Quantcast
Πράσινο φως για κούρεμα δανείων με νόμο του υπουργείου Ανάπτυξης προανήγγειλε ο Κουρμούσης - enikonomia.gr
share

Πράσινο φως για κούρεμα δανείων με νόμο του υπουργείου Ανάπτυξης προανήγγειλε ο Κουρμούσης

δημοσιεύτηκε:

Νομοθετική ρύθμιση που θα δίνει το “πράσινο φως” για κουρέματα οφειλών προς τις τράπεζες και το Δημόσιο αλλά και βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό θα φέρει το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων σε διαβούλευση τοn Σεπτέμβριο, όπως προανήγγειλε ο Ειδικός Γραμματέας Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης.

Όπως είπε ο κ. Κουρμούσης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό “Θέμα 104,6”, σήμερα τα τραπεζικά στελέχη και τα στελέχη είναι διστακτικά στο να προχωρούν σε κουρέματα διότι φοβούνται τις πιθανές νομικές ευθύνες και για να αρθεί το εμπόδιο αυτό, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης έχει εξαγγείλει ότι θα φέρει νομοθετική ρύθμιση η οποία θα δίνει τις απαραίτητες νομικές καλύψεις στα στελέχη, ενώ θα προβλέπει και συγκεκριμένα ποσοστά κουρέματος σε διάφορες περιπτώσεις.

Ο κ. Κουρμούσης εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι οι αλλαγές στις 120 δόσεις της Εφορίας θα λύσουν προβλήματα που προκαλούν στην αγορά οι κατασχέσεις που «μπλοκάρουν» τις επιχειρήσεις και τους πολίτες.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κουρμούσης είπε:

«Το πρόβλημα ξεκινάει όταν τίθεται θέμα κουρέματος. Όλοι φοβούνται ότι θα έρθει ο Εισαγγελέας ή κάποιος ανταγωνιστής να τους μηνύσει.
Γιαυτό ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι το Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ώστε να δώσει τις απαραίτητες νομικές καλύψεις σε στελέχη των τραπεζών και του Δημοσίου έτσι ώστε να μπορούν να προχωρούν σε κούρεμα των οφειλών και να έχουν κάλυψη, ώστε να μπορεί πλέον να προχωράει το κούρεμα και να μην υπάρχει αυτός ο δισταγμός.

Θα υπάρχει ρητά μέσα στο νόμο το κούρεμα που προκύπτει, ώστε να μην επαφίεται στην κρίση και απόφαση του τραπεζικού στελέχους ή του δημοσίου υπαλλήλου και να μην υπάρχει θέμα ευθύνης. Θα υπάρχουν στο νόμο συγκεκριμένα κριτήρια και ποσοστά κουρέματος έτσι ώστε να προκύπτουν από ένα πινακάκι και να μην υπάρχει κάποιος υπάλληλος που πρέπει να το αποφασίσει.

Ως παράδειγμα, αν δείτε στο νόμο για τις 120 δόσεις υπάρχει το κούρεμα των προστίμων και των προσαυξήσεων και είναι σε ένα πινακάκι που λέει για παράδειγμα εάν εξοφλήσεις σε μια μέρα παίρνεις 100%, εάν εξοφλήσεις σε τρεις μήνες παίρνεις 70%.»

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.