http://www.enikonomia.gr/economy/253059,energeiaki-akriveia-to-schedio-tis-ee-gia-tin-anachaitisi-tis-sto.html http://media.enikonomia.gr/data/photos/resized/125_253059_128e1af5c9-8715e0b64de5859d.jpg Ποιες είναι οι προτάσεις για την αναχαίτιση της ενεργειακής ακρίβειας - Τι κρίνει τις τελικές αποφάσεις... 10/12/2021 9:14:58 AM

Ενεργειακή ακρίβεια: Το σχέδιο της Ε.Ε. για την αναχαίτισή της - Στο τραπέζι και κούρεμα στους λογαριασμούς ρεύματος

Ενεργειακή ακρίβεια: Το σχέδιο της Ε.Ε. για την αναχαίτισή της - Στο τραπέζι και κούρεμα στους λογαριασμούς ρεύματος

Η ενεργειακή ακρίβεια προβληματίζει την Ευρώπη. «Πάγος» στην εξόφληση φόρων, «κούρεμα» στους λογαριασμούς ρεύματος, «πλαφόν» στις τιμές των ενεργειακών προϊόντων, ακόμη και... φοροελαφρύνσεις.
Αυτές είναι μερικές από τις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι των Ευρωπαίων αρχηγών για την αναχαίτιση της εκρηκτικής αύξησης των τιμών ενέργειας.
Στη Σύνοδο Κορυφής στις 21 και 22 Οκτωβρίου θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει το τοπίο για το τι τελικά θα περιλαμβάνει το πακέτο μέτρων που θα υιοθετηθεί για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Να «παγώσουν» την εξόφληση των φόρων που έχουν να πληρώσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις σκέπτονται οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη σκιά της αλματώδους αύξησης του ενεργειακού κόστους. Και αυτή είναι μόνον μία από τις πολλές προτάσεις που έχουν τεθεί υπόψη των αρχηγών των κρατών – μελών, οι οποίοι και καλούνται να λάβουν οριστικές αποφάσεις.

Αφαίρεση των χρεώσεων στους λογαριασμούς ρεύματος

Ακόμη ένα από τα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι για την αντιμετώπιση του υψηλού ενεργειακού κόστους και θα συζητηθούν στην Σύνοδο Κορυφής στις 21 και 22 του μήνα είναι το «κούρεμα» των λογαριασμών ρεύματος με την αφαίρεση από αυτούς των επιβαρύνσεων για την χρηματοδότηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Δεδομένης της πίεσης που ασκεί σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις το άλμα του ενεργειακού κόστους υπό συζήτηση είναι και η θέσπιση πλαφόν στις τιμές, αλλά και η απαλλαγή ή οι μειώσεις φόρων για όλους τους ευρωπαίους και φυσικά και για τους Έλληνες πολίτες.

Το σχέδιο για την αναχαίτιση της ενεργειακής ακρίβειας

Η εργαλειοθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αναχαίτιση της ενεργειακής ακρίβειας περιλαμβάνει και σχέδιο προμήθειας φυσικού αερίου από κοινού όλων των χωρών μελών ώστε να «ψαλιδίζεται» το τελικό κόστος, αλλά και η σύναψη μακροπρόθεσμων συμφωνιών για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Η Ευρώπη, λοιπόν, επιχειρεί όχι μόνον να προστατεύσει από το κύμα ακρίβειας τους ίδιους της τους πολίτες, αλλά και να αλλάξει και τους όρους του παιχνιδιού στην προμήθεια φυσικού αερίου:
Παρόλα αυτά ο επερχόμενος βαρύς χειμώνας στην Βόρεια Ευρώπη και οι ενεργειακές ανάγκες κυρίως των γερμανικών βιομηχανιών ωθεί το Βερολίνο να διατηρεί ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με την Μόσχα. Στο επίκεντρο ο αγωγός Nord Stream 2, ένας υποθαλάσσιος αγωγός αερίου στη θάλασσα της Βαλτικής που εάν ενεργοποιηθεί θα διπλασιάσει τις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία..

Ο αγωγός αυτός, που μπορεί να μεταφέρει 55 δισ. κυβικά μέτρα αερίου ετησίως, έχει μήκος 1.230 χιλιόμετρα κάτω από τη Βαλτική και ακολουθεί την ίδια πορεία με τον δίδυμό του Nord Stream 1, ο οποίος είναι επιχειρησιακός από το 2012.

Επί χρόνια το σχέδιο αυτό έφερνε σε αντιπαράθεση την Ουάσινγκτον με το Βερολίνο, αλλά και τους Ευρωπαίους μεταξύ τους, καθώς και τη Ρωσία με την Ουκρανία, σύμμαχο της Δύσης έναντι της Μόσχας που βλέπει τη θέση της να αποδυναμώνεται με τη λειτουργία του νέου αγωγού.

Τι θα κρίνει το μέγεθος του «πακέτου» στήριξης κόντρα στην ενεργειακή ακρίβεια

Μία αλλαγή στάσης της Ουάσινγκτον μετά την άνοδο στην εξουσία του Τζο Μπάιντεν επέτρεψε τελικά την εκπόνηση ενός γερμανο-αμερικανικού συμβιβασμού για να κλείσει αυτή η διαμάχη.

Για την Ουκρανία, ο αγωγός αυτός μπορεί μεσοπρόθεσμα να στερήσει το Κίεβο από τουλάχιστον 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια ετησίως, τα οποία εισπράττει τώρα για τη διαμετακόμιση του ρωσικού αερίου μέσω του εδάφους της προς την Ευρώπη, αλλά και από ένα μέσο πίεσης έναντι του Ρώσου αντιπάλου της.

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ υπογράμμισε στο τέλος Αυγούστου στην Ουκρανία πως η χώρα της θα κάνει τα πάντα για να παρατείνει το ρωσοουκρανικό συμβόλαιο για τη διαμετακόμιση του αερίου που εκπνέει το 2024. Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι από την πλευρά του, της είχε πει πως θεωρεί τον Nord Stream 2 «επικίνδυνο γεωπολιτικό όπλο».

Το Κρεμλίνο πάντως ζητά να τεθεί σε λειτουργία «το συντομότερο» ο αγωγός αερίου Nord Stream 2 που συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία.

«Έχουμε κάθε συμφέρον το συντομότερο δυνατόν» η Γερμανία να δώσει την έγκρισή της για την έναρξη των παραδόσεων αερίου, δήλωσε πρόσφατα ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ.

Με άλλα λόγια την ώρα που οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να πάρουν αποφάσεις για ένα «γιγαντιαίο» πακέτο στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων με φόντο το ξέφρενο ράλι των διεθνών τιμών κυρίως του φυσικού αερίου, το μέγεθός του όπως και την διάρκειά του, τελικά ίσως το κρίνει και η εξέλιξη των συζητήσεων για τον αγωγό Nord Stream 2.

Άλλωστε, τα αποτελέσματα των σχετικών διαβουλεύσεων θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό και τις διακυμάνσεις των διεθνών τιμών.


Σχόλια Αναγνωστών

σχολίασε και εσύ