Quantcast
Μητσοτάκης για κορονοϊό: Δύο δισ. ευρώ στην οικονομία - Μέτρα στήριξης και των εργαζομένων - enikonomia.gr
share

Μητσοτάκης για κορονοϊό: Δύο δισ. ευρώ στην οικονομία – Μέτρα στήριξης και των εργαζομένων

δημοσιεύτηκε:

Στα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τη μετάδοση του κορονοϊούκαι για τη στήριξη της οικονομίας και των εργαζομένων, που αποτελεί έναν από τους τρεις βασικούς στόχους του, όπως είπε, αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκηςστο διάγγελμά του, το απόγευμα της Τρίτης, στέλνοντας μήνυμα αποφασιστικότητας και ετοιμότητας.
Ο Πρωθυπουργός σημείωσε “πήραμε μέτρα πρωτοφανή για καιρό ειρήνης”, ανακοίνωσε ότι θα δοθούν δύο δισ. ευρώ στον τομέα της παραγωγής, που πλήττεται από την κρίση εξαιτίας του κορονοϊού και έκανε έκκληση στις επιχειρήσεις να μην προχωρήσουν σε απολύσεις, καθώς θα στηριχτούν σε αυτή την κρίση.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, στο χθεσινό Eurogroup αποφασίστηκε ότι για εφέτος δεν υφίσταται ο στόχος του πλεονάσματος για το 3,5%, όλες οι δαπάνες για την υγειονομική αλλά και την μεταναστευτική κρίση δεν θα υπολογίζονται στον προϋπολογισμό του 2020. “Όπως και οι έκτακτες δαπάνες του κοινωνικού προϋπολογισμού για τους άνεργους, τους οικονομικά αδύναμους και τις προνοιακές δομές. Θα μπορούμε, επίσης, να διαθέσουμε αμέσως και χωρίς πρόσθετη γραφειοκρατία πόρους του ΕΣΠΑ για την αγορά και την εργασία”, είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Πρακτικά, και σε πρώτη φάση, τόνισε στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός, η κυβέρνηση θα διαθέσει δύο δισεκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσει παραγωγικές δραστηριότητες με προβλήματα λόγω μείωσης του τζίρου. Σημείωσε ότι το κράτος, και όχι η επιχείρηση, αναλαμβάνει να καταβάλει μέρος του μισθού των εργαζομένων στους κλάδους που πλήττονται και υπενθύμισε ότι όλες οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις αναστέλλονται, “ενώ νομοθετούμε έκτακτα μέτρα που δίνουν τη μέγιστη δυνατή ευελιξία, ώστε να διασωθούν θέσεις εργασίας. Και συντονιζόμαστε με την Τράπεζα της Ελλάδος και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ώστε να αποτραπεί μία νέα γενιά κόκκινων δανείων: Το κράτος θα καλύπτει το κόστος των επιτοκίων δανεισμού και με τη σειρά τους οι τράπεζες θα αναστέλλουν έως τον Σεπτέμβριο τις πληρωμές χρεολυσίων για τις συνεπείς επιχειρήσεις. Θέλουμε να σώσουμε θέσεις εργασίας”.
Ο κ. Μητσοτάκης απηύθυνε έκκληση στις επιχειρήσεις να μην προχωρήσουν σε απολύσεις, γιατί όπως είπε, “θα υπάρξουν μέτρα που θα τονώσουν τη ρευστότητα και θα τους επιτρέψουν να αντέξουν μέσα σε αυτή την περιπέτεια”.
Αναφερόμενος στην τηλεδιάσκεψη Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία θα συμμετάσχει και ο ίδιος σήμερα, τόνισε ότι θα έχει στόχο “να διευρύνω τα περιθώρια δράσης της κυβέρνησης. Αλλά και να μεταφέρω το μήνυμα ότι αυτή την κρίση πρέπει να την περάσουμε ενωμένοι και με το κόστος μοιρασμένο δίκαια στην κοινωνία. Στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Αλλά και με την έμπρακτη στήριξη της ίδιας της Ευρώπης”.
“Κάτω από αυτήν τη σημαία θα πολεμήσουμε. Και αυτήν υπηρετούν τα νέα δραστικά μέτρα μας, τα οποία θα εξειδικευθούν αύριο από τους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας”, είπε ο Πρωθυπουργός.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.