Quantcast
Επιστρεπτέα 5: Γιατί πρέπει να δοθεί παράταση και ποιοι κωδικοί πρέπει να προστεθούν - Τι λένε οι λογιστές - enikonomia.gr
share

Επιστρεπτέα 5: Γιατί πρέπει να δοθεί παράταση και ποιοι κωδικοί πρέπει να προστεθούν – Τι λένε οι λογιστές

δημοσιεύτηκε:

Την ανάγκη να δοθεί μια μικρή παράταση έως τις 20 Ιανουαρίου στην προθεσμία υποβολής αιτήσεων των επιχειρήσεων για τη συμμετοχή τους στον πέμπτο κύκλο του προγράμματος της επιστρεπτέας προκαταβολής επεσήμανε ο φοροτεχνικός Ευάγγελος Αμπελιώτης μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του MEGA.
Όπως είπε σχετικά με τα προβλήματα της επιστρεπτέας 5 “πάρα πολλές επιχειρήσεις κάνουν εκπτώσεις λόγω τζίρου στους πελάτες. Άρα λοιπόν διαφοροποιούνται και για να γίνουν οι εκκαθαρίσεις αυτές δεν επαρκεί αυτό το διάστημα” δηλαδή μέχρι τις 15 Ιανουαρίου.
“Πρέπει να γνωρίζουμε ότι όλοι λογιστές έχουν ένα πλήθος υποχρεώσεων μέσα στον Δεκέμβριο που μπαίνει και ο Ιανουάριος για να ολοκληρωθούν. Άρα λοιπόν το 15νθημερο δεν επαρκεί. Επίσης το μείζον θέμα είναι ότι και ένα ανθρώπινο λάθος να γίνει είτε από τον επιχειρηματία είτε από τον λογιστή ή αυτού που εκδίδει τα παραστατικά δεν μπορεί να διορθωθεί στην επιστρεπτέα προκαταβολή .Άρα ζητούμε δύο πράγματα: Πρώτον: Να δώσουν μερικές ημέρες παράταση .Γνωρίζω ότι η παράταση δεν μπορεί να είναι πάρα πολύ μεγάλη διότι θα πάνε πίσω όλες οι πληρωμές στους επιχειρηματίες. Άρα μερικές ημέρες ζητάμε παράταση και να μπορεί να γίνει διόρθωση”.
Η παράταση και οι κωδικοί
Σε ερώτηση εάν το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να δώσει παράταση μόνο για τις κατηγορίες επιχειρήσεων που δεν παίρνουν εκκαθαριστικό μέχρι τις 15 Ιανουαρίου απάντησε ότι το υπουργείο ” δεν μπορεί να γνωρίζει ποιες κατηγορίες επακριβώς είναι.Καλό είναι για όλους να δοθεί μια τουλάχιστον 5νθημερη παράταση”.
Και επανέλαβε ότι έως τις 20 του μηνός θα πρέπει να δοθεί ή μια εβδομάδα παράταση για την επιστρεπτέα 5, “δεν μπορεί να πάει μέχρι τέλος του μήνα διότι το υπουργείο σε αυτήν την περίπτωση δεν θα πληρώσει τις επιχειρήσεις γιατί θα πει ότι έδωσε παράταση.
“Άρα λοιπόν να δοθεί τουλάχιστον 5-6 ημέρες παράταση και μετέπειτα να μπορούμε εμείς να κάνουμε τις διορθώσεις εάν έχουμε κάνει λάθος μέχρι τέλος του μηνός”, σημείωσε και πρόσθεσε : “και λάθος να γίνει, δεν μπορεί να πάει η παράταση μέχρι τον Φεβρουάριο γιατί δεν θα πληρωθούν “οι επιχειρήσεις.
“Δηλαδή θα λένε οι επιχειρηματίες από τη άλλη πλευρά δεν πληρωθήκαμε τον Γενάρη, πληρωθήκαμε τέλος Φλεβάρη. Καλό θα είναι να μπορεί να γίνει διόρθωση δηλαδή να υποβάλει η εταιρεία τα δεδομένα της και να έχει τη δυνατότητα να κάνει διόρθωση χρησιμοποιώντας και λέγοντας με έναν αντίστοιχο κωδικό ότι: θα κάνω διόρθωση ούτως ώστε αυτή η εταιρεία να πάρει μετέπειτα την επιστρεπτέα προκαταβολή .Εάν υπάρξει ένας κωδικός που να λέει: εγώ δεν έχω ολοκληρώσει την εκκαθάριση μου και θα επαναλάβω την ίδια διαδικασία. Αυτή θα παραμείνει μόλις ολοκληρώσει τη διαδικασία να εισπραχθεί”.

τόνισε.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.