Quantcast
Ιδιοκτήτες ακινήτων: Έκπτωση φόρου από τα μειωμένα ενοίκια – Τι προβλέπει η νέα τροπολογία - enikonomia.gr
share

Ιδιοκτήτες ακινήτων: Έκπτωση φόρου από τα μειωμένα ενοίκια – Τι προβλέπει η νέα τροπολογία

δημοσιεύτηκε:

Έκπτωση φόρου 30% θα έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένο ενοίκιο κατά 40% λόγω της κρίσης του
κορονοϊού, όπως αναφέρεται σε σχετική τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή.
Αναλυτικά, σύμφωνα με την τροπολογία προβλέπονται τα εξής:
– Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένο μίσθωμα κατά τουλάχιστον 40% έχουν δικαίωμα έκπτωσης ποσού ίσου με το 20% επί του 60% των μισθωμάτων που εισέπραξαν. Η έκπτωση μπορεί να συμψηφιστεί με οφειλές που έχουν καταληκτική ημερομηνία καταβολής προς τη φορολογική αρχή από 31 Ιουλίου 2020 και μετά πλην των οφειλών από ρυθμίσεις τμηματικής καταβολής υπέρ αλλοδαπού Δημοσίου και από ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων. Με την διάταξη αυτή καλύπτεται το ⅓ των απωλειών από τα μειωμένα ενοίκια που εισπράττουν οι ιδιοκτήτες κατά τη διάρκεια της πανδημίας.Για παράδειγμα, ένας ιδιοκτήτης εισέπραττε ενοίκιο 1.000 ευρώ. Με την έκπτωση 40% εισέπραξε τελικά 600 ευρώ. Επομένως έχασε 400 ευρώ

-Παράλληλα, οι ιδιοκτήτες απαλλάσσονται από την πληρωμή φόρου και εισφοράς αλληλεγγύης το 2021 για το ποσό του ενοικίου που δεν εισέπραξαν φέτος.
– Παρατείνονται οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών και των δόσεων ρυθμίσεων και αναστέλλεται η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών για όσους εκμισθώνουν ακίνητα και εισπράττουν μειωμένα κατά 40% μισθώματα. Ειδικότερα, για όσους εισπράττουν μειωμένα ενοίκια τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο οι προθεσμίες παρατείνονται έως 31 Αυγούστου 2020. Για όσους έχουν εισπράξει μειωμένα ενοίκια και τον Μάιο η παράταση ισχύει μέχρι 30 Σεπτεμβρίου. Για τα μειωμένα ενοίκια του Ιουνίου η παράταση ισχύει μέχρι 30 Οκτωβρίου.
-Μείωση 40% στα μισθώματα. Επεκτείνεται και για τον μήνα Ιούνιο για επαγγελματικές μισθώσεις επιχειρήσεων για τις οποίες το μέτρο ίσχυσε τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο. Για όσες επιχειρήσεις εξακολουθούν να πλήττονται το μέτρο θα εφαρμοστεί μέχρι και τον Αύγουστο. Τη μείωση αυτή δικαιούνται και οι εργαζόμενοι στις πληττόμενες επιχειρήσεις για την κύρια κατοικία τους και για την φοιτητική κατοικία των παιδιών τους. Το ίδιο ισχύει για την κύρια κατοικία ναυτικών με αναστολή σύμβασης εργασίας έως και τον Αύγουστο.

Διαβάστε ολόκληρη την τροπολογία του ΥΠΟΙΚ εδώ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.