Quantcast
Σταϊκούρας: Μειώσεις φόρων και ΕΝΦΙΑ το 2020 αν υπάρξει δημοσιονομικός χώρος - Τι είπε για τους πλειστηριασμούς - enikonomia.gr
share

Σταϊκούρας: Μειώσεις φόρων και ΕΝΦΙΑ το 2020 αν υπάρξει δημοσιονομικός χώρος – Τι είπε για τους πλειστηριασμούς

δημοσιεύτηκε:

Στην πρόθεση της κυβέρνησης να υπάρξει μείωση φόρων (όπως η Εισφορά Αλληλεγγύης και ο ΕΝΦΙΑ) όταν δημιουργηθεί ο κατάλληλος δημοσιονομικός χώρος αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό “Πρώτο Θέμα” o υπουργός είπε ότι η ασφαλής εκτίμηση από την πλευρά του υπουργείου για τον φετινό προϋπολογισμό θα γίνει «μετά το πρώτο τρίμηνο του 2020».

Ο κ. Σταϊκούρας διευκρίνισε, μάλιστα, ότι πρόθεσή του είναι ο όποιος δημοσιονομικός χώρος να πηγαίνει σε ποσοστό 80% σε μειώσεις φόρων και 20% σε αυξήσεις δαπανών πιθανόν για την ενίσχυση της άμυνας της χώρας.

Ξεκαθάρισε, δε, ότι «οι προβλέψεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου είναι στο δημοσιονομικό πλαίσιο που έχουμε συμφωνήσει ως κυβέρνηση. Δεν ανοίγει δημοσιονομική τρύπα με τις προβλέψεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου».

«Το 2020 μας ενδιαφέρει η εκτέλεση του προϋπολογισμού για να πετύχουμε τον στόχο του 3,5% στο πλεόνασμα» πρόσθεσε ο κ. Σταϊκούρας υπενθυμίζοντας ότι «η κυβέρνηση επέλεξε το β΄ εξάμηνο του 2019 όταν με ασφάλεια δημιουργούνταν δημοσιονομικός χώρος να μειώνει φόρους και να αυξάνει δαπάνες με έμφαση στα χαμηλότερο στρώματα. Μειώσαμε τον ΕΝΦΙΑ, δώσαμε τις 120 δόσεις, δώσαμε εμπροσθοβαρώς το επίδομα θέρμανσης, μειώσαμε την προκαταβολή φόρου για τις επιχειρήσεις».

Ο υπουργός Οικονομικών είπε ειδικά για τα πρωτογενή πλεονάσματα και το αίτημα για μείωσή τους ότι αυτό τέθηκε από την κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς καθώς είναι σε εξέλιξη η σύνταξη της πρώτης ελληνικής έκθεσης βιωσιμότητας του χρέους.

Αναφερόμενος στα τέσσερα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς είπε ότι είναι:

1. η χώρα θα έχει μεγαλύτερους ρυθμούς μεγέθυνσης από αυτούς που προβλέπουν οι θεσμοί. Όπως είπε για το 2019 ταυτίζονται στο 1,6%-1,7%, φαίνεται ότι θα κινηθούμε κοντά ίσως και οριακά πάνω από το 2%

2. η χώρα συνεχίζει να έχει χαμηλό κόστος δανεισμού πολύ χαμηλότερο από τις εκτιμήσεις που είχαν οι Θεσμοί πριν από 2 χρόνια όταν συνέτασσαν την έκθεση βιωσιμότητας χρέους

3. η χώρα αποπλήρωσε το ακριβότερο κομμάτι του δανεισμού αυτά του ΔΝΤ

4. η χρήση των ANFA και SMP’s για αναπτυξιακούς λόγους

«Το θέτουμε σοβαρά και τεκμηριωμένα το θέμα τώρα. Αυτή τη στιγμή αν δεν ολοκληρωθεί η άσκηση δεν βάζω πήχη. Θέλουμε να είναι όσο το δυνατόν χαμηλότερα (σ.σ. τα πρωτογενή πλεονάσματα) γιατί δημιουργείται χώρος για δημοσιονομικές πρακτικές όπως οι μειώσεις των φόρων» πρόσθεσε ο κ. Σταϊκούρας.

Ερωτηθείς για τους πλειστηριασμούς που ξεκινούν τον Απρίλιο αρχικά παρατήρησε ότι «γίνονταν, γίνονται και θα γίνονται. Η προστασία της α΄ κατοικίας δεν θα υπήρχε μετά το τέλος του 2019. Εμείς επεκτείναμε το πλαίσιο κατά 4 μήνες και ψηφίσαμε βελτιώσεις για χορήγηση της ρύθμισης».

Προανήγγειλε, δε, ότι «επιδιώκουμε νέο πλαίσιο ρύθμισης χρεών και πτώχευσης φυσικών προσώπων που θα έχει ενσωμάτωση όλων των υπαρχόντων εργαλείων. Θα προσφέρει δεύτερη ευκαιρία για ρύθμιση οφειλών. Εκτιμώ ότι μετά το 4μηνο θα είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε».

Διευκρίνισε, δε, ότι «σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχουν στρατηγικοί κακοπληρωτές. Η εκτίμηση των τραπεζών είναι ότι 1 στους 4 μπορεί και δεν πληρώνει και βρίσκει καταφύγιο. Οφείλει μια σοβαρή κυβέρνηση να βγάλει στη σέντρα αυτή την κατηγορία των πολιτών».


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.