Quantcast
Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης: Ποιοι είναι οι κερδισμένοι - enikonomia.gr
share

Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης: Ποιοι είναι οι κερδισμένοι

δημοσιεύτηκε:

Ωφελούνται το 2021 από τη μη καταβολή εισφοράς αλληλεγγύης περίπου 1,2 εκατ. μισθωτοί εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες και εισοδηματίες που υπόκεινται σε αυτήν, όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας αναφερόμενος στο πακέτο οικονομικών παρεμβάσεων που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Thessaloniki Helexpo Forum.
Από την αναστολή εξαιρούνται μόνο τα εισοδήματα από συντάξεις και τα εισοδήματα από μισθωτή εργασία που καταβάλλονται σε υπαλλήλους του δημοσίου τομέα. Ωστόσο, ωφελούνται και οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι που έχουν επιπλέον εισοδήματα από τυχόν άλλες πηγές, όπως π.χ. ενοίκια, αφού η απαλλαγή αφορά σε εισοδήματα και όχι σε φορολογούμενους. Η εισφορά αλληλεγγύης που αναστέλλεται το 2021 αφορά στο φορολογικό έτος 2020 για τα εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα, κεφάλαιο και υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου (ενοίκιο, μερίσματα, τόκοι κ.ά.), και το φορολογικό έτος 2021 για τα εισοδήματα από μισθωτή εργασία, καθώς η τελευταία παρακρατείται εντός του φορολογικού έτους.
Με αυτόν τον τρόπο μηδενίζεται από τον Ιανουάριο 2021 η μηνιαία παρακράτηση για εισφορά αλληλεγγύης που διενεργείται στη μισθοδοσία των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αγρότες και οι εισοδηματίες δεν θα πληρώσουν εισφορά αλληλεγγύης κατά την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης του φορολογικού έτους 2020. Επιπλέον, για όσους δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους έχουν εισοδήματα και από άλλες πηγές, δεν θα υπολογίζεται η εισφορά αλληλεγγύης για τις πηγές αυτών των εισοδημάτων. Το μέτρο αυτό προσβλέπει στην ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας, ο οποίος έχει πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία, στην προώθηση των επενδύσεων και στη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.







share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.