Quantcast
Συνταξιούχοι: Ευνοϊκή ρύθμιση για μη δηλωθέντα αναδρομικά - Τι προβλέπει - enikonomia.gr
share

Συνταξιούχοι: Ευνοϊκή ρύθμιση για μη δηλωθέντα αναδρομικά – Τι προβλέπει

δημοσιεύτηκε:

Διευκρινιστική εγκύκλιο για τον τρόπο εφαρμογής της νέας νομοθετικής ρύθμισης για τα μη δηλωθέντα αναδρομικά των συνταξιούχων της περιόδου 2015- 2018 εξέδωσε η ΑΑΔΕ. Η ρύθμιση αυτή αφορά στις κύριες και τις επικουρικές συντάξιμες αποδοχές που εισπράχθηκαν δεν αλλά δεν έχουν φορολογηθεί. Οι συνταξιούχοι λοιπόν που έλαβαν αναδρομικά θα φορολογηθούν με 20% επί των ποσών που πήραν συν τόκους που θα ανέλθουν στο 20% επί του ποσού του φόρου, ενώ δεν θα πληρώσουν και το πρόστιμο των 100 ευρώ για την υποβολή τροποιητικής δήλωσης.
Η διαδικασία
Προκειμένου να κερδίσουν τον περιορισμό των προστίμων και των τόκων μέχρι το επίπεδο του 20% του κύριου φόρου εισοδήματος για το έτος έναρξης καταβολής των συντάξεών τους, οι υπόχρεοι που δεν έχουν δηλώσει εμπρόθεσμα τα αναδρομικά τους θα πρέπει να συνυποβάλουν με τις εκπρόθεσμες φορολογικές δηλώσεις εισοδήματος αιτήσεις στις αρμόδιες ΔΟΥ μαζί με ορισμένα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Στην ευνοϊκή αυτή ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν και οι δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι οι οποίοι εκλήθησαν από την ΑΑΔΕ – με ειδοποιήσεις που έλαβαν τον Ιανουάριο του 2020 – να πληρώσουν επιπλέον φόρους εισοδήματος, πρόστιμα και τόκους για αναδρομικά ποσά συντάξεων εισπραχθέντα το 2013 αλλά αναγόμενα στα έτη 2001-2012, τα οποία φέρονται να μην έχουν δηλώσει με εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις είτε του οικονομικού έτους 2014 είτε προηγουμένων οικονομικών ετών.
Η εγκύκλιος
Σύμφωνα με την εγκύκλιο της ΑΑΔΕ προβλέπονται τα εξής:
-Η ευεργετική αυτή ρύθμιση καταλαμβάνει το πρώτο έτος καταβολής της σύνταξης για όλες τις συντάξεις, ανεξαρτήτως αν είναι κύριες ή επικουρικές ή άλλης μορφής.
-Προκειμένου οι φορολογούμενοι να τύχουν της ρύθμισης αυτής, κατά την υποβολή της εκπρόθεσμης δήλωσης των αναδρομικών ποσών συντάξεων, οφείλουν μαζί με τη φορολογική δήλωση να υποβάλουν αίτηση για τη μη εφαρμογή του προστίμου των 100 ευρώ, καθώς και για τον περιορισμό των τόκων στο 20% του κύριου φόρου. Η αίτηση πρέπει να συνοδεύεται από κάθε πρόσφορο μέσο (όπως για παράδειγμα την απόφαση της συνταξιοδότησης συμπεριλαμβανομένης της προσωρινής), με το οποίο πρέπει να αποδεικνύεται το έτος κατά το οποίο ο φορολογούμενος εισέπραξε καθυστερημένα για πρώτη φόρα σύνταξη (κύρια, επικουρική, μερίσματα κ.λπ.) από τον ασφαλιστικό του φορέα. Στην περίπτωση που τα αναδρομικά ποσά της σύνταξης ανάγονται σε περισσότερα έτη, πρέπει να συνυποβληθούν με την αίτηση και δικαιολογητικά από τα οποία να προκύπτουν τα έτη, όπως για παράδειγμα η ετήσια βεβαίωση του φορέα στην οποία αναφέρονται διακεκριμένα τα εισοδήματα ανά έτος ή τα ενημερωτικά σημειώματα συντάξεων.
Οι ως άνω εκπρόθεσμες δηλώσεις αναδρομικών συντάξεων με τα συνοδευτικά έγγραφα μπορούν να υποβληθούν με ψηφιακή απεικόνιση (scan) μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην αρμόδια ΔΟΥ ή (με φυσικό φάκελο) ταχυδρομικά είτε με συστημένη επιστολή ή με υπηρεσία ταχυμεταφοράς. Είναι, επίσης, δυνατή η κατάθεση των δηλώσεων και στο γραφείο πρωτοκόλλου της ΔΟΥ.
Οι πράξεις προσδιορισμού του φόρου που θα εκδίδονται με βάση τα ανωτέρω θα αναρτώνται στην θυρίδα του φορολογουμένου στην προσωποποιημένη πληροφόρηση στο myTAXISnet της ΑΑΔΕ, και θα ακολουθεί ηλεκτρονική ειδοποίηση στη δηλωθείσα από τον φορολογούμενο διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Εναλλακτικά, οι πράξεις διοικητικού προσδιορισμού θα κοινοποιούνται με απλή επιστολή.

Με πληροφορίες από την εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.