Quantcast
Τσακλόγλου: Πότε θα γίνουν οι πληρωμές των προκαταβολών συντάξεων - Τι είπε για ατομικό κουμπαρά - enikonomia.gr
share

Τσακλόγλου: Πότε θα γίνουν οι πληρωμές των προκαταβολών συντάξεων – Τι είπε για ατομικό κουμπαρά

δημοσιεύτηκε:

Επεξεργαζόμαστε να εφαρμοστεί η Κοινοτική Οδηγία της ΕΕ για ιδιωτική εγγυημένη ασφάλεια και στην Ελλάδα γνωστοποίησε

ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνος Τσακλόγλου μιλώντας στο Open TV.

Συγκεκριμένα σε ερώτηση, εάν υπάρχει η σκέψη να εφαρμοστεί η Κοινοτική Οδηγία της ΕΕ για ιδιωτική εγγυημένη ασφάλεια στην Ελλάδα είπε: “Εφόσον έχουμε αγορά εργασίας ενιαία στην Ευρωπαϊκή Ένωση το οποίο σημαίνει ότι είναι όλο και περισσότερα τα άτομα τα οποία διανύουν τμήμα του εργασιακού τους βίου είτε σε μια χώρα είτε σε κάποια άλλη και ούτω καθ’ εξής. Είναι λογικό αργά ή γρήγορα θα εμφανίζονται προϊόντα σαν και αυτά. Αυτό είναι σε Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όντως και εμείς το επεξεργαζόμαστε και ελπίζουμε ότι πολύ σύντομα θα αρχίσει να εφαρμόζεται και στην Ελλάδα”.
Σε ερώτηση εάν θέλει κάποιος από επιλογή να κάνει αυτό άνοιγμα, γνωστός ως 3 πυλώνας είπε ” Θα μπορούσε να είναι και στον 2 και στον 3 πυλώνα. Δηλαδή να είναι κάτι σαν επαγγελματικό ταμείο ή κυρίως σαν ιδιωτική ασφάλιση, οπότε είναι 3 πυλώνας”.
Σε ερώτηση εάν στην περίπτωση αυτή θα έχει κάποιος εξαίρεση από όσα πληρώνει για το δημόσιο είπε ” Όχι, όχι, όλα αυτά είναι επιπρόσθετα, είναι εθελοντική. Η κοινωνική ασφάλιση είναι υποχρεωτική, όλα τα υπόλοιπα τα κομμάτια είναι εθελοντικά”.
Για τις προκαταβολές συντάξεων
Σε ερώτηση πότε θα γίνουν οι πληρωμές των προκαταβολών συντάξεων στους δικαιούχους είπε ” εκείνο το οποίο ελπίζουμε είναι ότι αυτό θα γίνει πριν από το Πάσχα, δηλαδή για αυτές οι οποίες έχουν ήδη υποβληθεί”.
Σε ερώτηση εάν υπάρχει φόβος μήπως γίνουν λάθη στις αιτήσεις για τις προκαταβολές συντάξεων είπε ότι ” μια πρώτη επεξεργασία ούτως ή άλλως γίνεται και σε αυτές τις αιτήσεις οι οποίες κατατίθενται. Το δεύτερο είναι ας πούμε ένας πολύ ελαφρύς έλεγχος γίνεται ούτως ή άλλως αλλά πρέπει να δούμε και δύο πράγματα ακόμα: Τελικά όλοι οι συνταξιούχοι οι οποίοι παίρνουν σύνταξη παίρνουν και την εθνική σύνταξη. Άρα ακόμη και εάν γίνει κάποιο λάθος, κάποιος συμψηφισμός γίνεται εκεί”.
“Εάν χρωστάει κάποιος δεν μπαίνει στη ρύθμιση αυτή δηλαδή εάν είναι πάνω από τα όρια τα συγκεκριμένα, διασταυρώνεται αυτό το πράγμα. Αλλά εάν δείτε και τις περισσότερες αιτήσεις οι οποίες απορρίπτονται, δεν απορρίπτονται επειδή δεν θα πάρει σύνταξη κάποτε το συγκεκριμένο άτομο, συνήθως είναι ζήτημα χρονισμού. Δηλαδή έκανα την αίτηση μου τώρα ενώ δικαιούμαι να πάρω σύνταξη μετά από ένα χρόνο ή κάτι τέτοιο”, σημείωσε μεταξύ άλλων.
Για τον ατομικό κουμπαρά επικουρικής ασφάλισης
Σε ερώτηση με ποιο τρόπο ο ασφαλισμένος θα ξέρει το περιεχόμενο του ατομικού κουμπαρά σημείωσε: “Ας πούμε για παράδειγμα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα όταν αρχίσει να λειτουργεί αυτό το σύστημα θα μπορούν να βλέπουν περίπου όπως βλέπουν σήμερα τον τραπεζικό τους λογαριασμό οι ασφαλισμένοι” και πρόσθεσε ότι ο ασφαλισμένος θα ενημερώνεται ηλεκτρονικά για τον ατομικό κουμπαρά του.
“Φυσικά θα γίνεται και η πληροφόρηση, η οποία ας πούμε για παράδειγμα μια φορά τον χρόνο μπορεί να παίρνει κάποια αναλυτική δήλωση ποιες ήταν οι εισφορές του, ποια ήταν απόδοση των επενδύσεων και ούτως καθ’ εξής. Αλλά σε όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα θα μπορεί να βλέπει κανονικά ποια είναι η εξέλιξη του λογαριασμού και των επιμερών στοιχείων τόσο από το κινητό του, το tablet του και ούτω καθ’ εξής”.
Σε ερώτηση από πότε θα εφαρμόζεται αυτό με το ατομικό κουμπαρά επεσήμανε: “Θα αρχίζει να εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου του 2022, για την επόμενη χρονιά δηλαδή και θα είναι για όλους τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας οι οποίοι έχουν υποχρέωση επικουρικής ασφάλισης και προαιρετικά για άτομα που είναι κάτω των 35 ετών είτε έχουν, είτε δεν έχουν υποχρέωση επικουρικής ασφάλισης”.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.