Quantcast
Συνεδριάζει σήμερα το Eurogroup - Τα ανοικτά μέτωπα για τη νέα κυβέρνηση - enikonomia.gr
share

Συνεδριάζει σήμερα το Eurogroup – Τα ανοικτά μέτωπα για τη νέα κυβέρνηση

δημοσιεύτηκε:

Αντιμέτωπη με ένα εξάμηνο- φωτιά στην οικονομία βρίσκεται η νέα κυβέρνηση καθώς υπάρχουν πολλά μέτωπα ανοικτά και εκ των πραγμάτων το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να κολυμπήσει γρήγορα στα βαθιά.

Στη σκιά των αντιδράσεων από τις αγορές ομολόγων και μετοχών κατά τη σημερινή συνεδρίαση, στον απόηχο του καθαρού εκλογικού αποτελέσματος, αναμένονται σήμερα τα πρώτα μηνύματα από τις Βρυξέλλες όπου συνεδριάζει το Eurogroup, με την ελληνική οικονομία να βρίσκεται, σύμφωνα με τους θεσμούς, αντιμέτωπη με την απειλή νέων μέτρων.
Η επίτευξη συμφωνίας για τα δημοσιονομικά είναι κεντρική προτεραιότητα με ορόσημο το EuroWorking Group της 5ης Σεπτεμβρίου και με το βλέμμα στραμμένο στον κεντρικό, μεσοπρόθεσμο στόχο, της μείωσης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2020 και μετά. Πολύ ψηλά στην ατζέντα είναι και το σήμα που θα δώσει η νέα κυβέρνηση στο μέτωπο των επενδύσεων και των ιδιωτικοποιήσεων, καθώς το μεγάλο ζητούμενο παραμένει η επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης της χώρας και η αποφυγή χαμηλών πτήσεων του ελληνικού ΑΕΠ ώστε σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα να ισχυροποιηθεί η δημοσιονομική θέση της χώρας και η δυναμική δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Εν τω μεταξύ κυρίαρχη είναι η αίσθηση ότι η νέα κυβέρνηση το πιθανότερο είναι πως θα επιχειρήσει πολύ σύντομα νέα έκδοση ομολόγου, πιθανόν μακροπρόθεσμης διάρκειας.

Όσον αφορά στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, δεδομένων των συνθηκών, τα μηνύματα αναμένονται διακριτικά αλλά σαφή, αφού οι θεσμοί. Κομισιόν και ESM έχουν ξεκαθαρίσει εδώ και εβδομάδες την κοινή θέση τους, πως προκύπτει φέτος απειλή απόκλισης από τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% μετά τις παροχές του Μαΐου. Αν και η σημερινή συνεδρίαση διεξάγεται αμέσως μετά τις εκλογές, στο τραπέζι βρίσκεται ο ελληνικός φάκελος με τις ενστάσεις επί των δημοσιονομικών και την απειλή μέτρων για το 2019.

Οι Ευρωπαίοι αναμένεται να μεταφέρουν το μήνυμα στο παρασκήνιο ή και στο προσκήνιο πως ο διάλογος με τη νέα κυβέρνηση θα πρέπει να ξεκινήσει με τη μορφή του επείγοντος προκειμένου να βρεθεί ένας συμβιβασμός τον Σεπτέμβριο καθώς πολύ νωρίς τον Οκτώβριο κατατίθεται το νομοσχέδιο του προϋπολογισμού του 2020 όπου θα πρέπει να αποτυπωθεί το δημοσιονομικό σχέδιο της νέας κυβέρνησης και θα δοθούν απαντήσεις μεταξύ άλλων στα εξής: τι θα γίνει με την κατάργηση του μέτρου της μείωσης του αφορολόγητου από 1η Ιανουαρίου 2019 και αν θα απαιτηθούν προληπτικά δημοσιονομικά μέτρα.

Με πληροφορίες από εφημερίδα Έθνος

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.