Quantcast
Ύστατη προσπάθεια για συμφωνία με μέτρα ύψους 4 δις ευρώ - enikonomia.gr
share

Ύστατη προσπάθεια για συμφωνία με μέτρα ύψους 4 δις ευρώ

δημοσιεύτηκε:

 Του Τάσου Δασόπουλου

 

Ύστατη προσπάθεια για την επίτευξη συμφωνίας κάνει από σήμερα η Αθήνα, με την τετραμερή ομάδα, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, η οποία μεταφέρει μια τροποποιημένη ελληνική πρόταση, με μέτρα συνολικού ύψους 4 δις ευρώ.

Την ίδια προσπάθεια κάνουν και οι δανειστές. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι αμέσως μετά την χθεσινή επικοινωνία μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, οι εκπρόσωποι της ΕΚΤ και του ΔΝΤ ξεκίνησαν από Φρανκφούρτη και Ουάσιγκτον για τις Βρυξέλλες, προφανώς έχοντας ενημερωθεί, ότι η τεχνική διαπραγμάτευση πρόκειται να συνεχιστεί.

Καθόλου τυχαίο δεν είναι επίσης, ότι με εντολή της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, έχουν κλειστεί δύο ακόμη συνεδριάσεις μέχρι και το τέλος του μήνα, στο πρόγραμμα του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου. Η πρώτη είναι για την ερχόμενη Πέμπτη, 18 του μήνα, όταν στις Βρυξέλλες θα συνεδριάσει το προγραμματισμένο Eurorgroup, όπου αναμένεται να συζητηθεί και το θέμα της Ελλάδας.

Η δεύτερη είναι για τις 29 του μήνα, μια μέρα πριν από την επίσημη λήξη της παράτασης για το ελληνικό πρόγραμμα. Είναι σαφές, ότι οι συνεδριάσεις έχουν προγραμματιστεί για το ενδεχόμενο συμφωνίας τη Ελλάδας με τους πιστωτές της.

Με ποιο τρόπο επιχειρεί να πείσει η Ελληνική πλευρά για μια συμφωνία; Με προτάσεις που συμπληρώνουν σχεδόν όλα τα κενά, σε δημοσιονομικό και φορολογικά.

Η νέα πρόταση, είναι σαφές πλέον, ότι θα περιλαμβάνει στόχο για το δημοσιονομικό πλεόνασμα στο 1% του ΑΕΠ το 2015 και το 2% για το 2016, με τα ανάλογα πρόσθετα μέτρα.

 

Τα νέα μέτρα

 

Το πιο σημαντικό από αυτά, είναι το τρίτο κατά σειρά σενάριο για τον ΦΠΑ, που θα προβλέπει συντελεστές ίδιους με αυτούς που ισχύουν σήμερα, δηλαδή 6,5% για τον μικρό 13 % για τον μεσαίο και 23% για τον μεγάλο. Η διαφορά που αναμένεται να φέρει περίπου 1,8 δις ευρώ περισσότερα έσοδα στα κρατικά ταμεία, βρίσκεται στην «προαγωγή» πολλών προϊόντων και υπηρεσιών, σε υψηλότερους συντελεστές. Για παράδειγμα, η εστίαση αναμένεται να αυξηθεί ξανά στο 23%, τα ξενοδοχεία και οι μεταφορές θα μεταφερθούν στο 13% από το 6,5%, όπως επίσης όλα τα συσκευασμένα τρόφιμα και τα σερβιριζόμενα σε αλυσίδες εστίασης.

 Ίσως το πιο σημαντικό στοιχείο που αναμένεται να προκαλέσει και αντιδράσεις, είναι ότι η έκπτωση 30% του ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου καταργείται.

Στην πρόταση, θα διατηρείται η πρόθεση για έκτακτη εισφορά στις 500 περισσότερες κερδοφόρες επιχειρήσεις, με στόχο την είσπραξη εσόδων ύψους περίπου 1,1 δις ευρώ.

Θα υπάρχουν επίσης έκτακτα μέτρα (άδειες τηλεοπτικών σταθμών, πρόστιμα ΚΤΕΟ, φόρος πολυτελείας ) με εκτίμηση για πρόσθετα έσοδα ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Άλλα 500 εκατ. ευρώ αναμένεται να εισπραχθούν από την αύξηση της έκτακτης εισφοράς, από τα εισοδήματα άνω των 25.000 ευρώ, αντί των 30.000 ευρώ που είχε αρχικά ανακοινωθεί.

Παράλληλα θα τεθεί ξανά ως αίτημα, η διευθέτηση χρέους, σημείο που θα πρέπει να υπάρχει από την αρχή αυτού του κύκλου της διαπραγμάτευσης.

Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο υφυπουργός Εξωτερικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο πρόεδρος του ΣΟΕ Γιώργος Χουλιαράκης, θα ξεκινήσουν τις επαφές τους από την Κομισιόν,  για να δώσουν από Δευτέρα την σκυτάλη στην τεχνική διαπραγμάτευση .

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.