http://www.enikonomia.gr/economy/250019,forologikes-diloseis-molis-3-stous-10-polites-plironoun-foro-vrac.html http://media.enikonomia.gr/data/photos/resized/125_250019_612a13289e-837a0151de77321b.jpg Τα στατιστικά που «φωνάζουν» για παράταση των φορο-δηλώσεων... 7/7/2021 10:47:10 AM

Φορολογικές δηλώσεις: Μόλις 3 στους 10 πολίτες πληρώνουν φόρο - «Βραχυκύκλωμα» από τις βεβαιώσεις των 534 ευρώ

Φορολογικές δηλώσεις: Μόλις 3 στους 10 πολίτες πληρώνουν φόρο - «Βραχυκύκλωμα» από τις βεβαιώσεις των 534 ευρώ

Σε «σπαζοκεφαλιά για δυνατούς λύτες» εξελίσσεται για το υπουργείο Οικονομικών η φετινή διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων: Η φράση «με ρυθμό χελώνας» είναι λίγη για να περιγράψει αυτό που συμβαίνει εφέτος, καθώς ο αριθμός των εντύπων που έχουν συμπληρωθεί φέτος είναι στο μισό σε σχέση με πέρυσι. «Πονοκέφαλο» προκαλεί και το γεγονός ότι από τις έως τώρα εκκαθαρίσεις προκύπτει πως φόρο θα πληρώσουν μόλις και... μετά βίας οι 3 στους 10!

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης
Ο αργός ρυθμός υποβολής των φορο-δηλώσεων προκαλεί «έμφραγμα» στις υπηρεσίες του υπουργείου και εκ των πραγμάτων οδηγεί σε σκέψεις παράτασης της προθεσμίας, κάτι άλλωστε που επιθυμούν και οι λογιστές. Μέχρι σήμερα από την ημέρα που άνοιξε η πλατφόρμα έχουν συμπληρωθεί 1.630.573 έντυπα Ε1 (σ.σ.: εισοδήματα από μισθωτή εργασία και συντάξεις) 717.806 έντυπα Ε2 (σ.σ.: μισθώματα ακίνητης περιουσίας) και 203.857 Ε3 (σ.σ.: οικονομικά στοιχεία από επιχειρηματική δραστηριότητα). Πέρυσι τέτοια μέρα είχαν υποβληθεί 3.756.415 Ε1, 1.750.684 Ε2 και 602.793 Ε3, δηλαδή αριθμοί υπερδιπλάσιοι των φετινών.

7 στους 10 φορολογούμενοι με επιστροφές ή μηδενικά εκκαθαριστικά
Εν τω μεταξύ, από τα 2.221.869 εκκαθαριστικά σημειώματα που έχουν εκδοθεί προκύπτουν τα εξής:

  • Το 28,61% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσει επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, για 635.766 φορολογούμενους το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 392,7 εκατ. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 618 ευρώ.
  • Το 54,81% των σημειωμάτων ή 1.217.902 είναι μηδενικού φόρου.
  • Για το 16,57% των φορολογουμένων ή για 368.201 φυσικά πρόσωπα προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσον όρο φτάνει τα 208 ευρώ ή 76,8 εκατ. ευρώ συνολικά.

«Φωνάζουν» για παράταση τα στατιστικά
Τα στατιστικά στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν πάντως και αυτό για το οποίο η λογιστική κοινότητα «φωνάζει» εδώ και πολλές εβδομάδες. Φέτος, δεν θα καταστεί εφικτό να ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων μέχρι το τέλος Αυγούστου. Και ο ρυθμός δεν επιταχύνεται: Η μεγαλύτερη ημερήσια παραγωγή το προηγούμενο διάστημα ήταν της τάξεως των 60-70.000 δηλώσεων ημερησίως. Με τέτοιο ρυθμό, η συζήτηση για τις προθεσμίες που έχουν ανακοινωθεί, θα πρέπει να ανοίξει και πάλι.
Η εικόνα άλλαξε μόνον τις δύο τελευταίες ημέρες όταν και κατατέθηκαν 91.000 και 99.000 δηλώσεις: Για να μπορεί να πει κάποιος όμως με ασφάλεια ότι ο χρόνος επαρκεί θα πρέπει να περάσει αρκετό διάστημα με τέτοιο όγκο δηλώσεων ημερησίως και … ακόμη μεγαλύτερο.

