Quantcast
Στουρνάρας: Πιο κοντά σε ύφεση 9,4% το 2020 αν επιδεινωθεί η πανδημία - "Καμπανάκι" για το Ασφαλιστικό - enikonomia.gr
share

Στουρνάρας: Πιο κοντά σε ύφεση 9,4% το 2020 αν επιδεινωθεί η πανδημία – “Καμπανάκι” για το Ασφαλιστικό

δημοσιεύτηκε:

Η έλευση του δεύτερου κύματος της πανδημίας αναμένεται να επιδεινώσει την πορεία της οικονομίας το τέταρτο τρίμηνο περισσότερο του αναμενομένου και να οδηγήσει σε μεγαλύτερη ύφεση το 2020, ξεκαθαρίζει ο Γιάννης Στουρνάρας. Πιστεύει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ένα νέο γενικευμένο lockdown, αλλά καθιστά σαφές ότι η αβεβαιότητα θα παραμείνει μέχρι να παραχθούν εμβόλια και φάρμακα για τον κορονοϊό. Ο διοικητής της ΤτΕ σε συνέντευξή του στα “ΝΕΑ” περιγράφει το τοπίο που διαμορφώνεται στην οικονομία τους επόμενους μήνες λόγω της παγκόσμιας υγειονομικής καταιγίδας και είναι σαφής ως προς τα μηνύματα που στέλνει για κρίσιμα ζητήματα. Για το Ασφαλιστικό χτυπάει ηχηρό καμπανάκι λέγοντας ότι “το ισχύον αμιγώς διανεμητικό σύστημα παραμένει υπερβολικά εκτεθειμένο στον δημογραφικό κίνδυνο που απορρέει από τη γήρανση του πληθυσμού και την υπογεννητικότητα”. Δύο απειλές οι οποίες σε βάθος χρόνου θα οδηγήσουν σε ελλείμματα που θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν από κρατικούς πόρους. Γι’ αυτό και τάσσεται υπέρ ενός δημόσιου επικουρικού Ταμείου για τους νέους ασφαλισμένους, που θα λειτουργεί με βάση το κεφαλαιοποιητικό σύστημα. Για την έγκαιρη αξιοποίηση των 32 δισ. ευρώ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης προτείνει, εκτός των άλλων, πιο ενεργή συμμετοχή μεγάλων ελληνικών και ξένων επιχειρήσεων.

Σε ερώτηση σχετικά με το πόσο κινδυνεύουμε από ένα γενικευμένο lockdown και ποιο θα ήταν το κόστος για την οικονομία, ο Γιάννης Στoυρνάρας απάντησε στα “ΝΕΑ” το εξής: “Οι πολίτες και οι επιχειρήσεις έχουν μάθει να ζουν με τον κορονοϊό και συνεχίζουν τις συνήθεις δραστηριότητές τους, τηρώντας τις συστάσεις των ειδικών και τα μέτρα που έχουν υιοθετηθεί από την Πολιτεία. Αυτό μας κάνει να πιστεύουμε ότι δεν θα οδηγηθούμε σε ένα γενικευμένο lockdown. Μια ενδεχόμενη επιδείνωση της πανδημίας που θα συνοδευόταν από περισσότερο περιοριστικά μέτρα το τέταρτο τρίμηνο του 2020 θα μπορούσε να φέρει την οικονομία πιο κοντά στο δυσμενές σενάριο των προβλέψεων της Τράπεζας της Ελλάδος, δηλ. πτώση της δραστηριότητας κατά 9,4% το 2020 και πιο ισχνή ανάκαμψη το 2021”.
Για το 2021 είπε πως υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα, που θα συνεχίζεται μέχρι να παραχθούν εμβόλια και φάρμακα για τον κορωνοϊό, ωστόσο παραμένει το βασικό σενάριο της Τράπεζας της Ελλάδος για σημαντική ανάκαμψη το 2021, η οποία θα υποστηριχθεί από τα επεκτατικά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση τον Σεπτέμβριο και από την εισροή ευρωπαϊκών πόρων.
«Η κυβέρνηση έχει λάβει εγκαίρως επαρκή μέτρα μετριάζοντας την εξάπλωση της πανδημίας και συμβάλλοντας στην ταχεία επανέναρξη της λειτουργίας της οικονομίας. Φυσικά, σε περίπτωση που η οικονομία βρεθεί σε ένα δυσμενές σενάριο, θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο επιπλέον έκτακτων και στοχευμένων δημοσιονομικών παρεμβάσεων, χωρίς όμως να διακυβεύεται η δημοσιονομική σταθερότητα. Σε οικονομίες με υψηλό δημόσιο χρέος, ο συνδυασμός μεγάλων δημοσιονομικών ελλειμμάτων και αργής ανάκαμψης οδηγεί αναπόφευκτα σε αυξημένα ρίσκα βιωσιμότητας της δυναμικής του χρέους, με αρνητικές επιδράσεις στις μεσο-μακροπρόθεσμες αναπτυξιακές προοπτικές», τόνισε.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.