Quantcast
Κορονοϊός-ΠΟΜΙΔΑ: Ποια είναι η διαδικασία για τη μείωση ενοικίου κατά 40% - enikonomia.gr
share

Κορονοϊός-ΠΟΜΙΔΑ: Ποια είναι η διαδικασία για τη μείωση ενοικίου κατά 40%

δημοσιεύτηκε:

Διευκρινίσεις για το ποια μισθώματα μειώνονται κατά 40% ενόψει της κρίσης του
κορονοϊού δίνει με ανακοίνωση της η ΠΟΜΙΔΑ.

‘Οπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η Ομοσπονδία, οι επιχειρήσεις-εργοδότες που επηρεάζονται από την εξάπλωση του κορονοιού σύμφωνα με την απόφαση με αριθμό 13031/Δ1.4551, ΦΕΚ B’ 994/23.03.2020 του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση (δείτε εδώ) διακρίνονται σε δύο κατηγορίες:

Οι κατηγορίες

Α) Σε εκείνες των οποίων έχει διακοπεί ή ανασταλεί η κύρια επιχειρηματική δραστηριότητα, με εντολή δημόσιας αρχής, οπότε οι μεν επιχειρηματίες τους είναι δικαιούχοι μείωσης του μισθώματος των επαγγελματικών μισθώσεων κατά 40%, οι δε εργαζόμενοι των οποίων έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας, δεν απασχολούνται και δεν μισθοδοτούνται, είναι δικαιούχοι του επιδόματος των 800 ευρώ και μείωσης του μισθώματος της κύριας κατοικίας τους κατά 40%, και

Β) Σε εκείνες που βάσει των οριζομένων από το Υπουργείο Οικονομικών ΚΑΔ, ως κλάδοι πληττόμενοι από την εξάπλωση του κορονοϊού COVID-19, κάνουν χρήση της δυνατότητας αναστολής των συμβάσεων εργασίας μέρους ή του συνόλου του προσωπικού τους, το οποίο δικαιούται το επίδομα των 800 ευρώ, όπως το δικαιούνται και οι αυτοαπασχολούμενοι ελεύθεροι επαγγελματίες, χωρίς να υπάρχει δικαίωμα μείωσης οποιουδήποτε μισθώματος, επαγγελματικού ή κατοικίας.

Διαβάστε ολόκληρες τις λίστες των ΚΑΔ των δύο παραπάνω κατηγοριών εδώ.

Η διαδικασία για τις μειώσεις των μισθωμάτων λόγω της υγειονομικής κρίσης

Για τη μείωση του μισθώματος της επαγγελματικής στέγης:

O επιχειρηματίας – εργοδότης θα παραδώσει στον ιδιοκτήτη – εκμισθωτή του ακινήτου στο οποίο στεγάζεται η επιχείρησή του αντίγραφο της υπεύθυνης δήλωσής του που έχει ή θα καταθέσει στην ΕΡΓΑΝΗ ( https://eservices.yeka.gr/) μέχρι 10.4.2020 ότι έχει διακοπεί η ΚΥΡΙΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ της επιχείρησής του γιατί υπάγεται σε κάποιον από τους κωδικούς δραστηριότητας από αυτούς που το Κράτος έχει διατάξει τη διακοπή λειτουργίας τους.

Για τη μείωση του μισθώματος της πρώτης κατοικίας:

O επιχειρηματίας – εργοδότης θα παραδώσει σε κάθε εργαζόμενό του του οποίου έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας και η μισθοδοσία του, αντίγραφο της υπεύθυνης δήλωσής του που έχει ή θα καταθέσει στην ΕΡΓΑΝΗ ότι έχει διακοπεί Η ΚΥΡΙΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ της επιχείρησής του και ότι έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας και η μισθοδοσία του συγκεκριμένου εργαζόμενου.

Ο εργαζόμενος αυτός, θα χρησιμοποιήσει το αντίγραφο της υπεύθυνης δήλωσης για την εγγραφή του στην πλατφόρμα με τον τίτλο ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (στη νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr) από 1.4.2020 και μετά, τόσο για την είσπραξη των 800 ευρώ, όσο και για την ειδοποίηση προς τον ιδιοκτήτη – εκμισθωτή της πρώτης κατοικίας του που αφορά τη μείωση του μισθώματος των μηνών Μαρτίου και Απριλίου κατά 40%.

-Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τα μισθώματα

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Α68/20.3.2020 η πράξη νομοθετικού περιεχομένου με την οποία μειώνονται τα μισθώματα, το άρθρο 2 της οποίας προβλέπει τα εξής:

“Μείωση μισθώματος επαγγελματικών μισθώσεων και μισθώσεων κύριας κατοικίας

1. Ο μισθωτής επαγγελματικής μίσθωσης προς εγκατάσταση επιχείρησης, για την οποία έχουν ληφθεί ειδικά και έκτακτα μέτρα περί αναστολής ή προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας για προληπτικούς ή κατασταλτικούς λόγους που σχετίζονται με τον κορονοϊό COVID-19, απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής του 40% του συνολικού μισθώματος για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο 2020, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων περί μισθώσεων. Τέλος χαρτοσήμου και ΦΠΑ κατά περίπτωση υπολογίζονται εκ νέου και επιβάλλονται επί του μισθώματος που προκύπτει από την ανωτέρω μερική καταβολή. Η μερική μη καταβολή του μισθώματος του πρώτου εδαφίου δεν γεννά δικαίωμα καταγγελίας της σύμβασης εις βάρος του μισθωτή ούτε οποιαδήποτε άλλη αστική αξίωση.

