Quantcast
Κόντρα του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής με τον ΕΦΚΑ για τις εκκρεμείς συντάξεις - enikonomia.gr
share

Κόντρα του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής με τον ΕΦΚΑ για τις εκκρεμείς συντάξεις

δημοσιεύτηκε:

“Πονοκέφαλο” προκαλεί ο αριθμός των εκκρεμών συντάξεων για τις οποίες ο Κλάους Ρέγκλινγκ χτύπησε “καμπανάκι” ότι ισοδυναμεί με “κρυφό χρέος”. Ένα σημαντικό ζήτημα προέκυψε μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, Φραγκίσκου Κουτεντάκη, ο οποίος κατά την παρουσίαση της έκθεσης για την πορεία της οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο της φετινής χρονιάς, είπε ότι το Γραφείο Προϋπολογισμού δεν έλαβε από τον ΕΦΚΑ τα στοιχεία που ζητήθηκαν σχετικά με το πώς διαμορφώθηκαν στο τέλος Ιουνίου 2020.
“Μετά τη δημοσίευση της έκθεσης λάβαμε απαντητική επιστολή από τον ΕΦΚΑ που επικαλείται τεχνικά προβλήματα στην παροχή των στοιχείων και δεσμεύεται για την αποκατάστασή τους. Το Γ.Π. του Κράτους στη Βουλή επιθυμεί τη συνέχιση της συνεργασίας που είχε μέχρι πρότινος με τον ΕΦΚΑ και την παροχή των στοιχείων που συνδέονται άμεσα με την παρακολούθηση των δημοσιονομικών μεγεθών της Γενικής Κυβέρνησης. Ουδέποτε στο παρελθόν είχαμε συναντήσει παρόμοιο πρόβλημα από τις δημόσιες υπηρεσίες και φορείς που συνεργαζόμαστε και μας παρέχουν ανελλιπώς τα στοιχεία που χρειαζόμαστε” τονίζει το Γραφείο Προϋπολογισμού και προσθέτει: “Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή θα υπερασπιστεί με κάθε νόμιμο μέσο τη διασφάλιση του θεσμικού του ρόλου και την απαρέγκλιτη τήρηση του άρθρου 28 του Ν. 4270/2014 που ορίζει ρητά ότι “όλοι οι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης υποχρεούνται να παρέχουν στο Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή κάθε πληροφορία που εκείνο κρίνει αναγκαία για την επιτέλεση του έργου του”.

Η απάντηση του ΕΦΚΑ
Στην απαντητική ανακοίνωση που εξέδωσε ο διοικητής του ΕΦΚΑ, Χρήστος Χάλαρης απαριθμεί μια σειρά από λόγους για το τι συμβαίνει. Ο κ. Χάλαρης μεταξύ άλλων, επικαλείται την υπολειτουργία των υπηρεσιών λόγω κορονοϊού. Επίσης αναφέρει ότι το δεύτερο τρίμηνο του 2020 ξεκίνησε η πιλοτική εφαρμογή του συστήματος “ΑΤΛΑΣ” και η ταυτόχρονη αποκλειστική ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων συνταξιοδότησης. Ωστόσο, κατά την πρώτη περίοδο εφαρμογής, πολλοί συνταξιούχοι απέστειλαν και ταχυδρομικά για δεύτερη φορά την αίτηση τους, παρόλο που ρητά αναφερόταν ότι κάτι τέτοιο δεν ζητείτο. Ακόμη τονίζει ότι έχοντας ολοκληρώσει την καταχώρηση του ασυνήθιστα μεγάλου όγκου των ταχυδρομικά απεσταλμένων αιτήσεων, είναι σε εξέλιξη η διασταύρωση για τον εντοπισμό των διπλά (ταχυδρομικά και ηλεκτρονικά) υποβληθέντων αιτήσεων. Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση “τα ανωτέρω καθιστούν δυνατή σήμερα μόνο την προσωρινή εκτίμηση του ορθού πλήθους των εκκρεμοτήτων στις 30/6/2020. Η οριστικοποίηση του πλήθους αναμένεται στο τέλος του μήνα, οπότε και θα ανακοινωθεί”.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.