Quantcast
Νέα έκθεση του ΟΟΣΑ: «Φωτιά» παραμένει η φορολογική επιβάρυνση στην Ελλάδα - enikonomia.gr
share

Νέα έκθεση του ΟΟΣΑ: «Φωτιά» παραμένει η φορολογική επιβάρυνση στην Ελλάδα

δημοσιεύτηκε:

Σημαντικά υψηλότερα από τον μέσο όρο των κρατών -μελών του ΟΟΣΑ παραμένουν τα φορολογικά έσοδα της Ελλάδας παρόλο που μειώθηκαν ελαφρώς το 2019 ως ποσοστό του ΑΕΠ, όπως προκύπτει από σχετικά στοιχεία έκθεσης του Οργανισμού (Revenue Statistics 2020).
Παράλληλα, επισημαίνεται πως, το ποσοστό των εσόδων στο ΑΕΠ της χώρας μας μειώθηκε στο 38,7% το 2019 από 38,9% το 2018, ενώ για τα κράτη -μέλη του ΟΟΣΑ υποχώρησε στο 33,8% από 33,9%.
Επίσης από την ίδια έκθεση προέκυψε ότι το 2019 το ποσοστό των φορολογικών εσόδων των 35 κρατών -μελών του ΟΟΣΑ προς το ΑΕΠ αυξήθηκε στις 20 μονάδες και μειώθηκε στις 15 μονάδες. Μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στη Δανία (2 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ) και η μεγαλύτερη μείωση καταγράφηκε στην Ουγγαρία (1,7 ποσοστιαίες μονάδες).Επίσης μειώσεις πάνω από 1 ποσοστιαία μονάδα σημειώθηκαν στην Ισλανδία, στο Βέλγιο και στη Σουηδία. Το μέσο ποσοστό εσόδων προς ΑΕΠ των κρατών -μελών του ΟΟΣΑ ήταν υψηλότερο το 2019 σε σχέση με το 2009, όταν ανερχόταν στο 31,8%. Η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στην Ελλάδα (8 ποσοστιαίες μονάδες), ενώ αυξήσεις μεγαλύτερες από 5 ποσοστιαίες μονάδες καταγράφηκαν και στη Σλοβακία και την Ιαπωνία (με στοιχεία του 2018).
Ελλάδα: Οι πηγές φορολογικών εσόδων
Η μεγαλύτερη πηγή φορολογικών εσόδων στην Ελλάδα το 2019 ήταν η φορολογία στα αγαθά και υπηρεσίες (ΦΠΑ και λοιποί φόροι στην κατανάλωση) που αντιστοιχούσαν στο 15,3% του ΑΕΠ, η δεύτερη πηγή εσόδων ήταν οι εισφορές στην κοινωνική ασφάλιση (11,9%), ενώ ακολούθησαν τα έσοδα από τη φορολογία εισοδημάτων και κερδών (8,3%) και από τη φορολογία της περιουσίας (3,1% του ΑΕΠ). Αντίθετα, η πρώτη πηγή εσόδων για τα κράτη-μέλη του ΟΟΣΑ το 2018 ήταν η φορολογία εισοδημάτων και κερδών (11,5% του ΑΕΠ) και δεύτερη πηγή εσόδων ήταν η φορολογία των αγαθών και υπηρεσιών (10,9% του ΑΕΠ) και ακολούθησαν οι εισφορές στην κοινωνική ασφάλιση (9% του ΑΕΠ) και η φορολογία στην περιουσία (1,9% του ΑΕΠ).

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.