Quantcast
Μήνυμα Βρυξελλών στην Αθήνα: Δεν τίθεται τώρα θέμα αλλαγής των στόχων για τα πλεονάσματα - enikonomia.gr
share

Μήνυμα Βρυξελλών στην Αθήνα: Δεν τίθεται τώρα θέμα αλλαγής των στόχων για τα πλεονάσματα

δημοσιεύτηκε:

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Ζήτημα στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα δεν μπορεί να τεθεί, αλλά τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα (ANFAs και SMPs) των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης που θα αποδοθούν στην Ελλάδα θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για παραγωγικές επενδύσεις, όπως προβλέπει το πρόγραμμα, ξεκαθάρισε σήμερα κοινοτικός αξιωματούχος στις Βρυξέλλες.

Σημειώνεται ότι παρά το γεγονός πως η χρήση των ANFAs και SMPs μπορεί να περιλαμβάνει τις επενδύσεις, δεν είναι εφικτός ο υπολογισμός τους στο ορισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος σε όρους προγράμματος, καθώς κάτι τέτοιο θα αποτελούσε “διπλοεγγραφή” στην ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους.

Ο κοινοτικός αξιωματούχος που είχε την αρμοδιότητα να ενημερώσει τον Τύπο στις Βρυξέλλες για την ατζέντα και την προετοιμασία του Eurogroup της 13ης Σεπτεμβρίου, που θα διεξαχθεί στο Ελσίνκι, δήλωσε ότι “ο νέος εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Euro Working Group ήταν χθες βράδυ στο δείπνο και έκανε μια σύντομη παρουσίαση των σχεδιασμών της νέας κυβέρνησης.”

“Σημείωσε την ιδέα να χρησιμοποιηθούν τα κέρδη των ANFAs και των SMPs για επενδύσεις, κάτι το οποίο επιτρέπεται από το πρόγραμμα, όπως ξέρετε”, δήλωσε ο κοινοτικός αξιωματούχος.

Ο ίδιος διευκρίνησε ότι “ο εκπρόσωπος της Ελλάδας δεν έθεσε θέμα στόχων (πρωτογενών πλεονασμάτων), αλλά όπως έχω ξαναπεί και θα επαναλάβω, ζήτημα στόχων δεν μπορεί να συζητηθεί καθώς είναι εξαιρετικά ευαίσθητο, η κυβέρνηση πρέπει τώρα να παρουσιάσει και να εφαρμόσει την πολιτική της”.

Ο κοινοτικός αξιωματούχος δήλωσε ακόμα: “Ο εκπρόσωπος της Ελλάδας ανέφερε και την πρόθεση της κυβέρνησης για αποπληρωμή του ΔΝΤ και η αποδοχή από τα άλλα μέλη ήταν από ουδέτερη ως θετική, καθώς αυτή ήταν και η πρόθεση της προηγούμενης κυβέρνησης – τώρα πλέον αναμένουμε τη επίσημη επιστολή και θα το εξετάσουμε”.

Το Eurogroup ξεκινά στις 8:30 το πρωί της 13ης Σεπτεμβρίου με κανονική σύνθεση και συνεχίζεται στις 10:30 με περιεκτική σύνθεση (27 Κράτη Μέλη), ενώ η συνέντευξη τύπου είναι προγραμματισμένη για τις 12:30, τοπική ώρα.

Στο τακτικό Eurogroup πρώτο θέμα είναι η θεματική συζήτηση για την απασχόληση και την ανάπτυξη με έμφαση στην ποιότητα των δημόσιων οικονομικών και την αναθεώρηση των δαπανών.

Αμέσως μετά θα εξεταστεί μια πρωτοβουλία για τη βελτίωση της διαφάνειας του Eurogroup (η οποία ξεκίνησε το 2016) και θα παρουσιαστεί η 11η έκθεση για την Ιρλανδία μετά το πρόγραμμα διάσωσής της. Στη συνέχεια θα γίνει ανασκόπηση των συζητήσεων που έγιναν στη σύνοδο της G7 και θα ξεκινήσει η διαδικασία αντικατάσταση του Μπενουά Κερά από το Δ.Σ. της ΕΚΤ.

Ακολούθως προβλέπεται συνοπτική παρουσίαση από τους νέους υπουργούς Οικονομικών της Ελλάδας, Χρήστο Σταϊκούρα και της Ιταλίας, Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι.

Τέλος, στη συνεδρίαση ττου Eurogroup με περιεκτική σύνθεση θα τεθεί το ζήτημα του λεγόμενου προϋπολογισμού της Ευρωζώνης και θα εξεταστούν ζητήματα χρηματοδότησης και κατανομής κονδυλίων. Ο ίδιος αξιωματούχος αναμένει οριστικοποίηση και έγκριση της πρότασης τον Οκτώβριο.

Πηγή: real.gr


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.