Quantcast
Ανοίγει ξανά η πλατφόρμα για τα 200 ευρώ στα ταξί - Η νέα προθεσμία και οι δικαιούχοι - enikonomia.gr
share

Ανοίγει ξανά η πλατφόρμα για τα 200 ευρώ στα ταξί – Η νέα προθεσμία και οι δικαιούχοι

δημοσιεύτηκε:

Ανοίγει ξανά η ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) που θα επιτρέψει σε εκμεταλλευτές και οδηγούς ταξί να διεκδικήσουν την έκτακτη ενίσχυση των 200 ευρώ. Δικαίωμα για να υποβάλουν αίτηση έχουν εκείνοι οι επαγγελματίες που δεν πρόλαβαν την προηγούμενη προθεσμία που έληξε στις 15 Απριλίου. Όπως και να έχει, η «γκρίνια» από συγκεκριμένο αριθμό οδηγών οι οποίοι έμειναν εκτός αποζημίωσης επειδή είναι μισθωτοί και όχι με «μπλοκάκι»… δεν λείπει!

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Εκείνοι πάντως που έσπευσαν να αιτηθούν την έκτακτη αποζημίωση Ειδικού Σκοπού ήδη έχουν πάρει στα χέρια τους τα 200 ευρώ. Η πλατφόρμα myBusinessSupport θα ενεργοποιηθεί τις επόμενες ημέρες και θα παραμείνει ανοιχτή έως την Παρασκευή 29 Απριλίου 2022.

Ποιοι είναι δικαιούχοι των 200 ευρώ

Δικαίωμα στην υποβολή αίτησης για τα 200 ευρώ θα έχουν επαγγελματίες ιδιοκτήτες και οδηγοί ταξί με συγκεκριμένους Κωδικούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) και βεβαίως υπό την προϋπόθεση να μην έχουν αιτηθεί και λάβει το ποσό εντός της προηγούμενης προθεσμίας που είχε δοθεί.

Ποιους αφορά όμως η αποζημίωση των 200 ευρώ; Αποζημίωση ειδικού σκοπού θα δοθεί στις υπηρεσίες ταξί (ΚΑΔ 49.32 και ΚΑΔ 52.21.29.01) ύψους 200 ευρώ, ώστε να καλυφθεί το αυξημένο κόστος καυσίμου Μαρτίου και Απριλίου.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η σχετική απόφαση:

  1. Καταβάλλεται αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους διακοσίων (200) ευρώ ανά δικαιούχο στους εκμεταλλευτές ΤΑΧΙ σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις για την κάλυψη του αυξημένου κόστους καυσίμων κίνησης των οχημάτων που χρησιμοποιούν, στο πλαίσιο της επαγγελματικής τους δραστηριότητας, κατά το μήνα Απρίλιο 2022.
  2. Η αποζημίωση είναι, αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού είναι οι επιχειρήσεις με κύριους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) 49.32 «Εκμετάλλευση ταξί» και 52.21.29.01«Υπηρεσίες οδηγού ταξί (μη εκμεταλλευτή)».

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για την αποζημίωση ειδικού σκοπού ταξί

Η αποζημίωση ειδικού σκοπού καταβάλλεται στους δικαιούχους εφόσον πληρούν σωρευτικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • έχουν υποβάλει μέχρι και την προηγούμενη ημέρα από την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης, όλες τις δηλώσεις ΦΠΑ για την περίοδο από 1η Ιανουαρίου 2021 μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2022, εφόσον υποχρεούνται,
  • έχουν υποβάλει, μέχρι και την προηγούμενη ημέρα από την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης, δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2020, με ποσό ακαθαρίστων εσόδων (κωδ. 047 της δήλωσης Ε3) μεγαλύτερο του μηδενός.

  • Για τις επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών στο διάστημα από την 1η Οκτωβρίου έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 δεν απαιτείται τα ακαθάριστα έσοδά τους να είναι μεγαλύτερα του μηδενός. Για τις επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών από την 1η Ιανουαρίου 2021 και έπειτα δεν ελέγχεται η προϋπόθεση της παρούσας περίπτωσης για την υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φορολογικoύ έτους 2020.
  • δεν έχουν τεθεί σε αδράνεια από την 1η Σεπτεμβρίου 2021 και μέχρι και την ημερομηνία ελέγχου πληρωμής, όπως αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που τηρούνται στο φορολογικό μητρώο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ή από την υποβολή μηδενικών δηλώσεων Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) καθ’ όλη την περίοδο αυτή,
  • δεν έχει ανασταλεί, μέχρι και την ημερομηνία ελέγχου πληρωμής ισχύος της παρούσας, η χρήση του ΑΦΜ τους για τη διενέργεια ενδοκοινοτικών συναλλαγών σύμφωνα με την υπό στοιχεία ΓΓΔΕ ΠΟΛ.1200/2015 (Β΄ 2001) απόφαση (εξαφανισμένος έμπορος), όπως αυτό προκύπτει από το φορολογικό μητρώο της ΑΑΔΕ.

Ποια είναι η διαδικασία υποβολής αίτησης

Η αίτηση για τη χορήγηση της αποζημίωσης υποβάλλεται ηλεκτρονικά, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «myBusinessSupport», η οποία αποτελεί εφαρμογή του ΟΠΣ TAXISnet της ΑΑΔΕ aade.gr/mybusinesssupport).


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.