Quantcast
Παπαθανάσης: Τη Δευτέρα επανεκκινεί το 25% της οικονομίας - enikonomia.gr
share

Παπαθανάσης: Τη Δευτέρα επανεκκινεί το 25% της οικονομίας

δημοσιεύτηκε:

Επανεκκινεί αύριο το λιανικό εμπόριο και ξαναμπαίνει σε λειτουργία περίπου το 25% της οικονομίας που είχε κλείσει λόγω κορωνοϊού, είπε ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Νίκος Παπαθανάσης μιλώντας στην εκπομπή «ΜΕGA Σαββατοκύριακο».

Από την επανεκκίνηση – προς το παρόν – μένουν εκτός τα εμπορικά κέντρα άνω των 4.000 τμ. Ξεκινούν επίσης και πάλι τη λειτουργία τους οι σχολές ερασιτεχνών οδηγών και τα πρακτορεία ΟΠΑΠ.

Αποτιμώντας την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας της αγοράς, ο κ. Παπαθανάσης τόνισε πως, βάσει έρευνας, όλα τα καταστήματα που άνοιξαν την προηγούμενη εβδομάδα λειτούργησαν κανονικά και είχαν σταθερούς και ανοδικούς τζίρους, εκτός από τα βιβλιοπωλεία.

Για την εστίαση και το αίτημα του κλάδου να λειτουργήσουν νωρίτερα από την 1η Ιουνίου, ο κ. Παπαθανάσης τόνισε ότι θα πρέπει πρώτα να δούμε την επιδημιολογική εξέλιξη της ερχόμενης εβδομάδας.

Γύρω στις 20 Μαϊου θα γίνει επανεκτίμηση της κατάστασης, καθώς τότε οι ειδικοί θα έχουν τα επιστημονικά μοντέλα τους και θα μπορούν να ληφθούν αποφάσεις.

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ανοίξουν νωρίτερα και τα μεγάλα εμπορικά κέντρα, ανάλογα πάντα με τις υποδείξεις των ειδικών.

Σχετικά με τις οικονομικές απώλειες των εργαζομένων τόνισε ότι «το εισόδημα που απώλεσαν οι εργαζόμενοι δεν χτίζεται από τη μια μέρα στην άλλη» και θα επανέλθουμε σιγά σιγά. «Χρειάζεται να δώσουμε εμπιστοσύνη στην οικονομία» είπε χαρακτηριστικά.

Ενώ αναφέρθηκε σε νέες ανακοινώσεις που θα γίνουν μέσα στο επόμενο δεκαήμερο και συγκεκριμένα για το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα του υπουργείου Ανάπτυξης «με το οποίο θα χρηματοδοτείται το 25% του τζίρου ή το διπλάσιο της μισθοδοσίας με χαμηλό επιτόκιο. Υπάρχουν επομένως χρηματοδοτικά εργαλεία» είπε ο υφυπουργός Ανάπτυξης.

Στην εκπομπή μίλησε επίσης ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χαλανδρίου κ. Χρήστος Ευαγγέλου, ο οποίος έδωσε την εικόνα από την αγορά και μίλησε για τις απαραίτητες χωροταξικές παρεμβάσεις στις οποίες προχώρησαν τα καταστήματα για να πληρούν τα μέτρα ασφαλείας.

«Αυτή η εβδομάδα ήταν περίοδος προσαρμογής τόσο για τους καταστημάρχες όσο και το καταναλωτικό κοινό» είπε και πρόσθεσε πως όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία από τον κορωνοϊό τηρούνται.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.