Quantcast
Εργαζόμενοι: Ποιοι μπαίνουν σε καθεστώς αναστολής τον Δεκέμβριο και ποιοι όχι - Πότε θα πληρωθούν - enikonomia.gr
share

Εργαζόμενοι: Ποιοι μπαίνουν σε καθεστώς αναστολής τον Δεκέμβριο και ποιοι όχι – Πότε θα πληρωθούν

δημοσιεύτηκε:

Έως το τέλος Δεκεμβρίου αναμένεται να λάβουν την αποζημίωση ειδικού των 534 ευρώ, οι εργαζόμενοι σε κλειστές με κρατική εντολή επιχειρήσεις. Η υποβολή δηλώσεων εργοδοτών και εργαζομένων για την αναστολή συμβάσεων εργασίας και την καταβολή της ειδικής αποζημίωσης, για τον Δεκέμβριο ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται στις 31 του μήνα. Το enikonomia.gr παρουσιάζει ποιοι εργαζόμενοι μπαίνουν σε αναστολή και ποιοι όχι.
Σε αναστολή μπαίνουν εργαζόμενοι οι οποίοι απασχολούνται σε επιχειρήσεις που βάζουν υποχρεωτικά «λουκέτο» τον Δεκέμβριο με απόφαση κρατικής αρχής, καθώς και αυτές που πλήττονται και βρίσκονται στην προβλεπόμενη λίστα με τους ΚΑΔ. Ωστόσο, σύμφωνα με νομικούς κύκλους απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι εργαζόμενοι να είχαν προσληφθεί και να αποτελούσαν εργαζομένους της επιχείρησης κατά την 4η Νοεμβρίου. Με απλά λόγια δεν μπορούν να μπουν σε αναστολή όσοι προσλήφθηκαν από τις 5 Νοεμβρίου και έπειτα.
Οι εργαζόμενοι που θα μπουν για πρώτη φορά σε αναστολή τον Δεκέμβριο οφείλουν να υποβάλλουν υποχρεωτικά υπεύθυνη δήλωση στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ μετά την υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη τους. Αντίθετα, όσοι είχαν ξανακάνει τη διαδικασία αυτή, δηλαδή εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις είχαν ανασταλεί τους προηγούμενους μήνες, δεν θα χρειαστεί να κάνουν δήλωση. Θα πρέπει, ωστόσο, να μπουν στο σύστημα εφόσον θέλουν να προχωρήσουν σε τροποποίηση τραπεζικού τους λογαριασμού (IBAN).
Από την καθόλου ευχάριστη διαδικασία «γλιτώνουν» και αυτοί που θα μπουν σε αναστολή τον Δεκέμβριο από διαφορετικό εργοδότη. Κι αυτό, γιατί το σύστημα έχει διατηρήσει τα στοιχεία που απαιτούνται από την προηγούμενη διαδικασία αναστολή τους.
Αξίζει να επισημανθεί ότι μέχρι την 31η Δεκεμβρίου οι επιχειρήσεις απαγορεύεται να απολύσουν, ενώ μετά το τέλος της αναστολής είναι υποχρεωμένοι να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας και με το ίδιο είδος σύμβασης, για χρονικό διάστημα ίσο με την αναστολή.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.