Quantcast
Χατζηδάκης: Το νέο "Εξοικονομώ" θα έχει πολύ μεγαλύτερο προϋπολογισμό - enikonomia.gr
share

Χατζηδάκης: Το νέο “Εξοικονομώ” θα έχει πολύ μεγαλύτερο προϋπολογισμό

δημοσιεύτηκε:

Στο νέο πρόγραμμα του «Εξοικονομώ» αναφέρθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, στο πλαίσιο του συνεδρίου με θέμα «Ξεπερνώντας την πανδημία: ενέργεια, οικονομία, επενδύσεις, υγεία». Όπως είπε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, το νέο «Εξοικονομώ» θα έχει πολύ μεγαλύτερο προϋπολογισμό από το τρέχον πρόγραμμα, θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και θα αποτελέσει ευκαιρία τόσο για το περιβάλλον, όσο και για τα νοικοκυριά και τον κατασκευαστικό κλάδο. Εν συνεχεία αναφέρθηκε στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου για τη χωροταξία και σε μια σειρά δράσεων όπως, τα κίνητρα για την ηλεκτροκίνηση, οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών κλπ.
«Η κυβέρνηση τα κατάφερε καλά στο υγειονομικό επίπεδο, η μεγάλη πρόκληση είναι να τα καταφέρουμε εξίσου καλά και στο οικονομικό. Αναμφίβολα θα υπάρξουν συνέπειες που θα οδηγήσουν, όπως και σε όλη την Ευρώπη, σε ύφεση. Εργαζόμαστε προκειμένου το 2021 να είναι μια χρονιά ισχυρής ανάπτυξης. Το δικαιούμαστε μετά από μια χαμένη δεκαετία», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.
Το περιβάλλον και η ενέργεια, όπως είπε θα είναι το επίκεντρο αυτής της προσπάθειας, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ. Αναφερόμενος στον προγραμματισμό του υπουργείου, στάθηκε στον περιβαλλοντικό νόμο που απλουστεύει δραστικά τις αδειοδοτήσεις καθώς και στο χωροταξικό νομοσχέδιο που θα παρουσιαστεί σύντομα και θα έχει, όπως είπε, αναπτυξιακό πρόσημο χωρίς να παραμελεί το περιβάλλον.
Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ακόμη ότι:
– Τον Ιούλιο θα έχει ψηφιστεί ο νόμος για την ηλεκτροκίνηση ο οποίος προβλέπει και ισχυρά κίνητρα για επενδύσεις στις λιγνιτικές περιοχές σε μονάδες που θα παράγουν μπαταρίες και φορτιστές.
– Με τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις θα εξοικονομήσουμε συνολικά 800 εκατ. ευρώ ετησίως από τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας ενώ μόνο για την μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης η επένδυση θα φθάσει στο 1 δισεκ. ευρώ.
– Η απολιγνιτοποίηση θα αλλάξει τελείως την εικόνα στις λιγνιτικές περιοχές και θα αποτελέσει ευκαιρία για επενδύσεις. Η ΕΕ υπολογίζει ότι στη χώρα μας θα κινητοποιηθούν Κοινοτικοί και εθνικοί πόροι ύψους 6,2 δισεκ. ευρώ.
– Προωθείται το 2020, η δημοπράτηση 17 μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων, έναντι 6 που λειτουργούν σήμερα.
«Η πράσινη πολιτική δίνει δυνατότητα για νέες θέσεις εργασίας. Η μετάβαση στη νέα εποχή, με περισσότερη έγνοια για το περιβάλλον θα συνδέεται με νέες θέσεις εργασίας και με οικονομικές προοπτικές για τη χώρα», κατέληξε ο υπουργός.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.