Quantcast
Κορονοϊός: 5,5 δισ. ευρώ στην αγορά τον Ιούνιο - enikonomia.gr
share

Κορονοϊός: 5,5 δισ. ευρώ στην αγορά τον Ιούνιο

δημοσιεύτηκε:

Του Γιώργου Σιαδήμα

Με το βλέμμα στραμμένο στην οικονομία και στην αντιστροφή της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στον χώρο της αγοράς λόγω της πανδημίας βρίσκεται η κυβέρνηση, πέρα από την υγειονομική μάχη που δίνει με τον κορονοϊό. Στο Μέγαρο Μαξίμου προετοιμάζονται για την επόμενη ημέρα μετά την πανδημία και επιδιώκουν να δημιουργήσουν από τώρα τις συνθήκες για να επιστρέψουν η οικονομία και η αγορά σε κανονικούς ρυθμούς. Κομβικός σταθμός σε αυτόν τον σχεδιασμό είναι το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και τα χρήματα που θα εκταμιευθούν από εκεί.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Αθήνα θα λάβει συνολικά 5,5 δισ. ευρώ, ακόμα και μέσα στον Ιούνιο, τα οποία θα διατεθούν για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Ήδη η επαναλειτουργία του εμπορίου, έστω και υπό αυστηρές προϋποθέσεις, κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Στο κυβερνητικό επιτελείο γνωρίζουν ότι η επανεκκίνηση μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα μια αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων, ωστόσο, για την ώρα τουλάχιστον, είναι τέτοια τα δεδομένα που επιτρέπουν το σταδιακό άνοιγμα. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, στην κυβέρνηση βλέπουν ότι μέχρι τον Μάρτιο – Απρίλιο θα απαιτηθεί να στηριχθεί η αγορά με συγκεκριμένα οικονομικά εργαλεία, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα, πριν ξεκινήσει η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα. Εν ολίγοις, ο μεγάλος στόχος είναι να υπάρξει μια οικονομική γέφυρα από την αρχή της άνοιξης, όταν θα έχουν ήδη εμβολιαστεί οι ηλικιωμένοι αλλά και οι ευπαθείς ομάδες έως και τις αρχές του καλοκαιριού, που αναμένεται η πρώτη δόση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Να σημειωθεί ότι ένας μήνας με lockdown στοιχίζει στην οικονομία 3 δισ. ευρώ.

Ταμείο Ανάκαμψης
Ήδη ο σχεδιασμός για το Ταμείο Ανάκαμψης προχωρά με γοργούς ρυθμούς. Μάλιστα, η Ελλάδα είναι μεταξύ των 11 χωρών από τις 27 της Ευρώπης που έχουν στείλει προσχέδιο. Όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, είναι ένα από τα σχέδια που αποτελούν υπόδειγμα και για άλλες χώρες, τόσο όσον αφορά την κεντρική δομή του όσο και τα χαρακτηριστικά του. Σημαντικό ρόλο σε αυτό έχει παίξει ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, ο οποίος όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν σε ανοιχτή γραμμή με τις Βρυξέλλες, αλλά και με τους ομολόγους του. Τη Δευτέρα βρέθηκε μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό στη Λισσαβώνα και είχε επαφές με τον Πορτογάλο ομόλογό του για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το δημοσίευμα της Realnews


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.