Quantcast
Εφορία: Αλλάζει ο τρόπος λειτουργίας της τεχνητής νοημοσύνης από το 2021 - enikonomia.gr
share

Εφορία: Αλλάζει ο τρόπος λειτουργίας της τεχνητής νοημοσύνης από το 2021

δημοσιεύτηκε:

Την τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιεί αυτή τη στιγμή η εφορία για συγκεκριμένες διασταυρώσεις στοιχείων πολιτών κατά της φοροδιαφυγής.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Καθημερινή”, αυτή τη στιγμή η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται σε δύο περιπτώσεις:
1. Ταυτοποίηση προσώπων μέσω ειδικών αλγόριθμων που εισάγει στο σύστημα. Συγκεκριμένα, τα στοιχεία που λαμβάνονται στο πλαίσιο της ανταλλαγής πληροφοριών από τα κράτη του εξωτερικού συνήθως έχουν ελάχιστα στοιχεία. Για παράδειγμα, οι ελληνικές αρχές ενημερώνονται για την ύπαρξη φορολογικού κατοίκου Ελλάδας με καταθέσεις στην Ελβετία ύψους 10 εκατ. ευρώ. Το μόνο στοιχείο που λαμβάνει η φορολογική διοίκηση είναι ένα όνομα και τίποτα άλλο. Με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης και του ειδικού αλγόριθμου σε χρόνο μηδέν όπως αναφέρουν από τη φορολογική διοίκηση γίνεται η ταυτοποίηση του προσώπου και εν συνεχεία ακολουθούνται οι σχετικές διαδικασίες, όπως η κλήση του φορολογούμενου προκειμένου δικαιολογήσει τα χρήματα του εξωτερικού.
2. Μέσω τεχνητής νοημοσύνης ελέγχονται και όλες οι τραπεζικές συναλλαγές. Η ΑΑΔΕ λαμβάνει έναν τεράστιο όγκο συναλλαγών και καταθέσεων από τις τράπεζες ετησίως. Το ειδικό αυτό σύστημα ξεχωρίζει τις συναλλαγές σε επικίνδυνες και μη. Επί της ουσίας ταυτοποιούνται οι συναλλαγές σε επικίνδυνες και μη. Επί της ουσίας ταυτοποιούνται οι συναλλαγές φρέσκου χρήματος και εφόσον το σύστημα καταδείξει ότι κάποιες από αυτές χρήζουν περαιτέρω ελέγχο, αναλαμβάνουν δράση οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ.
Τι αλλάζει από το νέο έτος
Επειδή η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης είναι περιορισμένη και πραγματοποιείται για συγκεκριμένες διασταυρώσεις στοιχείων, κάτι το οποίο αναμένεται να αλλάξει από το νέο έτος καθώς θα προκηρυχθεί σχετικός διαγωνισμός που θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός εκτεταμένου όγκου πληροφοριών από όλες τις βάσεις δεδομένων του δημοσίου , ενδεχομένως και του ιδιωτικού τομέα. Όπως αναφέρει παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών στην εφημερίδα Καθημερινή, ουσιαστικά πρόκειται για το Data Mining, το οποίο αποτελεί τη τέχνη της εξόρυξης χρήσιμων στοιχείων από μεγάλες δεξαμενές πληροφοριών, με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Για παράδειγμα , θα βοηθά τις φορολογικές αρχές να διαπιστώνουν ποιες φορολογικές δηλώσεις είναι αληθείς και ποιες ψευδείς εάν οι συναλλαγές μεταξύ των επιχειρήσεων κρύβουν ενδεχόμενη φοροδιαφυγή με αποτέλεσμα να βρεθούν στην κρυφή της λίστας για έλεγχο.
Το νέο σύστημα τεχνητής νοημοσύνη θα εφαρμοστεί στο σύνολο της φορολογίας. Συγκεκριμένα, θα καλύπτει περιπτώσεις απάτης στον φόρο εισοδήματος,σε ΦΠΑ, δασμούς, ειδικούς φόρους κατανάλωσης, ενδοομιλικές απάτες κλπ. Σημασία έχει το κατά πόσο το σύστημα θα εξελίσσεται με δεδομένα τα οποία θα προστίθενται στη βάση του αλλά και πώς θα μάθει να τα χρησιμοποιεί.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.