Quantcast
Έρχεται η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε - enikonomia.gr
share

Έρχεται η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

δημοσιεύτηκε:

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση στην εφαρμογή της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας προκειμένου να καταγράφονται οι ώρες εργασίας των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα αλλά και να ελέγχονται οι εργοδότες, σύμφωνα με πληροφορίες.

Με τη χρήση της κάρτας θα διαπιστώνεται η ώρα εισόδου και εξόδου του εργαζόμενου κατά τη διάρκεια των ελέγχων, προκειμένου να περιοριστεί η αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία αλλά και να καταγράφονται οι υπερωρίες.

Τα στοιχεία του εργαζόμενου θα διαβιβάζονται με ηλεκτρονικό τρόπο στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ και θα διασταυρώνονται με τα αναγραφόμενα στην υποβαλλόμενη από την επιχείρηση Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (Α.Π.Δ.).

Υπενθυμίζεται ότι η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας θεσπίστηκε το 2011 με τον νόμο 3996/2011 ωστόσο δεν εφαρμόστηκε τελικά από την προηγούμενη κυβέρνηση.

«Στις επιχειρήσεις, οι οποίες υποχρεούνται να εγκαταστήσουν το σύστημα της κάρτας εργασίας και καταβάλλουν εμπροθέσμως τις ασφαλιστικές εισφορές, καθώς και στους εργαζομένους των επιχειρήσεων αυτών, παρέχεται έκπτωση έως δέκα τοις εκατό (10%) επί των αντίστοιχων ασφαλιστικών εισφορών. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης καθορίζεται ανά κλάδο, είδος επιχείρησης και γεωγραφική περιοχή, το ποσοστό της έκπτωσης, ύστερα από οικονομική μελέτη που εκπονείται από την Διεύθυνση Αναλογιστικών Μελετών της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Ασφάλισης πριν από την έναρξη εφαρμογής της παρούσας διάταξης» ανέφερε ο νόμος.

Επισημαίνεται ότι, η διάταξη προέβλεπε πρόστιμο για τον ίδιο τον εργαζόμενο ύψους 200 ευρώ εάν δεν έκανε χρήση της κάρτας του ενώ στην επιχείρηση πρόστιμο 400 ευρώ.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.