Quantcast
Ποια μέτρα εξετάζει η κυβέρνηση για τη στήριξη του τουριστικού κλάδου - enikonomia.gr
share

Ποια μέτρα εξετάζει η κυβέρνηση για τη στήριξη του τουριστικού κλάδου

δημοσιεύτηκε:

Συνεχείς είναι οι συσκέψεις που πραγματοποιούνται από τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στον τουριστικό κλάδο από την κατάρρευση της Thomas Cook.

«Η βούληση για ενίσχυση είναι δεδομένη, η συζήτηση για τον τρόπο ενίσχυσης συνεχίζεται», ανέφερε ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, μετά από τη νέα ευρεία σύσκεψη σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών, χωρίς ωστόσο να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για τα μέτρα τα οποία εξετάζονται. «Στόχος είναι να περιχαρακώσουμε τον κλάδο, αφού πρώτα έχουμε ακριβείς εκτιμήσεις για να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητούνται προτάσεις για τη διευκόλυνση απόδοσης του ΦΠΑ για τιμολόγια τα οποία δεν έχουν εξοφληθεί καθώς και διευκολύνσεις πληρωμών οφειλών που αφορούν σε φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ. Εξετάζεται, παράλληλα, η συμβατότητα με τους ευρωπαϊκούς και άλλους κανόνες, καθώς και το δημοσιονομικό κόστος στον προϋπολογισμό.

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα υποβάλλονται οι μηνιαίες δηλώσεις ΦΠΑ Αυγούστου από υπόχρεους με διπλογραφικά βιβλία, ενώ λήγει η προθεσμία πληρωμής δόσεων φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η σύσκεψη θα επαναληφθεί αύριο, προκειμένου, εάν είναι δυνατόν, να ανακοινωθούν μέτρα πριν από τις προθεσμίες της Δευτέρας.

Στη σημερινή σύσκεψη μετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, και Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, οι υφυπουργοί Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, και Απόστολος Βεσυρόπουλος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ ‘Ακης Σκέτσος, ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος, και πλήθος υπηρεσιακών στελεχών.

Υπενθυμίζεται ότι ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) έχει ζητήσει:

* Απαλλαγή από την υποχρέωση απόδοσης ΦΠΑ για τα ανείσπρακτα τιμολόγια της Thomas Cook με ημερομηνία έκδοσης από την 1η Μαΐου 2019 έως και τις 22 Σεπτεμβρίου 2019. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό (ενδεχομένως επειδή ο ΦΠΑ έχει ήδη καταβληθεί), πρόβλεψη της δυνατότητας συμψηφισμού του αντίστοιχου ποσού με τον ΦΠΑ των επόμενων μηνών.

* Απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής φόρου διαμονής για τις διανυκτερεύσεις των προερχόμενων από την Thomas Cook ενοίκων των τουριστικών καταλυμάτων για τη χρονική περίοδο από 23 Σεπτεμβρίου 2019 και έως την αναχώρησή τους από τα τουριστικά καταλύματα.

* Με δεδομένο πως η ζημιά που θα προκληθεί στις τουριστικές επιχειρήσεις από την πτώχευση του συγκεκριμένου tour operator αναμένεται να κυμανθεί από 250 εκατ. ευρώ έως 500 εκατ. ευρώ, η συντριπτική πλειοψηφία των τουριστών που προέρχονταν από τον συγκεκριμένο tour operator έκαναν χρήση υπηρεσιών Full Board ή All Inclusive, θα πρέπει ως ένα μέτρο ελάφρυνσης να τροποποιηθεί άμεσα η ΠΟΛ 2083/2019, που προβλέπει την κατανομή των συντελεστών ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο, ώστε στις περιπτώσεις αυτές (Full Board ή All Inclusive) το 10% μόνον της ενιαίας τιμής να υπάγεται στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ και το υπόλοιπο 90% στον χαμηλό συντελεστή.

* Ενεργοποίηση για την πτώχευση της Thomas Cook των προβλέψεων που περιλαμβάνονται στη με αριθμό 1170/2015 ΠΟΛ σχετικά με την έκπτωση επισφαλών απαιτήσεων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων λόγω πτώχευσης αλλοδαπών τουριστικών πρακτορείων.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.