες, οι Έλληνες διαπραγματευτές πιέζουν για πρόβλεψη υψηλότερη από το 0,5% της Ευρωπαικής Επιτροπής.

Για το 2016, το σχέδιο Βαρουφάκη προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2%, αρκετά κάτω από το 2,9% που προβλέπει η Ευρωπαική Επιτροπή. 

Ενώ κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο κείμενο είναι οι ίδιες με αυτές που έχουν συμφωνηθεί στις διαπραγματεύσεις -όπως η δημιουργία ανεξάρτητου γραμματέα εσόδων-, υπάρχουν και πολλές διαφορές σε διάφορους τομείς σε σχέση με ό,τι συζητείται από τα τεχνικά κλιμάκια.

«Φαίνεται σαν ένα ωραίο πρόγραμμα για μια χώρα που δεν έχει προβλήματα χρηματοδότησης, αλλά απλώς θέλει να μην μείνει πίσω και να είναι ένας ωραίος τουριστικός προορισμός», δήλωσε στέλεχος της ΕΕ. 

Ενας τομέας στον οποίο οι αξιωματούχοι εντοπίζουν  διαφορές, σε σχέση με ό,τι συζητείται στο Brussels Group,  είναι η δημιουργία μιας bad bank – μιας κακής τράπεζας που θα συγκεντρώνει και θα εκκαθαρίζει τα προβληματικά δάνεια των ελληνικών τραπεζών. «Φυσικά, δεν προβλέπεται από που θα προέλθει η χρηματοδότηση της “bad bank” – ο κ. Βαρουφάκης μας είπε ότι θα μας στείλει τον λογαριασμό» είπε ο αξιωματούχος.

«Το πρόβλημα είναι ότι ο κ. Βαρουφάκης δεν φαίνεται να είναι πλήρως ευθυγραμμισμένος με τον κ. Τσίπρα» είπε άλλος αξιωματούχος, προσθέτοντας πως δεν είναι ξεκάθαρο σε ποιο βαθμό το κείμενο αντιπροσωπεύει τη θέση της κυβέρνησης.

Ορισμένοι αξιωματούχοι, ωστόσο, υποβάθμισαν τη σημασία της παρέμβασης του κ. Βαρουφάκη και σημείωναν τον ανασχηματισμό της ελληνικής διαπραγμτευτικής ομάδας στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, όπου μειώθηκε η επιρροή του υπουργού Οικονομικών. 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.