Quantcast
"Χαράτσι" για εισοδήματα του...1999: Τι ζητούν με επιστολή στον Πρωθυπουργό καθηγητές πρώην ΤΕΙ - enikonomia.gr
share

“Χαράτσι” για εισοδήματα του…1999: Τι ζητούν με επιστολή στον Πρωθυπουργό καθηγητές πρώην ΤΕΙ

δημοσιεύτηκε:

Της Εύης Κατσώλη

Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και σε όλους τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων απέστειλε ο Ομότιμος Καθηγητής ΤΕΙ και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών ΤΕΙ, Κωνσταντίνος Κουλούρης, ζητώντας να παρέμβουν για να “διορθωθεί η αδικία”, όπως την χαρακτηρίζει, εις βάρος των καθηγητών πρώην ΤΕΙ αλλά και Πανεπιστημιακών, συνταξιούχων και εν ενεργεία.
Ζητούν παρέμβαση για το “χαράτσι” που καλούνται να πληρώσουν για εισοδήματα του… 1999, θέμα το οποίο έχει αναδείξει το enikonomia.gr από τις 8 Ιανουαρίου 2021. Στην επιστολή γίνεται λόγος για μια αδικαιολόγητη οικονομική απαίτηση με ΚΥΑ, έπειτα από 22 χρόνια και επισημαίνεται ότι επιβάλλεται χρέωση για το έτος 1999 και μάλιστα σε νόμιμα εισοδήματα δηλωμένα και φορολογημένα το συγκεκριμένο έτος.
“Πόσο πιο κάτω θα πάμε;” υποστηρίζεται στην επιστολή και προστίθεται το ότι “φαίνεται απολύτως αδικαιολόγητο πως το «θυμήθηκαν», έπειτα από τόσα χρόνια, και τώρα επιχειρούν να το επιβάλουν, επειγόντως, φυσικά χωρίς φορολογικά στοιχεία, και μόνο με την ατομική φορολογική δήλωση του 1999”.
Η επιστολή καταλήγει ζητώντας από τον Πρωθυπουργό το εξής: “παρακαλούμε να επέμβετε επειγόντως για να προλάβετε μια πρωτοφανή αδικία σε βάρος νομοταγών Ελλήνων φορολογουμένων πολιτών. Δυστυχώς τα γεγονότα και οι αυθαιρεσίες της διοίκησης, μας οδηγούν για ακόμη μία φορά, σε χρονοβόρα δικαστική διεκδίκηση για να βρούμε το δίκιο μας στα δικαστήρια…”.

Δείτε εδώ ολόκληρη την επιστολή

Τι προβλέπει η ΚΥΑ
Με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που δημοσιεύθηκε στις 5 Δεκεμβρίου 2020 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ορίζεται ότι θα πρέπει όσοι είχαν εισοδήματα το 1999 από δευτερεύουσα απασχόληση ως ελεύθεροι επαγγελματίες να καταβάλουν ένα 7% επί του ετήσιου καθαρού εισοδήματος που προέρχεται από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας ατομικώς στον ειδικό λογαριασμό του Ιδρύματός τους (Ε.Λ.Κ.Ε). Δηλαδή 22 χρόνια μετά το κράτος «θυμήθηκε» να ζητήσει το συγκεκριμένο ποσό, όπως αναφέρουν οι εκπαιδευτικοί των ΤΕΙ και ΑΕΙ.
Συγκεκριμένα στο άρθρο 3 της ΚΥΑ με τίτλο «Οφειλές παρελθόντων ετών από άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας» αναφέρεται αναλυτικά ότι «οφειλές , οι οποίες έχουν γεννηθεί από 1-1-1999 έως 31-12-2017 από την υποχρέωση Καθηγητών ή υπηρετούντων λεκτόρων πλήρους απασχόλησης των Α.Ε.Ι. περί απόδοσης προς τον Ε.Λ.Κ.Ε. του οικείου Α.Ε.Ι. ποσοστό επί των εισοδημάτων τους από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας ατομικώς και δεν έχουν εξοφληθεί έως την έναρξη ισχύος της παρούσας, υπολογίζονται σε ποσοστό επτά τοις εκατό (7%) επί του ετήσιου καθαρού εισοδήματος που προέρχεται από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας ατομικώς». Σύμφωνα με την ΚΥΑ, «υπόχρεοι καταβολής οφειλών παρελθόντων ετών κατά τις παρ. 1 και 2 είναι:
α) Καθηγητές και υπηρετούντες λέκτορες πλήρους απασχόλησης των Α.Ε.Ι., για το χρονικό διάστημα που ασκούσαν επιχειρηματική δραστηριότητα, σύμφωνα με την περ. θ΄ της παρ. 2 του άρθρου 23 του ν. 4009/2011.
β) Καθηγητές ή υπηρετούντες λέκτορες των Α.Ε.Ι., οι οποίοι έχουν αφυπηρετήσει ή η σχέση τους με το Α.Ε.Ι. έχει λυθεί καθ’ οιονδήποτε άλλο τρόπο κατά την ημερομηνία έκδοσης της παρούσας και ασκούσαν επιχειρηματική δραστηριότητα, σύμφωνα με την περ. θ΄ της παρ. 2 του άρθρου 23 του ν. 4009/2011».


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.