Quantcast
Handelsblatt: Ο Τσίπρας θέλει να απομακρύνει τον Στουρνάρα - enikonomia.gr
share

Handelsblatt: Ο Τσίπρας θέλει να απομακρύνει τον Στουρνάρα

δημοσιεύτηκε:

Ο Τσίπρας θέλει να αντικαταστήσει τον Στουρνάρα με έναν άνθρωπο της εμπιστοσύνης του στην κορυφή της Τράπεζας της Ελλάδος, αναφέρει δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt με τίτλο: «Ο Τσίπρας αποδομεί τον κεντρικό τραπεζίτη του».

Στην αρχή εμφανίσθηκε ένα αδιάκριτο e-mail, τώρα συνεχίζεται στο παρασκήνιο η διαμάχη μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας», σημειώνει η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Ντράγκι, δεν μπορεί να μένει για πολύ παρατηρητής.

«Η κυβέρνηση δεν έχει ζητήσει ακόμη την παραίτηση του Γιάννη Στουρνάρα, αλλά περιμένει «εξηγήσεις». Ο Στουρνάρας διέψευσε ότι το e – mail  (το οποίο ο πρωθυπουργός θεωρεί μία μορφή σαμποτάζ) που εστάλη σε οικονομικό συντάκτη, προήλθε από την Τράπεζα της Ελλάδος – κάτι που τυπικά ισχύει, αλλά αποτελεί δικαιολογία, γιατί οι πληροφορίες εστάλησαν προφανώς από την προσωπική διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας ενός των στενότερων συνεργατών του», σημειώνει το δημοσίευμα.
Η Handelsblatt τονίζει ότι ο Τσίπρας δεν μπορεί να απαλλαγεί εύκολα από τον Στουρνάρα, γιατί η θητεία του λήγει κανονικά στα μέσα του 2020 και η κεντρική τράπεζα είναι ανεξάρτητη και δεν υπάγεται στις υποδείξεις της κυβέρνησης. «Μία απόλυση του Διοικητή είναι δυνατή μόνο αν αυτός παραβεί τους κανόνες της τράπεζες ή υποπέσει σε σοβαρά λάθη, όπως ορίζει το άρθρο 24 της Κεντρικής Τράπεζας».
Η εφημερίδα αναφέρει ότι είναι δύσκολα κατανοητό ότι ο Τσίπρα άρχισε τώρα τη δημόσια αποδόμηση του κεντρικού τραπεζίτης, καθώς έτσι ρισκάρει να υπάρξουν εντάσεις με τον Μάριο Ντράγκι, τον επικεφαλής της ΕΚΤ, και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, στο οποίο ανήκει ο Στουρνάρας. «Και αυτό, σε μία χρονική στιγμή, που η Ελλάδα εξαρτάται όσο ποτά από την ευνοϊκή διάθεση της ΕΚΤ».

Πηγή: Handelsblatt

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.