Quantcast
Διαβεβαίωση Τσίπρα: Δεν υπάρχει πιθανότητα να μειωθούν μισθοί και συντάξεις - enikonomia.gr
share

Διαβεβαίωση Τσίπρα: Δεν υπάρχει πιθανότητα να μειωθούν μισθοί και συντάξεις

δημοσιεύτηκε:

Μήνυμα στους θεσμούς ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποχωρήσει από τις “κόκκινες γραμμές” της και να δεχθεί νέες περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις καθώς και περαιτέρω αποδιάρθρωση της αγοράς εργασίας, έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την ομιλία του στο συνέδριο του Economist. 

Δεν μπορεί να πιστεύουν κάποιοι, προειδοποίησε, ότι με την πάροδο του χρόνου θα “ξεθωριάζουν οι κόκκινες γραμμές μας, προσθέτοντας ότι “αν το πιστεύουν θα πρέπει να το ξεχάσουν”, γιατί ισχύει το αντίθετο. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ανήθικο το ότι η Ελλάδα έχει αποπληρώσει από τον περασμένο Αύγουστο 17,5 δισ. ευρώ στους δανειστές της, χωρίς αυτοί να δώσουν ούτε ένα ευρώ στην Ελλάδα. 

Τόνισε με έμφαση ότι δεν υπάρχει δυνατότητα και πιθανότητα η κυβέρνηση να υποχωρήσει στο θέμα των μισθών και συντάξεων. “Τώρα ήρθε η ώρα να πληρώσουν όσοι δεν πλήρωναν”, είπε. 

Για να κλείσει η συμφωνία, είπε ο κ. Τσίπρας, θα πρέπει να πληρούνται 4 προϋποθέσεις:

1)  Να είναι χαμηλά τα πρωτογενή πλεονάσματα

2) Να μην υπάρχουν δεσμεύσεις για νέες περικοπές μισθών και συντάξεων

3) Να γίνει η αναγκαία αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους και

4) Να υπάρξει ένα ισχυρό πακέτο δημοσίων επενδύσεων

 “Φαίνεται ότι έχει βρεθεί κοινό έδαφος με τους θεσμούς” σε μία σειρά ζητημάτων, που δημιουργεί αισιοδοξία για την επίτευξη συμφωνίας, συνέχισε ο πρωθυπουργός. Όπως ανέφερε, συμφωνία υπάρχει για τους δημοσιονομικούς στόχους και για οριακές αλλαγές στον ΦΠΑ που θα οδηγούν σε αναδιάρθρωση προς όφελος των χαμηλών εισοδημάτων. 

Πρόσθεσε, όμως ότι “κάποιοι μέσα στους θεσμούς” επιμένουν σε προτάσεις για νέες αλλαγές της ήδη αποδιαρθρωμένης αγοράς εργασίας και στις μειώσεις των συντάξεων για να αντιμετωπισθεί το ασφαλιστικό πρόβλημα, ξεχνώντας ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε και από το PSI που ήταν δική τους επιλογή και “κούρεψε” τα αποθεματικά των ταμείων 

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Τσίπρας είπε ότι το διαπραγματευτικό σχέδιο της κυβέρνησης δεν είναι ριζοσπαστικό, αλλά ρεαλιστικό και κάλεσε και την άλλη πλευρά  να κινηθεί στην ίδια κατεύθυνση, μετά από τα λάθη πέντε ετών. 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.