Τα οριζόμενα στα προηγούμενα εδάφια ισχύουν και για την περίπτωση μισθωτών στους οποίους έχει παραχωρηθεί έναντι μισθώματος η χρήση πράγματος, κινητού ή ακινήτου, ή και των δύο μαζί, που προορίζεται αποκλειστικά για επαγγελματική χρήση, στο πλαίσιο χρηματοδοτικής μίσθωσης, και αφορά σε επιχειρήσεις για τις οποίες έχουν ληφθεί ειδικά και έκτακτα μέτρα περί αναστολής ή προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας για προληπτικούς ή κατασταλτικούς λόγους που σχετίζονται με τον κορονοϊό COVID-19.

2. Η παρ. 1 ισχύει και για τις συμβάσεις μίσθωσης κύριας κατοικίας, στις οποίες μισθωτής είναι εργαζόμενος σε επιχείρηση της ίδιας παραγράφου, του οποίου έχει ανασταλεί προσωρινά η σύμβαση εργασίας λόγω των μέτρων αποφυγής της διασποράς του κορονοϊού COVID-19. Για την εφαρμογή του προηγούμενου εδαφίου απαιτείται ο εργαζόμενος να συνδεόταν με σχέση εργασίας με την επιχείρηση κατά τον χρόνο έναρξης εφαρμογής των ειδικών και έκτακτων μέτρων περί αναστολής ή προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας για προληπτικούς ή κατασταλτικούς λόγους που σχετίζονται με τον κορονοϊό COVID-19.”

Υπενθυμίζεται ότι τα πλαίσια της αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης, την προηγούμενη Τετάρτη, 18.3.2020 ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταικούρας είχε επ΄αυτού δηλώσει τα εξής:

«Συγκεκριμένα, για τις επιχειρήσεις που διακόπτουν υποχρεωτικά τη δραστηριότητά τους λόγω της διάδοσης του κορονοϊού, θα προβλεφθεί, νομοθετικά, ότι θα καταβάλλουν το 60% του μισθώματος του επαγγελματικού ακινήτου, σε περίπτωση που το νοικιάζουν, για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο. Το ίδιο ισχύει και για τους εργαζομένους των επιχειρήσεων που διακόπτουν υποχρεωτικά τη δραστηριότητά τους λόγω της διάδοσης του κορονοϊού και αναστέλλεται η σύμβαση εργασίας τους, εφόσον πρόκειται για πρώτη κατοικία.»

Οι διευκρινίσεις

Προς αποφυγή παρερμηνειών που θα οδηγούσαν σε αδικαιολόγητες γενικεύσεις και καταστροφικές συνέπειες στις σχέσεις των πολιτών αλλά και στα δημόσια έσοδα, η ΠΟΜΙΔΑ διευκρινίζει τα εξής:

Με το ανωτέρω μέτρο δεν θεσπίζεται κανενός είδους γενικευμένη μείωση των μισθωμάτων σε όλες τις μισθώσεις. Το μέτρο είναι ειδικό ως προς τους δικαιουμένους και ως προς το δίμηνο χρόνο ισχύος του, καθόσον αφορά αποκλειστικά:

-Τα ενοίκια των επαγγελματικών εγκαταστάσεων (καταστημάτων και γραφείων) των επιχειρήσεων που διακόπτουν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους (δείτε την κατάστασή τους στο www.pomida.gr ), και όχι όσων κλείνουν με δική τους επιχειρηματική απόφαση, και

-Τα ενοίκια της κύριας κατοικίας των εργαζομένων στις συγκεκριμένες αυτές επιχειρήσεις, των οποίων εργαζομένων έχει ρητά ανασταλεί η σύμβαση εργασίας τους λόγω των ανωτέρω μέτρων και εξ αυτού του λόγου δεν μισθοδοτούνται.

-Από τα παραπάνω είναι απόλυτα σαφές και ξεκάθαρο ότι το μέτρο αυτό της μείωσης κατά 40% των μισθωμάτων δεν αφορά τους πάντες, αλλά ειδικά όσους παραπάνω αναφέρονται.

-Ειδικότερα σε ότι αφορά τα μισθώματα κατοικιών είναι σαφές ότι το μέτρο δεν αφορά τους υπόλοιπους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, τους επιχειρηματίες, τους εμπόρους, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα γενικά, τους συνταξιούχους, τους εισοδηματίες και κάθε άλλη κατηγορία ενοικιαστών κύριας κατοικίας.

-Ομοίως το μέτρο δεν αφορά μισθώματα δευτερεύουσας κατοικίας, εξοχικής, προσωρινής διαμονής και μισθώσεων για κάθε άλλο είδος χρήσης πλην της κύριας κατοικίας εργαζόμενου του οποίου η σύμβαση εργασίας έχει ανασταλεί λόγω της αναγκαστικής διακοπής της λειτουργίας της επιχειρήσεως στην οποία εργάζεται.

Δείτε εδώ την πλήρη λίστα των επιχειρήσεων των οποίων έχει διακοπεί υποχρεωτικά η λειτουργία


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.