«Ντόμινο» από πιθανή απόφαση για παράταση
Και είναι ένα ερώτημα αν το υπουργείο Οικονομικών θα αποφασίσει να ανακοινώσει τις όποιες πιθανές παρατάσεις άμεσα ώστε και οι λογιστές να μπορέσουν να … κάνουν διακοπές μέσα στον Αύγουστο χωρίς το άγχος του αν θα ανακοινωθεί παράταση της τελευταίας στιγμής- ή αν η απόφαση θα ληφθεί την τελευταία στιγμή για να μην υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη χαλάρωση. Πάντως, η απόφαση για παράταση είναι σύνθετη καθώς οι επιπτώσεις είναι αρκετές:
Αν δοθεί περιθώριο υποβολής δηλώσεων και τον Σεπτέμβριο, θα πρέπει να αποφασιστεί αν μέχρι το τέλος του συγκεκριμένου μήνα, θα πρέπει να πληρωθεί τριπλή δόση (σ.σ όποιος κάνει δήλωση τον Αύγουστο πληρώνει διπλή δόση)
Αν θα αλλάξει το χρονοδιάγραμμα εκκαθάρισης του ΕΝΦΙΑ. Υποβολή δηλώσεων τον Σεπτέμβριο σημαίνει εκκαθάριση ΕΝΦΙΑ τον Οκτώβριο καθώς είναι συνδεδεμένος ο ΕΝΦΙΑ με τον φόρο εισοδήματος.
Θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο πάντως ότι στο υπουργείο Οικονομικών βρίσκονται σε κρίσιμο σταυροδρόμι, δεδομένου ότι τυχόν παράταση στις προθεσμίες υποβολής όχι μόνον θα δημιουργήσει προβλήματα με την εκκαθάριση του φετινού ΕΝΦΙΑ αλλά θα υπάρξουν και καθυστερήσεις στην καταβολή της πρώτης δόσης, που δεν αποκλείεται να μεταφερθεί ίσως τον Οκτώβριο.

«Βραχυκύκλωμα» και από τις βεβαιώσεις για τα 534 ευρώ
Επίσης, το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να διερευνήσει από τώρα το ενδεχόμενο να παραταθεί η προθεσμία για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων με το «ευεργέτημα» της έκπτωσης 3% σε περίπτωση εφάπαξ πληρωμής του φόρου. Με βάση τα ισχύοντα, έκπτωση 3% δικαιούνται μόνο όσοι υποβάλλουν τη φορολογική τους δήλωση μέχρι το τέλος Ιουλίου. Ωστόσο, προς το παρόν, οι χρεωστικές φορολογικές δηλώσεις είναι ελάχιστες.
«Βραχυκύκλωμα» ωστόσο έχει προκαλέσει και η καθυστερημένη έκδοση των βεβαιώσεων αποδοχών για τους εργαζόμενους που βγήκαν σε αναστολή το 2020. Εκατοντάδες χιλιάδες είναι οι φορολογούμενοι που έχουν στηθεί και περιμένουν τις σχετικές βεβαιώσεις από το υπουργείο Εργασίας για τα μηνιαία επιδόματα των 534 ευρώ τα οποία δεν φορολογούνται, αλλά μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν για την κάλυψη των τεκμηρίων διαβίωσης. Τα ποσά των αποζημιώσεων ειδικού σκοπού που χορηγήθηκαν το 2020 προ συμπληρώνονται από την ΑΑΔΕ στους κωδικούς 781-782 του φετινού Ε1.


Σχόλια Αναγνωστών

σχολίασε και εσύ