Quantcast
ΕΚΤ: Σε 80,2 δις αυξήθηκε το όριο του ELA - Γιατί δόθηκαν μόνο 200 εκατ. ευρώ - enikonomia.gr
share

ΕΚΤ: Σε 80,2 δις αυξήθηκε το όριο του ELA – Γιατί δόθηκαν μόνο 200 εκατ. ευρώ

δημοσιεύτηκε:

Σε 80,2 δις ευρώ αυξήθηκε το όριο του ELA για τις ελληνικές τράπεζες, μετά την απόφαση της ΕΚΤ να το αυξήσει κατά 200 εκατ. ευρώ. Για μια εβδομάδα πάντως το περιθώριο ρευστότητας παραμένει στα 3 δις ευρώ.

Πρώτον: Η περιορισμένη αύξηση της χρηματοδότησης, έγινε μετά από συμφωνία και με την εισήγηση της ΤτΕ, αφού όπως διαπιστώνεται, οι εκροές κεφαλαίων έχουν περιοριστεί σημαντικά και υπάρχει ήδη ένα “μαξιλάρι ρευστότητας” στις ελληνικές τράπεζες.

Δεύτερον: Σύμφωνα με πληροφορίες η συζήτηση στο εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ, για το “κούρεμα” των collateral, ήταν πολύωρη και εξαντλητικότατη, λόγω των πιέσεων για άμεση απομείωση της αξίας των εγγυήσεων από χθες. Ωστόσο, μετά από αρκετή ώρα, το συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία να αναβάλλει την συζήτηση για το θέμα, για την επόμενη εβδομάδα .

Πηγές που παρακολουθούν το θέμα, τόνιζαν ότι η απόφαση του κουρέματος, ακόμη και αν ληφθεί, θα συνοδευτεί και από την διεύρυνση της αξίας των assetς των εμπορικών τραπεζών για εγγυήσεις. Με τον τρόπο αυτό θα αποφευχθεί για μεγαλύτερο διάστημα ένα ατύχημα με την μορφή της πλήρους έλλειψης ρευστότητας σε περίπτωση μηδενισμού των εγγυήσεων από τις ελληνικές τράπεζες

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.