Quantcast
Έρχεται νέο κύμα ενστάσεων από συνταξιούχους - Πώς μπορείτε να κάνετε προσφυγή μέσω της πλατφόρμας - enikonomia.gr
share

Έρχεται νέο κύμα ενστάσεων από συνταξιούχους – Πώς μπορείτε να κάνετε προσφυγή μέσω της πλατφόρμας

δημοσιεύτηκε:

Σωρεία ενστάσεων αναμένεται να υποβληθούν στον ΕΦΚΑ από παλιούς συνταξιούχους από σήμερα 15 Οκτωβρίου, καθώς αναμένεται να ανοίξει η σχετική πλατφόρμα στον ΕΦΚΑ. Ως γνωστόν, στην περίπτωση που κάποιος συνταξιούχος επιθυμήσει να υποβάλει αίτημα ή ένσταση στα όσα αναφέρονται στο ενημερωτικό σημείωμα μπορεί να το κάνει μέσω της σχετικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας στον διαδικτυακό τόπο του ΕΦΚΑ.

Η ανάρτηση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων δίνει το εναρκτήριο λάκτισμα για ακόμη έναν γύρο δικαστικών προσφυγών εναντίον του νόμου Κατρούγκαλου, αυτή τη φορά με τους παλιούς συνταξιούχους, δηλ. όσους έλαβαν τη σύνταξή τους πριν από τις 13 Μαΐου του 2016. Ως γνωστόν, τα εκκαθαριστικά σημειώματα αποκάλυψαν, αποκλίσεις σε σχέση με την καταβαλλόμενη σύνταξη από 200 έως και περισσότερα από 350 ευρώ. Οι συνταξιούχοι που έχουν προσωπική διαφορά δεν θα λάβουν αύξηση στο ποσό της σύνταξής τους για τα επόμενα έως και 20 χρόνια. Σύμφωνα με τους ειδικούς στην κοινωνική ασφάλιση, από το 2023 και μετά θα ξεκινήσουν να δίνονται αυξήσεις, όμως αυτές θα συμψηφίζονται με την προσωπική διαφορά του συνταξιούχου. Αυτό σημαίνει ότι οι παλαιοί συνταξιούχοι δεν θα πάρουν καμία αύξηση, αφού είναι πολύ δύσκολο σταδιακά οι αυξήσεις να φτάσουν τα 200 έως και 300 ευρώ, καθώς θα απαιτούνται περισσότερα από 15 έως και 20 χρόνια.
Οι παλαιοί συνταξιούχοι που βγήκαν στη σύνταξη πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου, των οποίων οι συντάξεις επανυπολογίστηκαν, μπορούν να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη βασιζόμενοι και στο γεγονός ότι κατά τη διάρκεια του επανυπολογισμού δεν θα έπρεπε να αφαιρούνται από το αρχικό ποσό οι περικοπές που εφαρμόστηκαν στις συντάξεις του 2012 που έχουν κριθεί αντισυνταγματικές. Οι περισσότεροι θα μπορούσαν να διεκδικήσουν ποσά που φτάνουν έως και τα 150 ευρώ τον μήνα τουλάχιστον, ανάλογα με την περίπτωση. Επίσης, στα εκκαθαριστικά σημειώματα δεν αναφέρονται οι συντάξιμες αποδοχές μετά την αναπροσαρμογή τους, ούτε και οι συντάξιμες αποδοχές που χρησιμοποιήθηκαν για τον επανυπολογισμό σε πολλές περιπτώσεις.

Αναλυτικά τα επιχειρήματα υπέρ της προσφυγής για τους παλαιούς συνταξιούχους είναι τα εξής:

– Στο εκκαθαριστικό σημείωμα δεν αναγράφεται αναλυτικά ο τρόπος επανυπολογισμού και επομένως αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει αυτοτελή ατομική διοικητική πράξη, όπως είναι η απόφαση συνταξιοδότησης
– Στα εκκαθαριστικά δεν αναφέρονται οι συντάξιμες αποδοχές μετά την αναπροσαρμογή τους, ούτε και οι συντάξιμες αποδοχές που χρησιμοποιήθηκαν για τον επανυπολογισμό σε πολλές περιπτώσεις.
– Δεν γίνεται ενιαίος τρόπος υπολογισμού αλλά θα εξακολουθούν να εφαρμόζονται περικοπές της διαδοχικής ασφάλισης του καταργήθηκαν με τον Ν. 4387/16.

Με πληροφορίες από την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.