Quantcast
Ψυχρολουσία για τους συνταξιούχους φέρνουν τα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα - Τι μειώσεις θα δουν - enikonomia.gr
share

Ψυχρολουσία για τους συνταξιούχους φέρνουν τα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα – Τι μειώσεις θα δουν

δημοσιεύτηκε:

Προ εκπλήξεων θα βρεθούν οι συνταξιούχοι με τα εκκαθαριστικά σημειώματα που θα πάρουν εντός της ερχόμενης εβδομάδας και τα οποία αφορούν στις συντάξεις που επανυπολογίστηκαν με τον νόμου Κατρούγκαλου. Και αυτό γιατί στα σημειώματα θα αναγράφονται μειώσεις που θα κινούνται από 250 έως 300 ευρώ.

Στα νέα ενημερωτικά σημειώματα με τα τελικά ποσά ανταποδοτικής σύνταξης, εθνικής σύνταξης και προσωπικής διαφοράς για συνταξιούχους του Δημοσίου, του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ, των Ταμείων ΔΕΚΟ και του ΕΤΑΑ φαίνεται ότι για την πλειονότητα των συνταξιούχων η ανταποδοτική και η εθνική σύνταξη είναι μικρότερες σε σχέση με την παλιά τους σύνταξη. Πρόκειται για 1,77 εκατ. συνταξιούχους, ενώ άλλοι 222.983 συνταξιούχοι θα λάβουν εκκαθαριστικά σταδιακά τους επόμενους δύο μήνες. Πέραν αυτών, για 222.983 συνταξιούχους ο επανυπολογισμός έγινε αυθαίρετα. Τα λάθη εντοπίστηκαν και γίνονται οι απαραίτητες διορθώσεις. Για τον λόγο αυτό τα ενημερωτικά των συγκεκριμένων συνταξιούχων θα αναρτηθούν μετά τον Οκτώβριο.
Στα ενημερωτικά σημειώματα θα περιλαμβάνεται:

– Η εθνική σύνταξη, δηλ. το ποσό της σύνταξης που φτάνει τα 384 ευρώ για όλους όσοι συνταξιοδοτήθηκαν με 20ετία ασφάλισης και πάνω και μειώνεται 2% για κάθε έτος που υπολείπεται των 20 ετών ασφάλισης και μέχρι τα 15 έτη ασφάλισης οπότε ανέρχεται σε 345,60 ευρώ.
– Η ανταποδοτική σύνταξη, το ποσό της οποίας εξαρτάται από τις εισφορές που έχει πληρώσει ο συνταξιούχος στον ασφαλιστικό του βίο και υπολογίζεται με βάση τις συντάξιμες αποδοχές, τον χρόνο ασφάλισης και τα ποσοστά αναπλήρωσης.
– Η προσωπική διαφορά, δηλ. η διαφορά που προκύπτει ανάμεσα στο καταβλητέο ποσό πριν από τον Μάιο του 2016 και το ποσό που βγαίνει από τον επανυπολογισμό.
Το άθροισμα της εθνικής και της ανταποδοτικής σύνταξης όπως και της προσωπικής διαφοράς είναι το νέο ποσό της σύνταξης που λαμβάνει ο συνταξιούχος από 1/1/2019.
Στην περίπτωση της αρνητικής προσωπικής διαφοράς, προβλέπεται αύξηση σε πέντε δόσεις έως το 2023. Στην περίπτωση της θετικής προσωπικής διαφοράς προβλέπεται διατήρηση της προσωπικής διαφοράς και πάγωμα της σύνταξης.

Με πληροφορίες από εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.