Quantcast
Διευκρινίσεις Σκρέκα για τις αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος - enikonomia.gr
share

Διευκρινίσεις Σκρέκα για τις αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος

δημοσιεύτηκε:

Διευκρινίσεις για το θέμα των αυξήσεων στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος έδωσε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του ΑΝΤ1.
Συγκεκριμένα, όσον αφορά στο εάν θα υπάρξουν αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος είπε τα εξής: ” Δεν μπορεί να το πει αυτό κανείς .Μην γίνει κάποια παρεξήγηση. Μπορεί να υπάρξουν εταιρείες που αυτό το διάστημα , το χρονικό διάστημα που φαίνεται ότι έχουμε την πίεση των τιμών προς το πάνω εξαιτίας της ανόδου του φυσικού αερίου και του διοξειδίου του άνθρακα, μπορεί κάποιες να απορροφήσουν κάποιο κομμάτι ή το μεγαλύτερο κομμάτι αυτής της πίεσης” και πρόσθεσε ότι δεν αποκλείεται να υπάρξουν στοχευμένα μέτρα για την στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών εάν οι τιμές πιέζονται προς τα πάνω
Ωστόσο την ίδια στιγμή επεσήμανε ότι για να μειωθούν οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος όλων των καταναλωτών θα υπάρξουν ηλεκτρικές διασυνδέσεις με τα νησιά. Όπως είπε ” προωθούμε και επιταχύνουμε τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις με τα νησιά. Ήδη η μικρή ηλεκτρική διασύνδεση με την Κρήτη λειτουργεί. Έχουμε προωθήσει και θέλουμε μέχρι το 2023 να ολοκληρωθεί και η μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης και προχωρούμε με τις διασυνδέσεις με την Ρόδο. Αυτό θα σημάνει ότι θα ελαφρυνθούν συνολικά οι λογαριασμοί ρεύματος όλων των καταναλωτών κατά περίπου 400 έως 500 εκατομμύρια ευρώ ” .
Οι ενέργειες της κυβέρνησης για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος
Όπως είπε σχετικά με το θέμα των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος , ” αυτήν την στιγμή, σε ευρωπαϊκό επίπεδο και όχι μόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε όλο τον πλανήτη έχουμε μια παροδική ή όχι παροδική θα το δούμε αυτό εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου. Και σε ότι αφορά την Ευρώπη έχουμε την εκτίναξη των τιμών διοξειδίου του άνθρακα” και εξήγησε ότι αυτό σημαίνει ότι” μια ηλεκτρική μεγαβατώρα η οποία προέρχεται, παράγεται είτε από λιγνίτη είτε από φυσικό αέριο κοστίζει πολύ περισσότερο, έως και 2 φορές παραπάνω από ότι κόστιζε 7 μήνες πριν. Αυτό είναι ένα γεγονός, είναι μια πραγματικότητα, έχει να κάνει βέβαια και με την πολιτική απόφαση της Ευρώπης για την ενεργειακή μετάβαση σε μια οικονομία κλιματικής ουδετερότητας. Δηλαδή στην προσπάθεια να μειώσουμε τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα που οδηγούν στη κλιματική αλλαγή και στο άλλο μεγάλο πρόβλημα στην κλιματική κρίση που και αυτό κοστίζει πολλά χρήματα και θα κοστίζει πολλά χρήματα τις επόμενες δεκαετίες εάν δεν κάνουμε κάτι .Άρα όλα αυτά είναι ένα μείγμα το οποίο φαίνεται ότι πιέζει τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας προς τα πάνω”.
Κι συνέχισε λέγοντας ότι η πολιτεία και η κυβέρνηση για το θέμα αυτό κάνουν τα εξής: ” Το πρώτο το οποίο έχουμε ήδη ανακοινώσει πριν συμβεί αυτό ,αρκετούς μήνες πριν είναι ότι θα προχωρήσουμε σε αξιοποίηση 100 εκατ.ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για να κατασκευάσουμε φωτοβολταϊκά με τα οποία θα συμψηφίσουμε ενέργεια την οποία καταναλώνουν ευάλωτα νοικοκυριά από 30 έως 50 χιλιάδες νοικοκυριά θα μπορούν να συμψηφίσουν τους μετρητές τους με αυτά τα φωτοβολταϊκά τα οποία θα επιχορηγηθούν από το κράτος μέσα από ενεργειακές κοινότητες που θα συσταθούν από δήμους , από την τοπική αυτοδιοίκηση και από όλη την συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση. Και με αυτόν τον τρόπο θα έχουν σχεδόν μηδενικό, πολύ χαμηλό κόστος ενέργειας”.
Να κάνουν έρευνα αγοράς οι πολίτες για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος
Και επεσήμανε ότι ήδη η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας( ΡΑΕ) έχει ήδη καλέσει όλους τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας για το θέμα των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος και ” τους έχει ζητήσει να προχωρήσουν στην ανάλυση της εμπορικής πολιτικής και στην αποτύπωση της με έναν καθαρό τρόπο για να μπορεί ο καταναλωτής να καταλάβει ποια είναι η πιο οικονομική , η πιο ανταγωνιστική τιμή, ποιος παρέχει μάλλον την πιο ανταγωνιστική τιμή ενέργειας που τον συμφέρει για να μπορεί να επιλέξει το πιο ” φθηνό” πακέτο “.
Μεταξύ άλλων υπενθύμισε ότι ήδη λειτουργεί από τον Δεκέμβριο του 2020 η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος μέσω της οποίας μπορεί ο πολίτης να δει ποιος προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας παρέχει το το πιο “φθηνό” πακέτο και να τον επιλέξει εφόσον το επιθυμεί. Και επεσήμανε ότι ελέγχει την κατάσταση για το θέμα αυτό προκειμένου να αποτραπούν οι αθέμιτες εμπορικές πρακτικές από εταιρίες .

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.