Quantcast
Καταγγελία: Εργαζόμενη με εργόσημο δεν μπορεί να πάρει κανένα επίδομα μέσα στην πανδημία - Τι λένε οι ειδικοί - enikonomia.gr
share

Καταγγελία: Εργαζόμενη με εργόσημο δεν μπορεί να πάρει κανένα επίδομα μέσα στην πανδημία – Τι λένε οι ειδικοί

δημοσιεύτηκε:

Δεν μπορεί να λάβει εν μέσω πανδημίας καμία οικονομική ενίσχυση από κράτος εργαζόμενη ιδιωτικού τομέα επειδή αμείβεται με εργόσημο.
Πρόκειται για την κ. Βάσω που εργάζεται σε εταιρεία προώθησης με καλλυντικά και καταγγέλλει στο MEGA τα εξής:” Εργάζομαι κανονικά πενθήμερο με εργόσημο. Δεν συμπεριλήφθηκα ουδέποτε σε κανένα ΚΑΔ, δεν έλαβα ουδέποτε καμία οικονομική ενίσχυση για όλους αυτούς τους μήνες του lockdown”.
Και συνέχισε λέγοντας ότι εργάζεται σε εταιρεία προωθητικής η οποία ασχολείται με καλλυντικά .”Δουλεύω όμως κανονικά πενθήμερο. Θέλω να επισημάνω το εξής…. το παράπονο μου είναι το εξής: Το κράτος επιτρέπει στους εργοδότες να χρησιμοποιούν εργαζόμενους με εργόσημο και δεν τους εντάσσει σε κάποιο ΚΑΔ”.
Όπως είπε, είναι σε καθεστώς αναστολής, δεν δουλεύει κανονικά, όμως άνθρωποι με εργόσημο δεν εντάσσονται σε κανένα ΚΑΔ. Σε ερώτηση εάν έχει υπογράψει κάποια σύμβαση με την επιχείρηση στην οποία εργάζεται απάντησε αρνητικά. Τόνισε ότι η επιχείρηση της είναι πληττόμενη ωστόσο η ίδια δεν έχει κανένα από τα προνόμια που δίνει το κράτος σε όσους βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής όπως είναι η μείωση ενοικίου ή διευκολύνσεις για δάνεια.
Για το θέμα της μίλησε στo MEGA ο δικηγόρος Κώστας Τσουκαλάς, λέγοντας ότι δεν μπορεί να λάβει καμία οικονομική ενίσχυση από το κράτος επειδή ” δεν έχει υπογράψει ποτέ καμία σύμβαση και δεν θεωρείται εξαρτημένη εργασία. Το εργόσημο θεωρείται μια περιστασιακή εργασία. Στην περίπτωση της κυρίας καταχρηστικά έχει περιβληθεί με ευθύνη του εργοδότη η σύμβαση της, το εργόσημο. Το εργόσημο το χρησιμοποιούμε ή όταν έχουμε κατ΄οίκον εργασία ή όταν έχουμε μια εργασία περιστασιακή. Εδώ η γυναίκα λέει ότι δουλεύει 5 ημέρες κανονικά, ενώ στην πράξη έχει μια σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, υποκρυπτόμενη, δεν έχει δηλαδή αυτή. Αλλά έχει περιβληθεί το τύπο του εργοσήμου με αποτέλεσμα αφού δεν θεωρείται τυπικά εξαρτημένη εργασία να μην έχει μπει σε αναστολή σύμβασης”.
Σημείωσε ότι αυτό που μπορεί να κάνει είναι “να κινηθεί νομικά αλλά όχι τώρα για να πάρει την αποζημίωση, Μπορεί να κινηθεί για να διεκδικήσει, να θεωρηθεί ότι αυτή ήταν αορίστου χρόνου εργαζόμενη με εξαρτημένη απασχόληση κατά της επιχείρησης και αφού γίνει αυτό, τότε να δει τι οφέλη μπορεί να έχει και από το κράτος. Αλλά δεν έχουν υπάρξει προβλέψεις τέτοιες”
“Το εργόσημο, ο χαρακτήρας του είναι ότι ασφαλίζει με εξαίρεση τους κατ΄οίκον εργαζομένους ότι ασφαλίζει περιπτώσεις οι οποίες έχουν μια εργασία περιστασιακή χωρίς να υπάρχει δέσμευση για συνέχιση αυτής”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσουκαλάς.
















share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.